Skip to main content

Aimilios Organics: Τα προϊόντα από τις Πρέσπες που γεννήθηκαν λόγω νοσταλγίας

Ο Αιμίλιος Δημητριάδης γύρισε στις Πρέσπες μετά από 40 χρόνια στη Γερμανία, αποδίδοντας φόρο τιμής στην αγροτική παράδοση του τόπου του.

Η ενασχόληση με τη γη τον βοηθά, όπως λέει, ώστε να μην σκουριάζει το μυαλό του. Την αντιμετωπίζει όμως και ως έναν φόρο τιμής στην αγροτική παράδοση του τόπου καταγωγής του, την περιοχή των Πρεσπών, στον οποίο γύρισε μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες ζωής και επαγγελματικής πορείας στη Γερμανία. Πολυτεχνίτης, αφού σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, εργάστηκε σε γερμανική βιομηχανία και στη συνέχεια άνοιξε εστιατόρια, ο Αιμίλιος Δημητριάδης δημιούργησε επιστρέφοντας στην Ελλάδα την Aimilios Organics, μια εταιρεία που διαθέτει προϊόντα από φασόλια, ρίγανη και ριγανέλαιο μέχρι τσάι του βουνού, θυμάρι και λεβάντα, είδη που νοσταλγούσε στη Γερμανία.

 

Οι βιολογικές καλλιέργειές του, που φτάνουν συνολικά τα 90 στρέμματα – 40 στρέμματα φασόλια, 40 ρίγανη, από πέντε θυμάρι και τσάι του βουνού και μια μικρή έκταση λεβάντα- βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, που τον εμπνέει και τον κρατά δημιουργικό, όπως λέει στη Voria. Πλέον διαθέτει συνολικά 9 κωδικούς προϊόντων, ενώ προσεχώς θα αξιοποιήσει 60 στρέμματα λεβάντας συγγενών του, επενδύοντας περισσότερο και σε αυτή την καλλιέργεια. Σήμερα το 60% της παραγωγής του κατευθύνεται στη Γερμανία, ενώ τα προϊόντα του τα βρίσκει κανείς στην περιοχή των Πρεσπών, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του.

 

Η μετανάστευση στη Γερμανία και η τολμηρή επιστροφή

Μικρό παιδί ο Αιμίλιος Δημητριάδης βοηθούσε στο χωριό του, τις Καρυές Πρεσπών, τον παππού του στις αγροτικές εργασίες στα αμπέλια και στις καλλιέργειες σιτηρών που διέθετε. Η επαφή με τη γη τον γοήτευε και τις εμπειρίες εκείνες δεν τις ξέχασε ποτέ. Στα 19 του χρόνια έφυγε για τη Γερμανία, όπου είχε εν τω μεταξύ μεταναστεύσει η οικογένειά του, και σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανολόγος. Μάλιστα, όσο σπούδαζε, για να βγάζει τα προς το ζην εργαζόταν τα Σαββατοκύριακα στον κλάδο της εστίασης.

Συχνά δε οι εστιάτορες τού ζητούσαν λόγω των τεχνικών του γνώσεων να συντηρήσει τις μηχανές στα εστιατόριά τους. Αφού εργάστηκε κάποια χρόνια σε μια γερμανική βιομηχανία τυλιχτικών μηχανημάτων, αποφάσισε να ασχοληθεί με την εστίαση επαγγελματικά, ανοίγοντας το πρώτο του εστιατόριο και προσθέτοντας στην πορεία των ετών άλλα τρία μαζί με τη σύζυγό του Sabine.

Ανέκαθεν όμως ήθελε να γυρίσει στην πατρίδα και το τόλμησε το 2014, στα 57 του πια, σε μια περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα. Πούλησε τα εστιατόριά του, έκλεισε τις εκκρεμότητές του και επιστρέφοντας επένδυσε στα φωτοβολταϊκά, δημιουργώντας δύο πάρκα, ενώ ξεκίνησε παράλληλα και τις πρώτες καλλιέργειες φασολιών, τα οποία τυποποίησε για πρώτη φορά το 2015. Βλέποντας όμως προοπτική στα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά και στα αιθέρια έλαια αποφάσισε να παρακολουθήσει ένα σχετικό με το αντικείμενο τρίμηνο σεμινάριο στο ΑΠΘ και αφοσιώθηκε στη μελέτη για να μάθει τα μυστικά τους και να επιδοθεί στη συνέχεια στην καλλιέργειά τους.

«Γύρισα στις Πρέσπες για να καλλιεργήσω ακριβώς τα προϊόντα που μου έλλειπαν στη Γερμανία» λέει ο Αιμίλιος Δημητριάδης στη Voria, που είδε την αγάπη για τον τόπο του να γίνεται σπόρος και να μεγαλώνει.