Skip to main content

Ανοίγει χρηματοδοτική γραμμή 3 δισ. ευρώ για μεγάλες εταιρείες

Η κίνηση των τραπεζών γίνεται με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου που δεν θέλει ούτε να ακούει τα περί κρατικοποίησής τους.

Τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας έχουν ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια άτυπη γραμμή χρηματοδότησης μεγάλων ελληνικών εταιρειών, και ειδικώς εκείνων που χαρακτηρίζονται στρατηγικής σημασίας, με στόχο να τις στηρίξουν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, σε επίπεδο ρευστότητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποσό που υπολογίζεται ότι θα διαθέσουν για τον σκοπό αυτό, θα φτάσουν κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι η κίνηση γίνεται με τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου, που δεν θέλει ούτε να ακούει τα περί κρατικοποίησής τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν διαθέτει και τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά και τα μέσα για να τις στηρίξει σε αυτή τη συγκυρία.

Κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει, εννοείται και η Τράπεζα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, με το project ασχολείται ο ίδιο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος αποδεικνύεται κρίσιμος πυλώνας του οικονομικού επιτελείου σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία. Γι αυτό άλλωστε και δεν προκάλεσε καμία απολύτως εντύπωση η ανακοίνωση της ανανέωσης της θητείας του στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Άλλωστε, όσοι ήξεραν πρόσωπα και πράγματα στη Φρανκφούρτη, το περίμεναν εδώ και καιρό. Συγκεκριμένα, όταν ορίστηκε (σχετικά πρόσφατα) επικεφαλής της Επιτροπής Επιθεώρησης (Audit Committee) της ΕΚΤ. Τότε ήταν που και οι πιο δύσπιστοι για το θέμα της ανανέωσης της θητείας του, πείσθηκαν. Η Φρανκφούρτη δεν θα του την ανέθετε, αν δεν είχε κλειδώσει η νέα εξαετία.

Τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στη νέα θητεία του θα είναι πολλά και ποικίλα. Από τα πιο σύνθετα, όπως το παραπάνω, έως τις αναβολές στις χρηματοπιστωτικές αποκρατικοποιήσεις που αναβάλλονται. Η τελευταία; Με την επίκληση και της πανδημίας και σε σχετική συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναβάλλεται οριστικά ο διαγωνισμός πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής