Skip to main content

Αλλού η ΔΕΘ, αλλού οι πολιτικοί: Η πρόταση των φορέων για την έκθεση

Πολιτικό και οικονομικό φόρουμ, με διαχωρισμό του εκθεσιακού γεγονότος από τις πολιτικές ομιλίες, ζητούν οι φορείς - Στην κυβέρνηση οι προτάσεις

Σχεδόν ομόφωνη ήταν η απόφαση των φορέων της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση «Πολιτικού και Οικονομικού Φόρουμ ΔΕΘ» και για διαχωρισμό του εκθεσιακού γεγονότος από τις πολιτικές ομιλίες. Η σχετική πρόταση μάλιστα θα σταλεί στην κυβέρνηση και στη ΔΕΘ, προκειμένου να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Η σημερινή σύσκεψη εργασίας, που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, για το διαχωρισμό του αμιγώς εκθεσιακού γεγονότος από τις πολιτικές ομιλίες και παρουσίες στη ΔΕΘ και τη διεξαγωγή του Φόρουμ, έβγαλε «λευκό καπνό».

Οι εκπρόσωποι των φορέων αποφάσισαν να προτείνουν στην κυβέρνηση τη διεξαγωγή «Πολιτικού και Οικονομικού Φόρουμ ΔΕΘ», το οποίο θα είναι αλληλένδετο και θα διοργανώνεται στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Συμφώνησαν ότι απαιτείται να προστατευτεί ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης, όπως και ότι πρέπει να στηριχθεί, αλλά και να αναβαθμιστεί.

Οι φορείς προτείνουν στην Κυβέρνηση και τη ΔΕΘ να εξεταστεί η δυνατότητα:

1.Μετακίνησης μια μέρα πριν (την Παρασκευή αντί του Σαββάτου) των εγκαινίων της ΔΕΘ.

2.Πραγματοποίηση των ομιλιών όλων των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Οι τοπικοί φορείς και συμφώνησαν πως η παρουσία των πολιτικών στην περίοδο της ΔΕΘ είναι επιθυμητή και αναγκαία. Εκεί που υπήρξε μια διαφωνία είναι στον εμφανή διαχωρισμό εκθεσιακού γεγονότος από πολιτικές ομιλίες, καθώς υποστηρίχθηκε ότι η παρουσία πολιτικών στη ΔΕΘ, ακόμη και με τον τρόπο που γίνεται σήμερα, προσφέρει αίγλη στο θεσμό και προσθέτει, δεν αφαιρεί από την Έκθεση και τη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος όμως, σχεδόν ομόφωνα όλοι αποφάσισαν να καταθέσουν την παραπάνω, πολύ συγκεκριμένη πρόταση στην Κυβέρνηση και τη ΔΕΘ.

Ο περιφερειάρχης

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «κάθε χρόνο, όλη η πόλη, οι καταστηματάρχες, οι επισκέπτες, οι συμπολίτες μας, είμαστε θεατές στο ίδιο έργο. Αποκλεισμοί δρόμων, εκτεταμένα επεισόδια, βία και βανδαλισμοί. Το κέντρο της πόλης μας, την ώρα του μεγαλύτερου εμπορικού γεγονότος της Βόρειας Ελλάδας, αντί για πεδίο συνεργασίας και επιχειρηματικότητας, μετατρέπεται κάθε χρόνο σε πεδίο μάχης. Μιας μάχης που ποτέ δεν έχει νικητές, έχει όμως πάντα τους ίδιους ηττημένους, την πόλη και την εικόνα της».

Ο Περιφερειάρχης είπε ότι το ποτήρι ξεχείλισε μετά τα φετινά γεγονότα και τόνισε ότι ήρθε η ώρα των αποφάσεων, ώστε με ωριμότητα και τόλμη να διατυπώσουν οι φορείς «μια νέα, σύγχρονη πρόταση, για το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός του τόπου μας». Η ΔΕΘ, είπε ο κ. Τζιτζικώστας είναι ο καταλύτης της προσπάθειας που καταβάλουν όλοι οι φορείς για την ανάπτυξη του τόπου, την τόνωση της τοπικής οικονομίας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ήρθε τώρα η ώρα να εξετάσουμε τις δυνατότητες διαχωρισμού του εκθεσιακού γεγονότος της ΔΕΘ από τις παρουσίες και τις πολιτικές ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διοργάνωση ενός 'Πολιτικού και Οικονομικού Φόρουμ ΔΕΘ' πάντα όμως στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Με αυτό τον τρόπο, αφενός η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα, θα συνεχίσουν να αποτελούν επίκεντρο και αφετηρία κορυφαίων πολιτικών εξελίξεων για τη χώρα και την οικονομία και αφετέρου δεν θα επισκιάζεται το αμιγώς εμπορικό, επενδυτικό και επιχειρηματικό γεγονός της Έκθεσης», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

«Η Θεσσαλονίκη δεν έχει φοβικά σύνδρομα, δεν λειτουργούμε με αποκλεισμούς», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας και τόνισε: «Δεν συμφωνώ με την άποψη που λέει 'να φύγουν οι πολιτικοί αρχηγοί'. Θέλουμε την παρουσία των πολιτικών αρχηγών. Θέλουμε οι πολίτες να εκφράζουν απρόσκοπτα τη δημοκρατική διαμαρτυρία τους. Και ταυτόχρονα θέλουμε το δικαίωμα στην ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα, στις νέες θέσεις εργασίας που έρχονται από το δρόμο της επιχειρηματικότητας. Και φυσικά θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να επισκεφθούμε απρόσκοπτα, μαζί με χιλιάδες τουρίστες, τη ΔΕΘ, χωρίς να είναι η Θεσσαλονίκη σιδηρόφραχτη. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά: Να διαμορφώσουμε ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο εγκαινίων και λειτουργίας της Έκθεσης στη βάση των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων, που θα είναι ελκυστικό για τους Θεσσαλονικείς και όλους τους επισκέπτες και εκθέτες της ΔΕΘ, από την Ελλάδα και το εξωτερικό».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του φορέα Αλέξης Τσαξιρλής, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, ο Πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΘ Γιάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιάννης Σταύρου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.

Ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «έγινε μια πρώτη συζήτηση για το μέλλον της ΔΕΘ, όπου όλοι είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου. Η ΔΕΘ είναι ένα γεγονός πολύ παλιό και συνυφασμένο με την Ιστορία της Θεσσαλονίκης και έχει να κάνει με το εμπόριο, την οικονομία, τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Τα τελευταία χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση και η παρουσία διαφόρων ομάδων με αντίθετη άποψη, που αντιπαρατίθενται, δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα και η πόλη παραλύει για τουλάχιστον δυο Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να αμαυρώνεται η εικόνα της πόλης, της χώρας και του ίδιου του θεσμού. Πρότασή μου είναι αφενός να επεκταθεί η ΔΕΘ και στο χώρο του Γ' ΣΣ, το οποίο μπορεί να φιλοξενηθεί αλλού και πάντως να πάψει μια υψίστης σημασίας στρατιωτική εγκατάσταση να λειτουργεί στην καρδιά της πόλης. Αφετέρου μπορεί κάλλιστα να μη δηλητηριάζεται η μεγάλη αυτή γιορτή της ΔΕΘ από την παρουσία των πολιτικών. Να γίνει δηλαδή ένα φόρουμ οικονομικό και αναπτυξιακό, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Αν θέλουμε να είναι η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων θα πρέπει να διοργανώνεται ένα φόρουμ αναπτυξιακό για την ευρύτερη περιοχή. Όλες οι βαλκανικές χώρες θέλουν να μπουν στην ΕΕ και έχουμε την ευκαιρία με αυτό τον τρόπο να έχει η Θεσσαλονίκη την πρωτιά στην οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Να γίνει ένα πολιτικό φόρουμ εκτός κέντρου με μεγάλη ασφάλεια. Δε με νοιάζει αν θα γίνεται κατά τη διάρκεια ή όχι της ΔΕΘ, σίγουρα όμως Σεπτέμβριο, αλλά δε θέλω τίποτα να επισκιάζει την Έκθεση, να μην πέφτει, όπως σήμερα όλη η δημοσιότητα στους πολιτικούς».

Η ΔΕΘ

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, είπε πως η ΔΕΘ είναι και πρέπει να παραμείνει πολυγεγονός, να προστατευτεί και να ενισχυθεί. Το φόρουμ είναι στοιχείο απαραίτητο και αλληλένδετο με την Έκθεση, είναι το σημαντικότερο άτυπο πολιτικό ντιμπέιτ ετησίως στη χώρα αυτό που γίνεται στη ΔΕΘ και παρά τα επεισόδια η πόλη δεν πρέπει να φοβάται και να κάνει πίσω, δήλωσε ο κ. Τζήκας, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να συνεχίσουν να έρχονται στο πλαίσιο της ΔΕΘ και το φόρουμ να προστατευτεί.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι άνοιξε η συζήτηση, διότι μέσα από αυτή μπορούμε να βρούμε λύσεις. Θα πρέπει να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας της ΔΕΘ, ως έχει και όπως ιστορικά διαμορφώθηκε. Άρα πρέπει να ασχοληθούμε με την εξεύρεση μιας λύσης, ώστε να μην έχουμε τα θέματα που έχουμε το πρώτο Σάββατο των εγκαινίων. Υπάρχουν πολλές μέρες μέσα στο χρόνο για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους οι πολίτες αντί της ημέρας των εγκαινίων. Τα πολιτικά γεγονότα είναι ευπρόσδεκτα, αλλά η κλειστή πόλη όχι. Χρειάζεται η συναίνεση όλων μας, ώστε η ΔΕΘ να παραμείνει η μεγάλη γιορτή της πόλης και αυτό το εξασφαλίζει και η παρουσία των πολιτικών, καθώς αυτή την περίοδο όλα τα φώτα πέφτουν στη Θεσσαλονίκη. Αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και να βρούμε λύση για τα υπόλοιπα», δήλωσε ο κ. Ποζρικίδης.

ΣΕΒΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε πριν τη σύσκεψη: «Επειδή οι εξαγωγείς είμαστε συνέχεια σε διεθνείς εκθέσεις πιστεύω ότι η ΔΕΘ, αν φύγει το πολιτικοικονομικό κομμάτι δεν θα έχει την αίγλη που έχει σήμερα. Το ενδιαφέρον είναι στα περίπτερα γιατί είναι κυρίως περίπτερα υπουργείων επιμελητηρίων τα οποία υπάρχουν γιατί έρχεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο εκάστοτε αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η μεγάλη προίκα της έκθεσης. Τα μεγάλα γεγονότα δεν πάνε μαζί με την ησυχία, δεν υπάρχει ησυχία, είτε αυτά γίνονται στο Νταβός, στη Μπολόνια είτε σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου. Πρέπει αν είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί τι θέλουμε. Έχει μια ιστορία αυτός ο θεσμός. Είναι η μεγάλη προίκα αυτής της πόλης και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις προτάσεις που κάνουμε. Ίσως εναλλακτικά ίσως θα μπορούσε ένα μεγάλο πολιτικοοικονομικό φόρουμ γι' αυτούς που δεν θέλουν να γίνεται στο κέντρο της πόλης και ανησυχούν με το κυκλοφοριακό χάος που υπάρχει, να γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής, ίσως παράλληλα με την έκθεση στη Θεσσαλονίκη».

Εμπορικός Σύλλογος

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, επισήμανε: «Εδώ και πάρα χρόνια ο μεγαλύτερος εμπορικός θεσμός της πόλης και όχι μόνο και όλης της Ελλάδας θίγεται από όλα αυτά τα γεγονότα που συμβαίνουν το Σάββατο το βράδυ και πολλές φορές και την Παρασκευή. Κάπου πρέπει να τελειώσει αυτό. Πρέπει να γιορτάσει η πόλη το μεγαλύτερο εμπορικό θεσμό που έχει. Δεν αποκλείει κανείς τις διαμαρτυρίες διότι δημοκρατία έχουμε ο κόσμος έχει λόγο να διαμαρτυρηθεί και μάλιστα στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει πολλούς λόγους να διαμαρτύρεται όμως καλό είναι να σκεφτούμε ότι υπάρχει μια πόλη υπάρχει μια αγορά υπάρχει μια πόλη που γιορτάζει άρα πρέπει να βρεθεί μια λύση έτσι ώστε να φύγουν όλοι ικανοποιημένοι από αυτή τη γιορτή. Προτείνουμε τουλάχιστον η πολιτική ομιλία να γίνεται εκτός Θεσσαλονίκης ή να γίνεται σε μια περιοχή έξω από το κέντρο της πόλης. Υπάρχουν πολλοί χώροι περιφερειακά για να μην ενοχληθεί το κέντρο της πόλης και η αγορά. Το πρώτο Σάββατο της ΔΕΘ ήταν καταστροφικό για την αγορά, όπως άλλωστε όλα τα τελευταία χρόνια».

ΒΕΘ

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, δήλωσε: «Δεν πρέπει να απαξιωθεί ο ρόλος της πολιτικής που είναι συνυφασμένος με την επιχειρηματικότητα και θεωρώ ότι η Θεσσαλονίκη δεν θα πρέπει να πάψει να δέχεται τους πολιτικούς της που άλλωστε καθορίζουν και την τύχη και το μέλλον της χώρας. Ναι οι φασαρίες σίγουρα δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο των πολιτών και της επιχειρηματικότητας αλλά αυτός που θα πρέπει να το προστατέψει είναι η ίδια η πολιτεία. Θα μπορούσαν οι πολιτικές συναντήσεις να γίνονται περιφερειακά στο Μέγαρο Μουσικής και να μπορούν να εισέλθουν στην έκθεση οι πολιτικοί να κάνουν τα εγκαίνια».