Skip to main content

Αναβολές, κίνδυνοι κι ανησυχίες λόγω κορωνοϊού...........

Εντολή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αναβάλει την επόμενη ομολογιακή έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας...

Εντολή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αναβάλει την επόμενη ομολογιακή έκδοση της Ελληνικής Δημοκρατίας, που επρόκειτο να γίνει αυτές τις μέρες, φέρεται να δόθηκε τις τελευταίες ώρες από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Άγνωστο για πότε, προς το παρόν, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στις αγορές που διαταράχθηκαν λόγω της παγκόσμιας επιδημίας που προκάλεσε η εμφάνιση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ επρόκειτο μέσα στον Μάρτιο να εκδώσει ένα μάλλον τριετές ομόλογο, προσδοκώντας σε ένα χαμηλό επιτόκιο – ρεκόρ, προκειμένου κατ αυτόν τον τρόπο να ρίξει ακόμα περισσότερο και τον μέσο όρο του δανεισμού της χώρας. Μεσολάβησε ωστόσο η κρίση του κορωνοϊού, που ματαίωσε όλους τους σχεδιασμούς (όχι μόνο τους Ελληνικούς, πάντως), με αποτέλεσμα να δοθεί η εντολή της αναβολής για το μέλλον.

Αυτή πάντως δεν είναι η μόνη μη ορατή επίπτωση, από την εμφάνιση του συγκεκριμένου ιού. Όπως πληροφορείται, για παράδειγμα, η Voria.gr, μπορεί ο τζίρος των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ να έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω των μαζικών προμηθειών που γίνονται, κυρίως από το φόβο του κορωνοϊού, όμως το γεγονός ...ανησυχεί τις διοικήσεις τους. Ο λόγος;

Στελέχη τους υποστηρίζουν ότι «το φαινόμενο το ξαναείδαμε» στο παρελθόν. Και μπορεί να δείχνει θετικό για τα ταμεία τους, όμως, στην πραγματικότητα δεν είναι, αφού όπως προσθέτουν «η υπερ-αποθεματοποίηση εξελίσσεται σε μπούμερανγκ, αφού, όταν η κατάσταση ηρεμήσει, οι τζίροι πέφτουν κατακόρυφα, για άγνωστο διάστημα». Ειδικά στα προϊόντα μακράς διαρκείας.