Skip to main content

Αναστηλώνεται η Μονή Αγίου Γεωργίου στο Επταχώρι Καστοριάς

Το καθολικό του μοναστηριού είναι τρίκλιτος ναός «Αθωνικού τύπου», διακοσμημένος ολόκληρος εσωτερικά με τοιχογραφίες εξαιρετικής μεταβυζαντινής τέχνης

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Επταχώρι Καστοριάς πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης,  συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλίνικο, την Υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, το Δήμαρχο Νεστορίου Χρήστο Γκοσλιόπουλο και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης των κτιρίων και του προαύλιου χώρου της Ιεράς Μονής, προϋπολογισμού 496.969,56 ευρώ.

Image

 

Ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, συμπληρώνοντας ένα δίκτυο Ιερών Μονών και άλλων σημαντικών μικρών και μεγάλων θρησκευτικών μνημείων όλης της Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την ανάδειξη του σπάνιου εκκλησιαστικού πλούτου και παράδοσης του τόπου και την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Τη μελέτη ετοίμασε και υπέβαλε ο Δήμος Νεστορίου, ενώ τη χρηματοδότηση του έργου ανέλαβε η Περιφέρεια μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας.

Το καθολικό είναι τρίκλιτος ναός «Αθωνικού τύπου», διακοσμημένος ολόκληρος εσωτερικά με τοιχογραφίες εξαιρετικής μεταβυζαντινής τέχνης και πιθανολογείται ότι πρόκειται για έργο ζωγράφων από το Επταχώρι ή το Λινοτόπι. Γύρω από το καθολικό υπάρχουν μία σειρά συνοδευτικών κτιρίων. Ακριβώς από επάνω του είναι ο μικρός κοιμητηριακός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου με τοιχογραφίες που χρονολογούνται τον 17ο αιώνα, ενώ αξιοπρόσεκτος είναι ο τρόπος κατασκευής της πέτρινης στέγης του. Και τα δύο κτίρια από το 1973 έχουν κηρυχθεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Image

 

Η Περιφερειακή Αρχή αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο της Δυτικής Μακεδονίας, επενδύοντας στρατηγικά στην προστασία και ανάδειξη της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, για λόγους διατήρησης και ανάπτυξης της Περιφέρειας.