Skip to main content

Αμερικανικό μοντέλο κατά της φοροδιαφυγής

Eλέγχους στο εισόδημα με αντικειμενικά κριτήρια σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Οικονομικών, για να κάνει δύσκολη τη ζωή των φοροφυγάδων. H φοροεπιδρομή μόλις τώρα ξεκινάει, είναι το μήνυμα που στέλνει ο
H φοροεπιδρομή μόλις τώρα ξεκινάει. Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Οικονομικών και ο επικεφαλής του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Κι ανακοινώνει ότι προχωρά σε ελέγχους εισοδήματος, με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Ποια θα είναι αυτά; Όποια εφαρμόζει και το αμερικανικό μοντέλο. Δηλαδή, από ανεξάρτητες έρευνες και υπολογισμούς θα προσδιορίζεται το μέσο εισόδημα το οποίο θα πρέπει να έχει κάθε επαγγελματική ομάδα. Κι όποιο μέλος της «συλληφθεί» να δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο του μέσου όρου, τότε θα καλείται για έλεγχο κι αν εντοπιθεί να παρανομεί, θα πληρώνει πρόστιμο.

Η πατέντα στις ΗΠΑ θεωρείται σχεδόν αλάνθαστη και στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν ότι το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας. Δηλαδή θα αποδειχθεί αποτελεσματική. Βεβαίως, στο οικονομικό επιτελείο δεν θα αρκεσθούν μόνο σε αυτή την τακτική. Ήδη επιστρατεύεται και η αύξηση των εμμέσων φόρων, η οποία θα «περάσει» μέσω της αναθεώρησης του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομικών αφήνει πλέον ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο το οποίο θεωρείται εκ των πραγμάτων ως πολύ πιθανό.