Skip to main content

Αλλαγές στην Κομισιόν - Γιουνκέρ θα λέτε και θα ...κλαίτε

Με επικεφαλής Γερμανό, η στάση της Κομισιόν θα σκληρύνει και δεν θα θυμίζει την Επιτροπή του Γιουνκέρ, που στάθηκε φιλικά στο πλευρό της χώρας μας.

«Ανατριχίλα» προκαλεί στην Αθήνα το ενδεχόμενο της τοποθέτησης ενός Γερμανού στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν του χρόνου θα λήγει η θητεία Γιουνκέρ. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο και ειδικότερα για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί με επικεφαλής Γερμανό, η στάση της Κομισιόν θα «σκληρύνει» και δεν θα θυμίζει την Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η οποία στάθηκε φιλικά στο πλευρό της Ελλάδας σε ορισμένες πολύ κρίσιμες φάσεις της τελευταίας οκταετίας και ειδικότερα της τελευταίας τριετίας, από το 2015 και μετά, όταν η χώρα φλέρταρε με το χάος.

Τα δημοσιεύματα θέλουν τον Μάνφρεντ Βέμπερ, αντιπρόεδρο των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να προτείνεται για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. «Ο Βαυαρός πολιτικός διερευνά τις πιθανότητες να γίνει ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Βάλτερ Χολστάιν στη δεκαετία του 1960. Αλλά αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια», γράφει η γερμανική SZ.

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ. Μετά τη συνάντηση, ο Βέμπερ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Στις 10 Σεπτεμβρίου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγγελα Μέρκελ και οι Βαυαροί εταίροι τους (CSU) θα συζητήσουν για τον υποψήφιό τους.

Οι πληροφορίες που σας έχει μεταφέρει εγκαίρως η Voria.gr από τις Βρυξέλλες επιμένουν: Η καγκελάριος Μέρκελ ενδιαφέρεται να αναλάβει Γερμανός τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η είδηση ως γνωστόν έχει δει ήδη το φως της δημοσιότητας, χωρίς η ίδια η καγκελάριος να το επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και να το διαψεύσει.

Ως γνωστόν, περιορίστηκε να πει ότι είναι νωρίς για να εκφράσει τις επιθυμίες της για τις θέσεις των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Αν ισχύει, πάντως, θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για πολλούς και όχι μόνο για τη χώρα μας. Για παράδειγμα, θα είναι αρνητική είδηση για τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν, ο οποίος είναι και πρώην σύμβουλος της Μέρκελ. Προαλείφεται για τη θέση του Μάριο Ντράγκι αλλά φαίνεται ότι θα μείνει με την …όρεξη.