Skip to main content

Ακόμα λιγότερα δάνεια τον Αύγουστο από τις τράπεζες λόγω κρίσης

Η καθαρή ροή των χορηγήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 912 εκατ. ευρώ (804 εκατ. προς επιχειρήσεις και 108 εκατ. προς νοικοκυριά.
Νέα μεγάλη πτώση σημείωσε τον Αύγουστο ο ρυθμός αύξησης των δανείων στη χώρα μας. Κι όλα δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά ο μηδενισμός του κοντέρ θα αποτελέσει πραγματικότητα, στην περίπτωση που η κρίση συνεχισθεί.
Όπως ανκοινώθηκε πριν λίγο από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο εν λόγω δείκτης έπεσε στο 6,0%, από 6,6% τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, , η καθαρή ροή των χορηγήσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 912 εκατ. ευρώ (804 εκατ. προς επιχειρήσεις και 108 εκατ. προς νοικοκυριά.
Οχι βεβαίως ότι η καστάσταση είναι καλύτερη στην Ευρωζώνη. Οπως είχε γράψει νωρίτερα η Voria.gr, σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το ετήσιο ποσοστό της αύξησης των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης τον Αύγουστο καθώς διαμορφώθηκε στο 0,1%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ετήσια επέκταση των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχώρησε στο 0,7% από 1,6% τον Ιούλιο. Η ΕΚΤ έχει διοχετεύσει στις τράπεζες πολύ μεγάλες ποσότητες φθηνών κεφαλαίων τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να «απελευθερωθούν» οι πιστώσεις προς τους πελάτες. Την ίδια στιγμή  εκτιμήσεις αξιωματούχων αναφέρουν ότι η αδύναμη ανάπτυξη έχει πλήξει και τη ζήτηση για δάνεια.

Η προσφορά χρήματος «Μ3» επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο στο 2,5% από 3,0% που ήταν τον Ιούλιο,  σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν επιβράδυνση της τάξης του 2,7%.