Skip to main content

Ανάπλαση ΔΕΘ: Προς ένταξη ως χώρος πρασίνου η έκταση της «Αγίας Φωτεινής»

Τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το μεγάλο project ανάπλασης των χώρων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης - Κλειδί το μοντέλο χρηματοδότησης

Τον Ιανουάριο αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ, ενώ κλείνει, όπως όλα δείχνουν, οριστικά το σενάριο της ιδιωτικοποίησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

Την ίδια ώρα σημαντικές εξελίξεις αναμένονται σχετικά με το οικόπεδο της «Αγίας Φωτεινής» που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της ΔΕΘ, επί της οδού Εγνατία και ουσιαστικά είναι αναξιοποίητο.

Η ανάπλαση του εκθεσιακού φορέα βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τους υπουργούς Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου Γρηγόρη Δημητριάδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις που έχουν σχέση με τα αιτήματα φορέων για περισσότερο πράσινο στη μεγάλη αυτή ανάπλαση. Πηγές αναφέρουν ότι θα προχωρήσει το θέμα της έκτασης της «Αγίας Φωτεινής» και θα ενταχθεί ως πάρκο – χώρος πρασίνου στο νέο Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τη σχετική πρόταση να αξιοποιηθεί ο υφιστάμενος χώρος των 11 στρεμμάτων προκειμένου να γίνει σύγχρονο πάρκο και να ενοποιηθεί με τους χώρους της νέας ΔΕΘ, αυξάνοντας έτσι τους χώρους πρασίνου και τους ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, που προβλέπονται στην ανάπλαση είχε κάνει από το 2021 ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Η πρότασή του είχε κατατεθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΕΘ – Helexpo, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο χώρος αυτός είναι σήμερα αναξιοποίητος, ανήκει στην Κτηματική Εταιρία και χρησιμοποιείται κυρίως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για δευτερεύουσας σημασίας χρήσεις. Σε ότι αφορά την παραχώρηση του ακινήτου που βρίσκεται το Γ΄ Σώμα Στρατού, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία πολύ σύνθετη υπόθεση για την οποία θεωρείται δύσκολο να υπάρξουν εξελίξεις σε άμεσο χρόνο.

Κλειδί το μοντέλο χρηματοδότησης

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης της εταιρείας και έτσι παραμένει δημόσιος ο χαρακτήρας του εκθεσιακού φορέα. Ουσιαστικά, προχωρά η ανάπλαση με συγχρηματοδότηση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ένα σχήμα, δηλαδή, τύπου ΣΔΙΤ, ώστε να υλοποιηθεί ένα από τα σημαντικότερα έργα για την πόλη. Ο ιδιώτης που θα χρηματοδοτήσει το έργο θα έχει την εκμετάλλευση του ξενοδοχείου που προβλέπεται να ανεγερθεί, του πάρκινγκ, αλλά και του επιχειρηματικού κέντρου. Το μοντέλο, που φέρεται να έχει αποδεχτεί και το Υπερταμείο, προβλέπει τη συμμετοχή με 125 εκ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου, με 75 εκ. ευρώ της ΔΕΘ μέσω δανείου και με 100 εκατ. ευρώ του ιδιώτη επενδυτή. Μένει, πλέον, να το αποδεχτεί και επίσημα η κυβέρνηση αλλά και κυρίως ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μοντέλο να αποδειχθεί ότι είναι βιώσιμο για τον επενδυτή. 

Εντός του Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί άλλη μια σύσκεψη για το θέμα, ώστε στη συνέχεια, πιθανότατα τον Ιανουάριο, να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.