Skip to main content

Αμερικανικό ενδιαφέρον για ΟΛΘ αν υπάρξει πωλητήριο από Σαββίδη

Αν ο Ιβάν Σαββίδης βάλει πωλητήριο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τότε η HIG θα εκδηλώσει ενδιαφέρον

Επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ εκφράζει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο HIG Capital.

Ειδικότερα, σε σημερινή παρουσίαση που σχετίζεται με τις επενδύσεις της αμερικανικής HIG στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Inventio, εταιρείας που εκπροσωπεί την ΗΙG Capital, Κωνσταντίνος Μπήτρος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν ο μέτοχος του ΟΛΘ επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης επιθυμεί να πουλήσει η HIG θα εκδήλωνε το ενδιαφέρον της.

Ο κ. Μπήτρος παραδέχτηκε ότι το project είναι αρκετά περίπλοκο, ωστόσο αποτελεί μια επενδυτική στόχευση που θα εξυπηρετούσε τον ευρύτερο σχεδιασμό της HIG στον τομέα των logistics και των μεταφορών.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το fund ενδιαφέρεται για τη δημιουργία hub στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης καθώς και την περαιτέρω διείσδυσή του στις διακομιστικές διαδικασίες από το λιμάνι του Πειραιά.

«Η HIG Capital Advisors LLC, ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, έχει επενδύσει συστηματικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από 1,350 δισ. ευρώ και συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές αυτής, έχοντας εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δισ. ευρώ, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ.», ανέφερε ο κ. Μπήτρος.

Υπενθυμίζεται ότι το fund έχει αναπτύξει σημαντικό χαρτοφυλάκιο assets στους κλάδους των logistics και των ξενοδοχείων.

Τα βασικά σημεία των επενδύσεων της «H.I.G. Capital Advisors LLC» στην Ελλάδα από την έναρξη των δραστηριοτήτων της συνοψίζονται στα εξής:

Οι βασικές επενδύσεις της HIG Capital στην Ελλάδα

-Μαΐλης ΑΕ, (2014) διάσωση εταιρίας και όλων των θέσεων εργασίας μέσω εξαγοράς δανείων και επιτυχημένης συνεργασίας με τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, αναδιάρθρωση οργανωτικής δομής και λειτουργίας του ομίλου, μεγέθυνση κύκλου εργασιών.

-Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Ρόδος (2018), πρώην Aldemar Ρόδου, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση μέσω εξαγοράς του ποσοστού των παλαιών μετόχων, με παράλληλη διάσωση της εταιρίας, πλήρης ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητάς 835 δωματίων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά (τα μοναδικά ανακαινισμένα ξενοδοχεία στην Ελλάδα σε αυτή την κλάση). Η συνολική επένδυση μέχρι σήμερα υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €100.000.000. Διάσωση 350 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σεζόν, θα αυξηθούν σε 450.

-Mayor Holdings ΑΕ Κέρκυρα, κεφαλαιακή αναδιάρθρωση (2019), εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων, μετά από δική τους πρόταση (2022), σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση 4 ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1400 δωματίων (2500 κλίνες) με κατηγοριοποίηση Α+ ενεργειακά. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε ποσό μεγαλύτερο των €120.000.000. Διάσωση 400 θέσεων εργασίας, οι οποίες, σε πλήρη τουριστική σεζόν, θα αυξηθούν σε 600. Η έναρξη των επενδύσεων, που θα διαρκέσουν 2 με 3 έτη προσδιορίζεται στον Οκτώβριο του 2023.

-Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ (2019), διαγραφή δανείων άνω €150εκ με ανταλλαγή οικοπέδου-παλαιού χαλυβουργείου που έκλεισε το 2012 και μέσω υπαγωγής στο αρ. 106 του ν. 3588/2007, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα τη διάσωση της εταιρίας (περίπου 600 θέσεις εργασίας) και τη συνέχιση της δραστηριότητας του χαλυβουργείου του Βόλου. Με τη σειρά της, η Η.Ι.G προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) με συνολικό κόστος επένδυσης άνω των €300εκ. Το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την Ελληνική Οικονομία ανέρχεται σε €70εκ από την έναρξη λειτουργίας του, έχοντας σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο για την Ελληνική Οικονομία. Το έργο πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή κι εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας τον Μάρτιο του 2023. Έχει, προς ώρας, ολοκληρωθεί η εξυγίανση του οικοπέδου, καθώς και σε μεγάλο βαθμό το γκρέμισμα του παλαιού χαλυβουργείου.

-Dimand AE, (2019) παροχή κεφαλαίων, που επέτρεψαν στην εταιρία να μεγεθύνει την κεφαλαιακή της αξία από €65εκ σε €170εκ εντός 3 ετών. Η εταιρία πρόσφατα μπήκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η πρώτη μετά την οικονομική κρίση του 2008.

-Μακιός ΑΕ - Θεσσαλονίκη (2020), Ολυμπιάς-Κανδύλης - Αθήνα (2021) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management, και δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρίας στον κλάδο των logistics ψυχωμένων φορτίων (μεταφορά και αποθήκευση). Τα συνολικά έσοδα από €48 εκ έχουν ανεβεί σε €80 εκ για το 2023 με αύξηση θέσεων εργασίας σε πάνω από 400. Το σύνολο αξίας των εταιριών εκτιμάται σε 100+εκ.

-ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ ΑΕ (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο, πλέον των €150εκ και πάνω από 1250 θέσεις εργασίας, η εταιρία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών logistics στην ευρύτερη περιοχή.

-Group Unit Hellas & Unit Shipping (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο, πλέον των €50εκ, οι εταιρίες προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς και seaforwarding στην ευρύτερη περιοχή.

-Contrtade SA (2023) εξαγορά του ποσοστού των μετόχων με διατήρηση του management. Με συνολικό τζίρο πλέον των €20εκ η εταιρία προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς και sea forwarding με εξειδίκευση σε specialcargo στην ευρύτερη περιοχή.

-Kυπριώτης ΑΕ - Εξαγορά δανείων από 3 τράπεζες συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140εκ (2022).

-Εξαγορά πρώην ξενοδοχείου Aldiana, στην περιοχή Μόχλου Κρήτης με επενδυτικό πλάνο €50εκ για την ανακαίνιση, κατασκευή και αναβάθμιση σε 5άστερο συνολικά 370 δωματίων.

-Δημιουργία Λειτουργικής πλατφόρμας Logistics – Streem Global AE (Sea, Truck, Rail, End-to-End Mobility).

-Δημιουργία Λειτουργικής πλατφόρμας Hospitality - ELLA Resorts AE.

Πληροφορίες: euro2day.gr, capital.gr