Skip to main content

Σήμερα οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά-Κικίλια για sms, μετακινήσεις και εστίαση

Στην ενημέρωση που θα γίνει σήμερα αντί της Παρασκευής αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και ο υπουργός Υγείας.

Σήμερα στις έξι το απόγευμα αναμένονται να γίνουν οι ανακοινώσεις εξειδίκευσης των μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα του Πάσχα σε ό,τι αφορά τη χρήση sms και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Στην ενημέρωση που θα γίνει αντί της Παρασκευής αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Μαζί στη σημερινή ενημέρωση θα είναι και η καθηγήτρια παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα, με αφορμή και το άνοιγμα της εστίασης, ο περιορισμός των διαδημοτικών μετακινήσεων αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα καταργηθούν τα SMS στο 13033.

Δεν αποκλείεται επίσης να ανακοινωθεί και η πλήρης κατάργηση των sms στο 13033, είτε από τη Δευτέρα 3 Μαΐου, όταν και ανοίγει η εστίαση, είτε από τις 15 Μαΐου, όταν και ανοίγει ο τουρισμός.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ξεκαθάρισε πως για την εστίαση δεν θα χρειάζεται η αποστολή sms και παρέπεμψε στη συνεδρίαση της επιτροπής για τα καφέ μπαρ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισήμανε ότι «δεν χρειάζεται η αποστολή SMS για την εστίαση», ενώ σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας στις 23:00 ανέφερε ότι «23:00 είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μετά τις 23:00 μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να κυκλοφορούν», καλώντας τους πολίτες να υπολογίζουν το χρόνο τους ώστε στις 23:00 να έχουν φτάσει στα σπίτια τους.

Έκανε επίσης σαφές ότι, «δεν χρειάζεται η αποστολή sms για την εστίαση» και εξήγησε, αναφορικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας στις 23:00 ότι, «23:00 είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Μετά τις 23:00 μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να κυκλοφορούν», καλώντας τους πολίτες να υπολογίζουν το χρόνο τους ώστε, στις 23:00 να έχουν φτάσει στα σπίτια τους.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν στην εστίαση που ανοίγει τη Δευτέρα συμπεριλαμβάνονται και τα μπαρ, καθώς έχει προκύψει σύγχυση, είπε πως το θέμα των ΚΑΔ που θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, καθώς και η χρήση του sms μετακίνησης, αποτελούν τα σημερινά υπό εξέταση θέματα της Επιτροπής.

«Όλο το σύστημα των sms είναι υπό αναμόρφωση, να περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις», σημείωσε σχετικά και είπε πως «στο τέλος της ημέρας θα υπάρξουν ανακοινώσεις» , επισημαίνοντας ότι «τη Δευτέρα θα είναι ξεκάθαρο το πώς θα λειτουργήσουν».

Το ίδιο είπε και για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και το λιανεμπόριο χωρίς την αποστολή sms, ότι δηλαδή «το θέμα είναι υπό αναμόρφωση», ζητώντας υπομονή μέχρι τις ανακοινώσεις.

Όσο αφορά στο θέμα των γυμναστηρίων επεσήμανε ότι, πρέπει «να περιμένουμε να ανοίξει η εστίαση, να δούμε το θέμα της διασποράς. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διασπορά, θα το περιμένουμε από τους επιστήμονες, που αυτήν τη στιγμή έχουν το νου τους στο άνοιγμα της Δευτέρας».

Ερωτηθείς αν με το άνοιγμα του τουρισμού θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των μετακινήσεων, έκανε παράκληση να «δούμε» την επόμενη εβδομάδα που θα είναι, όπως είπε, «ένα βήμα».

«Είναι μεγάλη ευκαιρία να αποδείξει η Ελλάδα ότι είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού», κατέληξε.

Διαβάστε σχετικά Παπαθανάσης: Όλο το σύστημα των sms είναι υπό αναμόρφωση

Από την πλευρά του, ο  αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ερωτηθείς για τα SMS, διερωτήθηκε δηκτικά «ποια SMS; Στέλνει SMS πια κανείς; Τα ελέγχει κανείς; Νεκρό πράγμα το οποίο βαυκαλιζόμαστε ότι συμβαίνει. Δεν συμβαίνει».

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι δραστηριότητες ανοίγουν, αλλά με συγκεκριμένους όρους και υγειονομικά πρωτόκολλα βασιζόμενα και στα σελφ τεστ όχι με λόγική «μπάτε σκύλοι αλέστε». «Δε νομίζω ότι μπορούν να κλείσουν δραστηριότητες με τον τρόπο που λειτουργούν. Το λιανεμπόριο λειτουργεί πια με όρους ιατρείου δεν έχει αφήσει επιδημιολογικό αποτύπωμα» σημείωσε.

Διαβάστε Τζανάκης: Κάτω από 3.000 κρούσματα ημερησίως μετά τις 20 Μαΐου

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα. Επίσης, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης για σωματική άσκηση με τον κωδικό «6».