Skip to main content

Ακίνητα: Top επενδυτική αγορά η Θεσσαλονίκη με μεγάλες αποδόσεις

Η αγορά ακινήτων πατάει γερά στα πόδια της και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΜΑΣΘ, «το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό» - Ποιοι οι λόγοι για την αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη

«Τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις στον δυτικό κόσμο προσφέρει στους επενδυτές η αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης». Με τη φράση αυτή περιέγραψε την κτηματαγορά της πόλης  ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τζάρος, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου Real Estate Expo που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Θέλοντας να δώσει απάντηση σε ένα ζήτημα που το τελευταίο διάστημα συζητείται έντονα,  αν δηλαδή η «αγορά ακινήτων καταγράφει την αναμενόμενη ανάπτυξη ή αποτελεί φούσκα», ο κ. Τζάρος παρουσίασε το τρίπτυχο βάσει του οποίου οι επενδυτές αυξάνονται χρόνο με το χρόνο τόσο για την αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, όσο και πανελλαδικά.

«Η αγορά ακινήτων πατάει γερά στα πόδια της και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό» σημείωσε ο πρόεδρος της ΣΜΑΣΘ επισημαίνοντας πως το 2008 η αγορά είχε τα συνήθη χαρακτηριστικά φούσκας, ήτοι υψηλό δανεισμό. «Σήμερα το 20% των αγοραπωλησιών γίνονται με δανεισμό, μετά βίας ο δανεισμός φτάνει το 25% του συνολικού ποσού που καταβάλει ο αγοραστής. Τα δάνεια ασφαλή» σημείωσε ο κ. Τζάρος.

Ασφαλές περιβάλλον

«Πέρα από συναισθηματισμούς η ελληνική αγορά προσφέρει υπό ασφαλές περιβάλλον τις καλύτερες αποδόσεις από όλο τον δυτικό κόσμο» σημείωσε ο κ. Τζάρος λέγοντας χαρακτηριστικά «πως η Θεσσαλονίκη προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις, ωστόσο δεν έχουμε καταφέρει να το επικοινωνήσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί πως η βραχυχρόνια μίσθωση αποφέρει αποδόσεις 6 εως 7% ενώ η μακροχρόνια + 10%.

Σύμφωνα με τον κ. Τζάρο «διευρύνεται το αγοραστικό κοινό συνεχώς, η Ελλάδα έχει μπει στον αγοραστικό χάρτη και για ιδιοκατοίκηση και επενδυτικά».

Οι άλλοι δυο λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη είναι οι  προοπτικές υπεραξίας που προσφέρει καθώς και οι χαμηλές τιμές που προσφέρει η πόλη. «Στο κέντρο της πόλης πωλούνται ακίνητα με τιμές 3.000 ευρώ το τμ, κάτι αντίστοιχο δε συμβαίνει σε άλλα κέντρα στο δυτικό κόσμο με αυτές τις τιμές, άρα υπάρχει περιθώριο αύξησης των τιμών» τόνισε ο κ. Τζάρος.

Η εξέλιξη των τιμών

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ με χρονιά βάσης το 2007, σήμερα οι τιμές βρίσκονται στο 84,5% των τιμών προ κρίσης. Όπως είπε ο κ. Τζάρος υπάρχει περιθώριο να φτάσουμε στο 100% των τιμών το 2023.

Ενδεικτικό της κινητικότητας στο επίπεδο των επενδύσεων είναι πως τα κεφαλαία από το εξωτερικό το 2022 άγγιξαν τα 2 δις ευρώ, αυξημένα κατά 68% σε σχέση με το 2021.  Φέτος στο πρώτο τρίμηνο 500 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν στην ελληνική αγορά.