Skip to main content

Ανέλαβαν καθήκοντα οι πρώτοι αστυνομικοί της γειτονιάς

Ανέλαβαν σήμερα καθήκοντα οι πρώτοι 218 αστυνομικοί της γειτονιάς που θα αποτελέσουν θεσμό, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ανέλαβαν σήμερα καθήκοντα οι πρώτοι 218 αστυνομικοί της γειτονιάς που θα αποτελέσουν θεσμό, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι 218 αστυνομικοί παρουσιάστηκαν το πρωί σε συνολικά 45 αστυνομικά τμήματα στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες 17 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στην πρώτη φάση εφαρμογής του θεσμού, που θα διαρκέσει έξι μήνες, επιλέχθηκαν περιοχές με κριτήριο την πυκνότητα και τις ιδιαιτερότητες του πληθυσμού, την υψηλή εγκληματικότητα και τις δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών με τις αρχές. Οι αστυνομικοί θα περιπολούν στις γειτονιές με δίκυκλα ανά δύο άτομα σε δύο βάρδιες (πρωϊ, απόγευμα), ένστολοι, θα φέρουν ειδικό διακριτικό σήμα και αποστολή τους είναι να έχουν προσωπικές επαφές με πολίτες, συλλόγους και φορείς στο πλαίσιο της προληπτικής αστυνόμευσης. Επίσης, θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι, σε πολίτες, τοπικούς φορείς, καταστηματάρχες, σχολεία κλπ. που θα μπορούν να επικοινωνούν μαζί τους στα κινητά τους τηλέφωνα ή μέσω του γραφείου τους στο αστυνομικό τμήμα.

Η πρώτη εβδομάδα θα είναι αναγνωριστική για τους αστυνομικούς της γειτονιάς, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες επαφές, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα παρακολουθήσουν ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εγκληματολόγοι, με αντικείμενο, κυρίως, τον κώδικα συμπεριφοράς και δεοντολογίας, τα επαγγελματικά καθήκοντα και την επικοινωνία με τους πολίτες και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μετανάστες, ενώ επίσημα καθήκοντα θα αναλάβουν στις 18 Ιανουαρίου.

Η κατανομή των 218 αστυνομικών της γειτονιάς γίνεται ως εξής: 114 σε 57 τομείς στην Αττική, 28 σε 14 τομείς στην Θεσσαλονίκη, 4 στην Κρήτη, 8 στην Πελοπόννησο, 8 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 4 στην Κεντρική Μακεδονία, 12 στην Θεσσαλία, 8 στη Στερεά Ελλάδα, 10 στην Ήπειρο, 4 στα Ιόνια Νησιά, 8 στη Δυτική Ελλάδα, και 10 στο Νότιο Αιγαίο. Σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό στα αστυνομικά τμήματα, στα ΚΕΠ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα υπάρχει ειδικός χώρος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την πληροφόρηση των πολιτών.