Skip to main content

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις:Βρέθηκαν 168 νέα κρούσματα, τα 10 στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα ανακοινώθηκαν ακόμη 168 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα στα 403.

Ανησυχία επικρατεί στις αρχές για τα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοιού που εντοπίζονται στην χώρα μας.

Σήμερα ανακοινώθηκαν ακόμη 168 κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα στα 403. Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 6 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης με τα υπόλοιπα να είναι της βρετανικής.

Διαβάστε: Δέκα νέα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης στη Θεσσαλονίκη

Δείτε ακόμη: Συναγερμός στο Κορδελιό από τα τρία κρούσματα της αφρικανικής μετάλλαξης

Μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν ανιχνευθεί μεταξύ άλλων στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη, στο Ηράκλειο, στα Ιωάννινα.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στέκεται στην ανησυχία που επικρατεί για το μεταλλαγμένο στέλεχος και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μας ανησυχεί η μετάλλαξη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσής της. Η μετάλλαξη του στελέχους του κορωνοϊού μπορεί να γεμίσει πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς κορονοϊού. Γι' αυτό πρέπει να παρθούν νέα μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα δύο μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση άμεσα, για να αποφευχθεί η πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση είναι:

• Τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο 100%
• Αύξηση των τεστ για τον κορωνοϊό

«Από μέρες έχουμε πει για το πόσο γρήγορα δείχνει να γίνεται η διασπορά της μετάλλαξης. Δεν ξέρω αν υποεκτιμούμε το πρόβλημα. Είναι, όμως, ανησυχητικό. Πρέπει να δούμε τα μέτρα. Τα καινούρια δείχνουν ότι έχουν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο σε κάποιες περιοχές ίσως θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr o καθηγητής, Νίκος Τζανάκης.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη μετάλλαξη

• Μεταδίδεται ταχύτερα από το απλό στέλεχος του κορωνοϊού
• Τα εμβόλια μέχρι τώρα δείχνουν να μην είναι αποτελεσματικά σε ικανοποιητικό βαθμό
• Όσοι έχουν νοσήσει ήδη με κορωνοϊό μπορεί να νοσήσουν και από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής
• Δεν υπάρχει κάποια απόδειξη ότι προκαλεί σοβαρότερες επιπτώσεις ή ότι είναι περισσότερο θανατηφόρα
• Όπως και το απλό στέλεχος είναι περισσότερο επικίνδυνο όταν προσβάλει άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
• Τα μέτρα υγιεινής όπως η μάσκα το πλύσιμο χεριών και η τήρηση των αποστάσεων είναι απαραίτητα καθώς η μετάλλαξη μεταδίδεται πιο εύκολα