Skip to main content

Αποκεντρωμένη: Άκυρο στον δήμο για τραπεζάκια σε Παραλία και Αγ.Σοφίας

«Όχι» για την απόφαση για λειτουργία κοινόχρηστων χώρων στην Αγίας Σοφίας και για τα τραπεζοκαθίσματα στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

του Νίκου Ηλιάδη

Νέο πλήγμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης δέχθηκε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Με δύο αποφάσεις της η ΑΔΜΘ ακύρωσε τις αποφάσεις τις οποίες είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο για την κανονιστική απόφαση σχετικά με τη λειτουργία κοινόχρηστων χώρων στην Αγίας Σοφίας, καθώς και αυτήν η οποία αφορά στην εκμίσθωση ακινήτων και στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης. Ως βασικός λόγος για την ακύρωση των δύο αποφάσεων αναφέρεται η έλλειψη της εκ του νόμου απαιτούμενης γι’ αυτές τις περιπτώσεις απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, όσον αφορά την απόφαση υπ' αρ. 938/2017 του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο χορήγησης αδειών χρήσης κοινοχρήστων χώρων στο ιστορικό κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στους πεζόδρομους Αγίας Σοφίας, Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου η ΑΔΜΘ σημειώνει στο σκεπτικό της απόφασής της ότι «οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από τα δημοτικά ή κοινοτικά συμβούλια με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, το συντομότερο δυνατό διάστημα από την έναρξη της δημοτικής ή κοινοτικής περιόδου». Συνεχίζοντας τονίζει πως «η υπό κρίση απόφαση τυγχάνει μη νόμιμη και ακυρωτέα διότι ελήφθη χωρίς την απαιτούμενη εκ του νόμου απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών. Συγκεκριμένα, ελήφθη με δέκα εννέα θετικές ψήφους και δέκα οχτώ αρνητικές, σε σύνολο σαράντα εννέα μελών του συλλογικού οργάνου, συνεπώς ελλείπουν έξι θετικές ψήφοι για τη νόμιμη λήψη απόφασης, δεδομένου ότι η ειδική πλειοψηφία που απαιτεί η διάταξη σχηματίζεται εφόσον συμπίπτει η βούληση του 1/2 των μελών πλέον ενός σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή αφαιρούμενης της μισής μονάδος επί μονού αριθμού μελών». Συμπληρώνει, δε, ότι δεν υπεισέρχεται στην ουσία της απόφασης καθώς «περαιτέρω, ακυρωθείσης της απόφασης για λόγους εξωτερικής τυπικής νομιμότητας, δεν εξετάζεται η εσωτερική νομιμότητα αυτής».

Για τη νέα παραλία

Η δεύτερη υπό κρίση απόφαση υπ’ αρ. 939/2017 του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης αφορούσε: α) τροποποίηση της υπ' αρ. 79/2017 απόφαση ως προς τα περίπτερα, τα οποία θα εκμισθωθούν στο παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης, β) έγκριση της εκ νέου εκμίσθωσης του περιπτέρου στον Κήπο του Νερού και γ) απόφαση για τη δυνατότητα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο συγκεκριμένων περιπτέρων (αναψυκτηρίων) αποκλείοντας την ανάπτυξη σε άλλα.

Στην ακυρωτική απόφασή της η ΑΔΜΘ τονίζει και πάλι ότι «οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του και έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, πλέον, η οποία, προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή της, λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων και ομάδων πολιτών της περιφέρειας του δήμου, με τους οποίους έρχεται σε διαβούλευση, ενώ το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί για τη χρήση και λειτουργία των κοινοχρήστων χώρων».

Η ΑΔΜΘ προχώρησε στην ακύρωση και αυτής της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για τους εξής τρεις λόγους:

1. Ελήφθη χωρίς την απαιτούμενη εκ του νόμου απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών. Συγκεκριμένα, ελήφθη με δέκα εννέα θετικές ψήφους και δέκα οχτώ αρνητικές, σε σύνολο σαράντα εννέα μελών του συλλογικού οργάνου, συνεπώς ελλείπουν έξι θετικές ψήφοι για τη νόμιμη λήψη απόφασης, δεδομένου
ότι η ειδική πλειοψηφία που απαιτεί η διάταξη σχηματίζεται εφόσον συμπίπτει η βούληση του 1/2 των μελών πλέον ενός σε απόλυτους αριθμούς, δηλαδή αφαιρούμενης της μισής μονάδος επί μονού αριθμού μελών.
2. Ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί εισηγητική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και σχετική διαβούλευση με τους αρμόδιους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και ομάδες πολιτών.
3. Ελήφθη χωρίς γνωμοδότηση του συμβουλίου της αρμόδιας Δημοτικής Κοινότητας.

Και για τις δύο ακυρωτικές αποφάσεις της ΑΔΜΘ ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152.

Δείτε τις δύο αποφάσεις ΕΔΩ (παραλιακό μέτωπο) και ΕΔΩ (τραπεζοκαθίσματα).

Σχετική ανάρτηση έκανε στο Facebook ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Εφραίμ Κυριζίδης.