Skip to main content

Ακραίες συνθήκες ξηρασίας στη Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη λόγω της ανομβρίας (χάρτης)

Το 38% της έκτασης του εδάφους της χώρας παρουσίασε τον Οκτώβριο συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας

Συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας παρουσίασε τον Οκτώβριο 2023 το 38% της έκτασης του εδάφους της χώρας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και κυρίως η Θράκη παρουσιάζουν συνθήκες ξηρασίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μέτριες και κατά τόπους ακραίες, φαινόμενο που συνεχίζεται.

Ήπιες συνθήκες ξηρασίας εμφανίζονται σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου, της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, καθώς και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, ήπια ξηρότερες συνθήκες παρατηρήθηκαν και σε κάποιες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Image

Ο Δείκτης Ξηρασίας SPI (Standardized Precipitation Index) είναι ένας κλιματολογικός δείκτης που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της απόκλισης του ύψους βροχής από τον κλιματικό μέσο όρο, και τον εντοπισμό περιοχών που πλήττονται από ξηρασία.

Ο δείκτης υπολογίζεται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. 1 μήνα - SP-1, 3 μήνες - SP-3, 2 χρόνια - SPI-48, κτλ.). Αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) και χρησιμοποιείται ευρέως για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των κλιματικών συνθηκών παγκοσμίως. Όσον αφορά τις τιμές του SPI, οι θετικές τιμές ανώτερες του 1 αντιστοιχούν σε βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου σε σχέση με την κλιματική περίοδο αναφοράς. Τιμές μεταξύ του -1 και του 1 υποδηλώνουν φυσιολογικές βροχοπτώσεις για την περίοδο, ενώ για αρνητικές τιμές μικρότερες του -1 έχουμε λιγότερες βροχές από τον μέσο όρο και κατ’ επέκταση ξηρασία. Οι τιμές κάτω από -2 υποδεικνύουν σοβαρό επεισόδιο ξηρασίας.