Skip to main content

«Ακλόνητη» η ισπανική οικονομία διαβεβαιώνει ο Θαπατέρο

Διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του είναι οικονομικά ακλόνητη και θα τιθασεύσει το δημόσιο χρέος, έδωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο.
Διαβεβαιώσεις ότι η χώρα του είναι οικονομικά ακλόνητη και θα τιθασεύσει το δημόσιο χρέος, έδωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουΐς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, αντιμέτωπος με τις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος της Ισπανίας.

Μιλώντας σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον, ο Θαπατέρο ανέφερε ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, αλλά δεν χρειάζεται να αναζητήσει ενισχύσεις για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, όπως άλλες χώρες.

«Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του δημόσιου χρέους», δήλωσε ο Θαπατέρο, επιχειρώντας να απαντήσει σε μία από τις βασικές ανησυχίες της αγοράς, που είχαν ως συνέπεια να κάνει βουτιά σχεδόν 6% ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης και να ασκηθούν πιέσεις στα επιτόκια δανεισμού.

«Δεν είναι μία εύκολη περίοδος. Υπάρχουν μεγάλες θεμελιώδεις οικονομικές προκλήσεις για την Ισπανία και αρκετές άλλες χώρες», δήλωσε ο Θαπατέρο, απευθυνόμενος σε Αμερικανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο. Ωστόσο επεσήμανε ότι «η Ισπανία έχει ακλόνητο οικονομικό σύστημα». «Τα θεμελιώδη μεγέθη της ισχύος της Ισπανίας είναι ακλόνητα», διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι υψηλότερο από την αρχική πρόβλεψη, γεγονός που προκάλεσε φόβους ότι θα είναι δύσκολη η μείωση των δαπανών με την ανεργία να πλησιάζει στο 20%.