Skip to main content

Αλβανικής καταγωγής 6 στους 10 που ζητούν άσυλο στην Βρετανία

Το Α' εξάμηνο περισσότερες από τις μισές (51%) παράτυπες αφίξεις προέρχονταν από τρεις εθνικότητες – Αλβανική (18%), Αφγανική (18%) και Ιρανική (15%).

Αλβανικής καταγωγής είναι οι 6 στους 10 παράτυπους μετανάστες που φτάνουν στην Βρετανία μέσω της Μάγχης με τον αριθμό τους, από την αρχή του έτους, να φτάνει τις 6.000 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022, 2.165 Αλβανοί έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με μόλις 23 που εντοπίστηκαν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το πρώτο εξάμηνο περισσότερες από τις μισές (51%) παράτυπες αφίξεις προέρχονταν από τρεις εθνικότητες – Αλβανική (18%), Αφγανική (18%) και Ιρανική (15%).

Παρά τις απειλές της Βρετανίας να στείλει όσους φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με παράτυπα μέσα στη Ρουάντα , το Υπουργείο αποκάλυψε ότι για πάνω από τα τρία τέταρτα (76%) των αλλοδαπών αιτούντων άσυλο, εγκρίθηκαν τα αιτήματα για άσυλο, άδεια ή ανθρωπιστική προστασία, ποσοστό που έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 ετών.

Οι εκκερεμότητες για διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου έφτασαν τις 118.000

Η Βρετανία, προχώρησε σε συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης Αλβανών υπηκόων που δεν έχουν άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αντιπροσωπεία αστυνομικών από την Αλβανία να φτάνει στην χώρα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αλβανία είναι μια «ασφαλής και ευημερούσα χώρα».

Σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία, ο υπουργός παράνομης μετανάστευσης, Σάιμον Μπέινς, δήλωσε: «Η σημαντική αύξηση των ανθρώπων που πραγματοποιούν επικίνδυνες διελεύσεις με μικρά σκάφη συνεχίζει να πιέζει το σύστημα ασύλου του Ηνωμένου Βασιλείου και την ικανότητά μας να λαμβάνουμε έγκαιρες αποφάσεις»

«Όποιος ταξιδεύει μέσω ασφαλών χωρών για να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ζητήσει άσυλο εκεί αντί να δίνει χρήματα σε συμμορίες» συνέχισε.

Ωστόσο, ο Enver Solomon, ο διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, είπε ότι θα ήταν λάθος να προδικαστούν οι υποθέσεις και ότι η πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου από Αλβανούς υπηκόους έγιναν δεκτές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Γνωρίζουμε άμεσα ότι πολλοί Αλβανοί έχουν πέσει θύματα εμπορίας και είναι θύματα εγκληματικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ακριβώς επειδή μια χώρα δεν βρίσκεται σε πόλεμο δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλής για όλους όσους ζουν εκεί.

«Το να προδικάζουμε την πορεία ενός αιτήματος ασύλου που βασίζεται σε προκαταλήψεις σχετικά με τη χώρα καταγωγής του αιτούντος είναι εντελώς λάθος και υπονομεύει τη διαδικασία καθορισμού ασύλου που επιδιώκεται να διασφαλίσει το αντίθετο – ότι οι αιτήσεις αξιολογούνται με βάση την ατομική τους αξία», είπε.