Skip to main content

Αλλάζει στέγη το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

Ακατάλληλο προς στέγαση σχολικής μονάδας κρίθηκε το κτήριο στην Αρχαιολογικού Μουσείου. Τι εξετάζει ο δήμος, τι λέει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Προς τη μετεγκατάσταση του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται ο δήμος Θεσσαλονίκης λόγω ακαταλληλότητας του κτηρίου στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 29, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Σύμφωνα με το πόρισμα του τεχνικού κλιμακίου του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών στις δύο αίθουσες όπου εμφανίστηκαν κάποιες παραμορφώσεις, διαπιστώθηκαν προβλήματα με τη στατικότητα του κτηρίου και όχι μόνο, καθιστώντας το ακατάλληλο για στέγαση σχολικής μονάδας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά το 1ο Πειραματικό. Είμαστε σε αναζήτηση νέου σχολικού χώρου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας» τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης.

Σε συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού με τη Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και τον ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας τέθηκαν στο τραπέζι δύο λύσεις, οι οποίες εξετάζονται και αναμένεται να γνωστοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε, επίσης, συνάντηση μεταξύ του διευθυντή και του Συλλόγου Γονέων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου συμφωνήθηκε ότι η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, ενώ προκρίθηκαν οι εξής εναλλακτικές επιλογές:

1. Άμεση εύρεση νέου σχολικού κτιρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται θεσμικά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και, επικουρικά, μέλη του ΔΣ αυτές τις ημέρες.
2. Εύρεση κάποιου σχολικού κτηρίου προκειμένου να συστεγαστεί το σχολείου με την μορφή βάρδιας.
3. Εύρεση κτηρίου που να πληροί (ή θα πληροί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις) τις προδιαγραφές της σχολικής στέγης, το οποίο θα μισθωθεί για να στεγαστεί το σχολείο.
4. Άμεση προσπάθεια επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (νέα και παλιά), την ΠΚΜ, το Υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλη Αρχή που θα μπορούσε να συνδράμει και να επιλύσει το πρόβλημα
5. Αναστολή λειτουργίας του σχολείου έως ότου βρεθεί κάποιο κτίριο.

«Το Δ.Σ. του συλλόγου μας και τα μέλη του επιχειρούν ήδη  να βρουν τρόπους ώστενα κοινολογηθεί το πρόβλημα προς κάθε υπεύθυνο και να εξευρεθεί λύση στο άμεσο και πιεστικό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους.

Επειδή όλοι μας απαιτούμε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά μας, αφενός με αίσθημα ευθύνης σας ενημερώνουμε, αφετέρου ζητάμε τη συνδρομή και τη συνεργασία σας με σκοπό να αποφευχθεί η πέμπτη και επώδυνη για όλους λύση.

Κρίθηκε ακατάλληλο και τώρα δεν έχει βρεθεί λύση για το πού θα πάνε τα παιδιά και που θα λειτουργήσει το σχολείο από τη νέα χρονιά. Μεταξύ των πέντε προτεινόμενων λύσεων είναι και να μη λειτουργήσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.