Skip to main content

Ανάσα τώρα για τον Έλληνα επιχειρηματία

Άρθρο του Συμεών Κουπελόγλου, υποψήφιου βουλευτή με την Ελληνική Λύση στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης

Του Συμεών Κουπελόγλου*

Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές φορολόγησης ΦΠΑ και εισοδήματος των νομικών και φυσικών προσώπων. Το να είσαι επιχειρηματίας στην Ελλάδα είναι κάτι όχι απλώς δύσκολο αλλά και ψυχοφθόρο. Το γνωρίζω προσωπικά καθώς διαθέτω δυο επιχειρήσεις και βρίσκομαι στο χώρο της εστίασης ως συνεργάτης και παλαιότερα ως υπάλληλος εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, ο υψηλός φορολογικός συντελεστής, σε συνδυασμό με τον ΕΦΚΑ, με την επιπλέον φορολογία των μερισμάτων κατά 5% και με την 80% προκαταβολή φόρου, καθιστά μάταια την επιχειρηματική δραστηριοποίηση.

Ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξα να είμαι υποψήφιος βουλευτής είναι η θέληση μου να βρεθώ δίπλα στον Έλληνα επιχειρηματία.

Στην Ελληνική Λύση έχουμε ως γνώμονα τη μείωση της φορολογίας για την κάθε μορφή επιχείρησης, ώστε να μην υπάρξουν και άλλα λουκέτα!

Βρισκόμαστε κοντά στον Έλληνα επιχειρηματία, καθώς έχουμε ως όραμα τη ρεαλιστική μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα νομικά πρόσωπα στο 15% με κατάργηση της προκαταβολής φόρου. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να καλυφθεί από την αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, τις νέες επενδύσεις και την εκούσια μείωση της φοροδιαφυγής λόγω του χαμηλού συντελεστή.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα της χώρας μας είναι η υψηλή φοροδιαφυγή. Για αυτό για τους ιδιώτες στοχεύουμε επίσης στη μείωση της φοροδιαφυγής με την καθιέρωση ενός απλού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. Το προτεινόμενο σύστημα περιλαμβάνει αφορολόγητο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, φορολογικό συντελεστή 15% για το εισόδημα μεταξύ 12.000 και 20.000 ευρώ, φορολογικό συντελεστή 25% για το εισόδημα μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ και φορολογικό συντελεστή 35% για όλα τα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Επίσης, άλλη μια βασική λύση που δίνουμε ως Ελληνική Λύση είναι η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις εντός της χρήσης την οποία διανύουν και πληρωμής εντός 30 ημερών του αναλογούντος φόρου εισοδήματος, με υποχρέωση οριστικοποίησης μέχρι τον ένατο μήνα του επομένου έτους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το Κράτος να εισπράττει νωρίτερα τον φόρο εισοδήματος και οι επιχειρήσεις να απαλλάσσονται της προκαταβολής.

Όμως τι γίνεται με τους ασφαλισμένους– ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες;

Ως Ελληνική Λύση δίνουμε τη λύση με τα παρακάτω μέτρα:

• Διαγραφή του 50% των ανεξόφλητων εισφορών που δημιουργήθηκαν κατά τα χρόνια της ύφεσης.
• Αφαίρεση της ιατροφαρμακευτικής εισφοράς, μιας και ο ελεύθερος επαγγελματίας που ήταν ανασφάλιστος κλήθηκε να καταβάλλει την αντίστοιχη εισφορά.
• Αφαίρεση όλων των παράνομων τόκων (από 3 έως 48%) και προσαυξήσεων που επιβλήθηκαν, γιατί οι εισφορές του επαγγελματία είναι ατομικές και όχι εργοδοτικές.
• Το ποσό που θα προκύψει θα ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε ο επαγγελματίας να μπορεί να το αποπληρώσει, μέχρι να βγει στη σύνταξή του, αλλά και να είναι σε θέση να καλύπτει τις τρέχουσες εισφορές, που θα είναι εναρμονισμένες με το πραγματικό ετήσιο εισόδημά του και όχι σε πίνακες με αύξηση ανά τριετία.

Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις αυτές θα απλοποιήσουν το φορολογικό σύστημα και θα μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων, προωθώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα στην Ελλάδα, με επακόλουθο την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Ήρθε η ώρα για μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο επιβάλλονται οι φόροι στην Ελλάδα. Αυτές οι προτάσεις στοχεύουν στη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Ως Ελληνική Λύση δεσμευόμαστε να εφαρμοστούν αυτές οι προτάσεις ως μέρος  της πλατφόρμας του για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για την Ελλάδα και τους  πολίτες της.

*Ο Συμεών Κουπελόγλου είναι υποψήφιος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης