Skip to main content

Αίτηση έφεσης κατά της απόφασης του δικαστηρίου υπέβαλε η οικογένεια του Άλκη - Τι σημαίνει αν γίνει δεκτή

Η οικογένεια θεωρεί πως ο δόλος των δώδεκα καταδικασθέντων αλλά και η συμμετοχική δράση τριών αξιολογήθηκαν λάθος

Αίτηση έφεσης κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης για την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού υπέβαλε προς τον Εισαγγελέα Εφετών η οικογένεια του άτυχου νέου μέσω του συνηγόρου της, Γιάννη Πουλτσίδη.

Στην αίτησή τους κάνουν λόγο για λανθασμένη αξιολόγηση του δόλου των δώδεκα κατηγορούμενων -μετά τη μετατροπή της κατηγορίας από άμεσο σε ενδεχόμενο- ενώ παράλληλα θεωρούν εσφαλμένη την καταδίκη τριών ως συνεργών και όχι ως αυτουργών της πράξης.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους δώδεκα οπαδούς του ΠΑΟΚ, επτά από τους οποίους καταδικάστηκαν σε ισόβια και ποινές κάθειρξης για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε βάρος του νέου και πέντε σε πολυετείς ποινές κάθειρξης ως συνεργοί στην πράξη αυτή. Σε περίπτωση που ο εισαγγελέας κάνει δεκτό το αίτημα και ασκήσει έφεση υπέρ του νόμου, σημαίνει ότι οι δώδεκα κατηγορούμενοι θα δικαστούν στο Εφετείο εκ του μηδενός, δηλαδή πάλι για ανθρωποκτονία με δόλο ενώ οι τρεις που καταδικάστηκαν ως συνεργοί, θα δικαστούν πάλι ως αυτουργοί.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα του χαρακτηρισμού του δόλου, μην ξεχνάμε ότι το δικαστήριο τον έκρινε ενδεχόμενο από ανθρωποκτόνο, ο οποίος είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει αν αναλογιστούμε τα μέσα των δραστών, τα σημεία που χτυπούσαν και τη διάρκεια της επίθεσης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Πουλτσίδης.

Στη συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε στους πέντε εκ των κατηγορούμενων που κρίθηκαν ένοχοι ως συνεργοί, σημειώνοντας πως η αίτηση έφεσης κατά της απόφασης αφορά στους οδηγούς των τριών αυτοκινήτων (πρώτο, πέμπτο και δωδέκατο) που συμμετείχαν στην επίθεση.

«Ο πρώτος είχε προταθεί από την κυρία εισαγγελέα να καταδικαστεί ως ηθικός αυτουργός της επίθεσης, πράγμα που αποδεικνύεται από το υλικό. Ο πέμπτος φαίνεται ότι αποχωρεί κατά τα τα τελευταία δευτερόλεπτα της επίθεσης  πάνω από το σώμα του αδικηχομένου Άλκη σύμφωνα με το βιντεοληπτικό υλικό. Τέλος η έφεση αφορά τον δωδέκατο, βασικός ισχυρισμός του οποίου ήταν ότι δεν κατέβηκε καθόλου από το αυτοκίνητο και ότι αυτό βρισκόταν εν κινήσει ενώ από τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης που περιλαμβάνονται στην ποινική διαδικασία φαίνεται ότι βρισκόταν ακινητοποιημένο για 37 δευτερόλεπτα», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά με εντολή της οικογένειας Καμπανού γιατί δεν θέλουμε να αφήσουμε ούτε ένα σημείο στο οποίο να μην αποδοθεί δικαιοσύνη στην όλη υπόθεση», κατέληξε ο κ. Πουλτσίδης.