Skip to main content

Σχέδια και επιφυλάξεις για χαλάρωση των μέτρων – Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Οι ειδικοί ζήτησαν να έχουν ένα ασφαλέστερο επιδημιολογικό δείγμα προτού αποφασίσουν σχετικά με τη σταδιακή επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων.

Αναβλήθηκε η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθώς οι ειδικοί ζήτησαν να έχουν ένα ασφαλέστερο επιδημιολογικό δείγμα προτού αποφασίσουν.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τρίτης δημιούργησαν ερωτήματα αφού πρέπει να παρακολουθηθεί περαιτέρω η αύξηση του ποσοστού θετικότητας στα τεστ μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και ως εκ τούτου η συνεδρίαση μεταφέρθηκε για την προσεχή Παρασκευή.

Η επιτροπή των ειδικών, στην επικείμενη συνεδρίαση της, αναμένεται να εκτιμήσει την κατάσταση και να προχωρήσει σε αξιολόγηση των μέτρων, προκρίνοντας κάποιες αλλαγές. Υπάρχουν, ωστόσο, διιστάμενες απόψεις όσον αφορά στον χρόνο, αλλά και στην ορθότητα του ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις της Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθούν στις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξετάζει τη σταδιακή επανέναρξη κάποιων δραστηριοτήτων. Αυτή την στιγμή, σε κυβερνητικό επίπεδο, σχεδιάζεται ένας οδικός χάρτης ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα σε άρση ορισμένων από τους περιορισμούς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Πηγές που έχουν γνώση των όσων συζητούνται μεταφέρουν πως δεν μπορούμε να περιμένουμε άμεση επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, ωστόσο σημειώνουν ότι «σταδιακά και με ασφάλεια» θα οδηγηθούμε στην επαναφορά της καθημερινής μας ζωής στην προ της πανδημίας εποχή.

Τι εξετάζεται να ισχύσει άμεσα

Από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο εξετάζεται η διεύρυνση του ωραρίου στο οποίο επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 19:00 στις 21:00, όπως συμβαίνει και τις καθημερινές. Αυτό θα συμβεί αφενός γιατί πλέον η ημέρα μεγαλώνει και αφετέρου γιατί οι πολίτες συνωστίζονται περισσότερο στις δραστηριότητές τους, όσο λιγότερο χρόνο έχουν στην διάθεσή τους.

Αντίστοιχα οι σκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να επανεξεταστεί ο περιορισμός της χρήσης του 6 στα SMS στο 13033 που ισχύει σήμερα και αφορά στην χρήση του μόνο εφόσον οι πολίτες μετακινούνται πεζή έτσι ώστε να μπορούν να μεταβούν σε προορισμούς της αρεσκείας τους για περίπατο και αναψυχή χωρίς να είναι απαραίτητο αυτοί να είναι εντός του οικείου δήμου.

Τι εξετάζεται να ισχύσει από τις 22 Μαρτίου

Την ίδια ώρα από την ερχόμενη Δευτέρα υπάρχουν σκέψεις να επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής με περιορισμούς στους πελάτες εντός του καταστήματος και μόνο με ραντεβού.

Για τα δικαστήρια, ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου.

Τι θα αλλάξει από τις 29 Μαρτίου

Μία εβδομάδα μετά, σύμφωνα με το protothema.gr, η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με την χρήση του 13032 και με click away. Οι πολίτες που θα θέλουν να κάνουν τα ψώνια τους θα μπορούν να στείλουν κενό SMS στο 13032 μόνο μία φορά την ημέρα. Οι αποφάσεις παίρνουν αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο λόγω της πίεσης που ασκείται πλέον και στο πεδίο της οικονομίας αλλά γιατί και το λιανεμπόριο έχει αποδείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί σε όποιους κανόνες του επιβληθούν χωρίς να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών. Στο πλαίσιο αυτό, εάν η πορεία των κρουσμάτων είναι σε θετική κατεύθυνση το επόμενο βήμα θα αφορά στο να επιτραπεί η είσοδος των πολιτών στα καταστήματα. Στον σχεδιασμό αυτό εξετάζονται δύο σενάρια, είτε αυτό του click inside είτε αυτό του να μπει περιορισμός στους πελάτες που βρίσκονται μέσα στα καταστήματα βάσει των τετραγωνικών.

«Φάκελος» σχολεία

Τα σχολεία είναι ένας «γρίφος» από την αρχή της πανδημίας, αφού η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει διακοπεί χάρις στην τηλεκπαίδευση, οι μαθητές, ωστόσο, έχουν χάσει τα θετικά διά ζώσης εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησής τους στις σχολικές μονάδες. Έτσι, πλέον εξετάζεται να επιστρέψουν μαθητές στις τάξεις τους από τις αρχές Απριλίου, ακολουθώντας αυτή την φορά αντίστροφη πορεία. Αυτό σημαίνει πως πρώτοι θα γυρίσουν οι μαθητές των λυκείων, αφού οι Πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι επόμενες τάξεις.

Μέσα Απριλίου και ύστερα τα επόμενα βήματα

Από εκεί και έπειτα η περαιτέρω χαλάρωση του lockdown πάει προς τα τέλη Απριλίου αφού για την τρίτη εβδομάδα του επόμενου μήνα εξετάζεται να δοθεί το πράσινο φως και στην επαναλειτουργία της εστίασης, με τους πελάτες ωστόσο να κάθονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας, αφού τότε σχεδιάζεται να «σηκώσουν» ρολά bar και γυμναστήρια.

Γώγος: Πίσω στα θρανία το Λύκειο και μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων τον Απρίλιο

Για άνοιγμα του λυκείου και μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων εντός του Απριλίου έκανε λόγο το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.

«Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, μέσα στον Απρίλιο πιστεύω, για όλες τις βαθμίδες θα θέλαμε, αλλά πρέπει να ανοίξουμε από το λύκειο που πιέζεται πάρα πολύ, όπως πιέζονται και τα πανεπιστήμια» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

«Ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας και να ελεγχθεί η επιδημία. Ο Απρίλης θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες, και ελπίζω ο Μάης να λειτουργήσει σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη» εξήγησε. Αποσαφήνισε πάντως ότι το θέμα της εστίασης είναι πιο σοβαρό.

Ανέφερε ότι σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα παρακολουθήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή θα συνεδριάσει για να προχωρήσει στις εισηγήσεις της. Σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, αλλά τόνισε ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο, είναι ζητούμενο και μια ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Παυλάκης: «Όχι» στη χαλάρωση του lockdown - Θα εκτιναχθούν τα κρούσματα

Από την πλευρά του, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, τάχθηκε κατά της χαλάρωσης του lockdown προειδοποιώντας πως «η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορωνοϊού που μπορεί να είναι το χειρότερο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν».

«Μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα κυρίως στην Αττική, όπου υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί το σύστημα υγείας, δεν πρέπει να μιλάμε για οποιοδήποτε άνοιγμα. Ο κόσμος μπορεί να πάρει το λάθος μήνυμα ότι τελειώνουμε», είπε και στην συνέχεια συμπλήρωσε πως εάν είχαμε προχωρήσει σε καθολικό lockdown, δεν θα επικρατούσε αυτή η κατάσταση σήμερα.

«Κάθε φορά που ανοίγουμε, ανοίγουμε με περισσότερα κρούσματα. Ο κόσμος πρέπει να το δει σαν να έχουμε μια καινούργια επιδημία. Το χειμώνα τα στελέχη του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικά», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

Στην συνέχεια συνέστησε υπομονή για ακόμα δύο εβδομάδες σημειώνοντας πως μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να πορευτούμε με τα ίδια μέτρα. «Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία, θα εκτιναχθούν τα κρούσματα. Υπάρχουν δίκαια ορισμένα προβλήματα με τα μέτρα, πχ τι ώρα θα κλείνει η Αττική. Να βρουν τρόπο να πάρουν τους ανθρώπους να τους πηγαίνουν στα όρη και τα βουνά να κάνουν τις βόλτες τους. Στο κέντρο της Αθήνας είναι πυκνή η δόμηση. Αν βρουν τρόπο να αποσυμφορήσουν την ανάγκη του κόσμου να κάνει τη βόλτα του με ασφάλεια, με μάσκες και αποστάσεις, καλώς. Έξυπνα μέτρα δεν υπάρχουν, αν τα βρει κανείς να μου τα πει».