Skip to main content

Αναδίπλωση από τον Έντι Ράμα - Αναγνωρίζει ως εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας τον Μπελέρη

Μετά τις ενστάσεις Μητσοτάκη ο Αλβανός πρωθυπουργός αποκλιμακώνει την ένταση που έχει δημιουργηθεί

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την προοπτική επίλυσης του ζητήματος Μπελέρη καταγράφεται σήμερα, με δεδομένη την απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου που αναγνωρίζει τον κ. Μπελέρη ως τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας και υπογραμμίζει ότι ο εκλεκτός του Έντι Ράμα Γκιόγκι Γκόρος δεν έχει τη νομιμοποίηση να ασκεί τα καθήκοντά του.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι παρέμβαση για το θέμα κάνει μέσω του «X» και ο Αλβανός πρωθυπουργός, στον απόηχο της πρόσφατης συζήτησης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες προ ημερών, όπου η Ελλάδα εξέφρασε τις ενστάσεις της για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, όσο επιτείνεται το θέμα Μπελέρη.

Δείτε την ανάρτηση του Ράμα:

 

Πιο συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο Ράμα αναφέρει, στο σημείο 3: «Η αναφορά του CCOC (το αλβανικό δικαστήριο) στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου εν τη απουσία του νικητή, σαφώς τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χειμάρας» υπογραμμίζει ο κ. Ράμα στην ανάρτησή του.

Η εν λόγω ανάρτηση δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη από την Αθήνα, στον απόηχο και της πρόσφατης συνομιλίας των δύο ηγετών. «Η αποδοχή του σκεπτικού της απόφασης από τον Αλβανό πρωθυπουργό είναι σημαντικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης εξουσίας στον Δήμο Χειμάρας έως την ολοκλήρωση της εκκρεμούς δικαστικής διαδικασίας» υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές που εκλαμβάνουν τη δημόσια ανάρτηση του κ. Ράμα ως ένα βήμα προς τα πίσω, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της σοβούσας διπλωματικής κρίσης.

Σημειωτέον, στο δικαστήριο που συνεχίζεται δεν εμφανίστηκαν καν οι μάρτυρες κατηγορίας και ο δικαστής διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία μόνο με τους μάρτυρες υπεράσπισης του κ. Μπελέρη, ο οποίος έχει μεταφερθεί αυτές τις μέρες στις φυλακές του Φιέρι.

Και μπορεί ο κ. Ράμα στην κατακλείδα της ανάρτησής του να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για θέμα που αφορά τη δικαιοσύνη και όχι τις κυβερνήσεις, προσθέτει όμως ότι «το σκεπτικό της απόφασης δημιουργεί μια θετική συνθήκη για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου».