Skip to main content

Ανακάλυψη ομογενή επιστήμονα ακυρώνει τις παρενέργειες των φαρμάκων

Μια νέα , σωτήρια ανακάλυψη, που στοχεύει στην απάληψη των παρενεργειών που προκαλούν στον οργανισμό τα φάρμακα, ενδέχεται ν' αλλάξει δραστικά το χάρτη της φαρμακοβιομηχανίας.

Μια νέα , σωτήρια ανακάλυψη, που στοχεύει στην απάληψη των παρενεργειών που προκαλούν στον οργανισμό τα φάρμακα, ενδέχεται ν' αλλάξει δραστικά το χάρτη της φαρμακοβιομηχανίας σε παγκόσμια κλίμακα και να σώζει ζωές.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Monash Institute of Pharmaceutical Sciences της Αυστραλίας, είναι ο ομογενής επιστήμονας Δρ. 'Αθα.Χριστόπουλος, o οποίος μετά από προσπάθειες δύο δεκαετιών, πέτυχε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και αντιδρά η πρωτεΐνη της καρδιάς στα φάρμακα.

«Εκείνο το οποίο ανακοινώνουμε με πεποίθηση σήμερα», δήλωσε ο δρ. Χριστόπουλος, «είναι ότι υπάρχει ένας εντελώς νέος τρόπος που ενεργοποιούνται οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες, κάτι που προηγουμένως ήταν αδύνατο. Τώρα είναι δυνατόν να αλλάξουμε τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί ο οργανισμός, με τη νέα αυτή μέθοδο».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Χριστόπουλος εξήγησε ότι σχεδόν πάνω από τα μισά φάρμακα που βρίσκονται στην αγορά σήμερα, έχουν ως στόχο υποδοχής τις πρωτεΐνες του σώματος, επομένως, η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει πιο αποτελεσματικά φάρμακα για πάρα πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων της σχιζοφρένειας και του διαβήτη.

Κύριος στόχος του καθηγητή Χριστόπουλου, ήταν να εξουδετερώσει τις παρενέργειες των φαρμάκων: «Τα περισσότερα φάρμακα στην αγορά σήμερα -αν όχι όλα- στοχεύουν σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες του σώματος, ενώ κατά ιδανικό τρόπο το ζητούμενο είναι να φθάσουν και να ενεργήσουν σε μια μόνο πρωτεΐνη. Επειδή, όμως, χτυπούν και άλλες πρωτεΐνες, δημιουργούνται παρενέργειες».

Η συγκεκριμένη έρευνα, αποκτά όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα στη φαρμακοβιομηχανία και στον ακαδημαϊκό χώρο, δεδομένου ότι ανακαλύπτει και παρουσιάζει νέους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός.

Ο δρ. Χριστόπουλος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φαρμακοποιούς παγκοσμίως και έχει στο ενεργητικό του δύο εξαιρετικά σπουδαία βραβεία, το John J. Abel Award στη Φαρμακολογία και το Michael Rand Medal.

Ο ομογενής καθηγητής του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης,  είναι ο μοναδικός Αυστραλός στον οποίο έχει απονεμηθεί το διεθνές βραβείο Τζον Άμπελ, το οποίο δίνεται σε νέους ερευνητές για την πρωτότυπη και σημαντική συνεισφορά τους στο πεδίο της φαρμακολογίας.