Skip to main content

Ακίνητα: Σε ανεξέλεγκτο ράλι οι τιμές πώλησης στη Θεσσαλονίκη - Απλησίαστα τα ενοίκια στη Χαλκιδική

Ποιες οι περιοχές με τις υψηλότερες τιμές πώλησης και ενοικίασης - Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές το γ´ τρίμηνο του έτους

Δεν έχει τέλος η εκτόξευση τιμών πώλησης και ενοικίασης των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο σε όλους όσους έχουν πάρει την απόφαση για την απόκτηση του δικού τους σπιτιού ή απλά να μετακομίσουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος οι τιμές πώλησης στο δήμο Θεσσαλονίκη τράβηξαν την ανηφόρα κατά 21,20%, με τις μέσες τιμές να διαμορφώνονται στα 2.164 ευρώ ανά τ.μ.

Πανελλαδικά, ωστόσο, σύμφωνα με βάση τα στοιχεία από το δίκτυο αγγελιών του Spitogatos για το διάστημα Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου την πρωτιά στην άνοδο των τιμών πώλησης κρατούν τα προάστια του Πειραιά (+ 23,20%) με τη Θεσσαλονίκη να κατέχει τη δεύτερη θέση στις ανατιμήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πιο προσιτές τιμές πώλησης κατοικιών καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, με την Καστοριά, σύμφωνα με τα στοιχεία, να είναι η οικονομικότερη πόλη, με τιμές 588 ευρώ ανά τμ, τιμή μειωμένη κατά 16% έναντι του  γ´ τριμήνου του 2022.

Σημειώνεται πως στο γ΄ τρίμηνο του 2023 έκλεισε με τις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με +12% μέση αύξηση στις τιμές πώλησης και +7% μέση αύξηση στις τιμές ενοικίασης αντίστοιχα, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ποια η εικόνα των τιμών στη Θεσσαλονίκη

Στα 2.164 ευρώ έναντι 1.786 ευρώ το τμ μέσα σε ένα χρόνο εκτοξεύτηκαν οι τιμές πώλησης στο δήμο Θεσσαλονίκης που αποτελεί και τον πιο «αλμυρό» επενδυτικό προορισμό στην πόλη.

Στους περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης η ενίσχυση των τιμών αγγίζει το 18,6% με το τμ να διαμορφώνεται στα 1.560 ευρώ από 1.313.

Στον αντίποδα βρίσκονται, με περίπου το ⅓ των τιμών του δήμου Θεσσαλονίκης,  οι περιοχές στα υπόλοιπα του νομού καθώς αγγίζουν τα 810 ευρώ όταν ένα χρόνο πριν ήταν στα 797 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 0,8%.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Θεσσαλονίκη, μεγάλες αυξήσεις σε σχέση με πέρσι στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών εντοπίστηκαν στην περιοχή Ανάληψη - Μπότσαρη – Νέα Παραλία με αύξηση 18%, στην περιοχή Νεάπολη με αύξηση +15% και στον Εύοσμο με αύξηση 14%.  

Αναφορικά με τη μέση τιμή ενοικίασης στο δήμο Θεσσαλονίκης κατά το εξεταζόμενο διάστημα αγγίζει τα 8,75 ευρώ με αύξηση κατά 8,2% ενώ στους περιφερειακούς δήμους η μέση τιμή μίσθωσης είναι ενισχυμένη έναντι του περσινού τρίτου τριμήνου κατά 11,2% φτάνοντας τα 6,67 ευρώ το τμ.

Στον υπόλοιπο νόμο καταγράφεται η χαμηλότερη τιμή πανελλαδικά, με τα ενοίκια να διαμορφώνονται στα 3,85 ευρώ ανά τ.μ. και τη μείωση στο 0,3%.

Στην ενοικίαση κατοικιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν σε Θέρμη, με αύξηση 21%, στη Σταυρούπολη με αύξηση 19% καθώς και στην Καλαμαριά  με αύξηση 10%.

Αττική: Που παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης και ενοικίασης

Η ανοδική τάση των τιμών ως προς τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση και ενοικίαση συνεχίζεται και στην Αττική. Κάποιες από τις περιοχές που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε σχέση με πέρσι είναι η Πεύκη (Βόρεια Προάστια) με αύξηση 34%, το Μοσχάτο (Προάστια Πειραιά) με αύξηση 27% και η Αγία Παρασκευή (Βόρεια Προάστια) με αύξηση 25%.
 
Στις πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Αττική (Αθήνα) με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας στα 1.310 ευρώ ανά τ.μ., τα Πατήσια (Αθήνα) στα 1.324 ευρώ ανά και η περιοχή Ταμπούρια – Αγία Σοφία (Πειραιάς) στα 1.415 ευρώ ανά τ.μ.

Αναφορικά με τις ενοικιάσεις ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα. Μια κατοικία στο Γουδή έχει μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 10,8 ευρώ ανά τμ, παρουσιάζοντας αύξηση 26% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, ενώ στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φτάνει τα 7,9 ευρώ ανά, ακριβότερη κατά 14% σε σχέση με πέρσι. Αντίστοιχα, στο Κέντρο της Αθήνας η αύξηση φτάνει το 19% και στην περιοχή του Ζωγράφου το 9%.
 
Η περίπτωση της Χαλκιδικής

Η Χαλκιδική, με βάση τον δείκτη τιμών του Spitogatos (SPI), διατηρεί τα ακριβότερα ενοίκια στην Ελλάδα, με τις τιμές να διαμορφώνονται στα 33,33 ευρώ ανά τ.μ., ποσό αντίστοιχο με αυτό που κατέγραψε και πέρυσι. Η εκτόξευση των τιμών στη συγκεκριμένη περιοχή οφείλεται στη σημαντική έλλειψη αποθέματος λόγω του παγώματος της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της…επέλασης των Airbnb στην περιοχή.

Αναφορικά με τις τιμές πώλησης στη Χαλκιδική υπάρχει άνοδος στη μέση τιμή κατά 12,5% με αυτή να διαμορφώνεται στα 2.143 ευρώ.