Skip to main content

Ανησυχία για την παραβατικότητα ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο - Οι κόκκινες περιοχές, οι δράσεις του δήμου

Οι δράσεις του δήμου με κάμερες, φωτισμό - Η δημιουργία «Παρατηρητηρίου Ανηλίκων» και οι στόχοι του

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα συνεχόμενα περιστατικά παραβατικότητας, κυρίως από ανήλικους, σε περιοχές του Ωραιοκάστρου, με τη δημοτική αρχή να λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό τους και τις αστυνομικές αρχές της πόλης να προχωρούν σε ειδικές επιχειρησιακές δράσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε ειδική επιχείρηση στο Ωραιόκαστρο με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε ελέγχους σε 40 άτομα, εκ των οποίων οι 37 ήταν ανήλικοι. Σκοπός της δράσης ήταν η συλλογή στοιχείων και η χαρτογράφηση της κίνησης ανηλίκων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε περιστατικά παραβατικότητας.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Ωραιόκαστρο μετά τις συμπλοκές ανηλίκων στο Κονταξοπούλειο

Θεσσαλονίκη: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε ομάδες νεαρών στο Ωραιόκαστρο - Δείτε βίντεο

Δέκτης παραπόνων για τα κρούσματα που σημειώνονται είναι ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ο οποίος στο παρελθόν με μπαράζ επιστολών του τόσο προς τις αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης όσο και προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητούσε την ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας Ωραιοκάστρου.

Οι κόκκινες περιοχές παραβατικότητας ανηλίκων

Δύο είναι οι περιοχές όπου καταγράφονται περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων. Το ένα είναι το Κονταξοπούλειο Αθλητικό Κέντρο και το δεύτερο η περιοχή στο 1ο και 2ο Λύκειο Ωραιοκάστρου. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή σε αυτά τα δύο μέρη συγκεντρώνονται ανήλικοι κυρίως από άλλες περιοχές, δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και μέσα στα αστικά λεωφορεία. «Είχαν σημειωθεί πολλά περιστατικά. Είχαμε ενοχλήσει την Αστυνομία γι΄ αυτό τον λόγο και λέγαμε σε όλους τους τόνους ότι είναι αρμοδιότητά τους. Πέρα από κάποιες ενέργειες δικές μας, τις οποίες σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο», επισήμανε στη Voria.gr ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, σημειώνοντας πως ζητούσαν από παλαιότερα από τις αστυνομικές αρχές να κάνουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Δείτε επίσης - Νέο καμπανάκι για την εγκληματικότητα στο Ωραιόκαστρο - Πλάνο δράσης από ΕΛΑΣ αναμένει ο δήμος

Κάμερες και νέος φωτισμός από τον δήμο - Σχεδιάζεται το «Παρατηρητήριο Ανηλίκων»

Κάμερες και νέο φωτισμό τύπου led βάζει ο δήμος Ωραιοκάστρου προκειμένου να περιοριστούν τα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων στην περιοχή του και να καθησυχάσει τους δημότες που διαμαρτύρονται. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ.Τσακίρης σε πολλά σχολεία σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους γονείς έχουν τοποθετηθεί κάμερες, οι οποίες λειτουργούν αποτρεπτικά και ήδη έχουν περιοριστεί τα φαινόμενα επεισοδίων. Επίσης, γίνεται αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών με νέα τύπου led σε πολλά σημεία του δήμου.

Παράλληλα, ο δήμος αναμένεται μέσα στο 2024 να προχωρήσει στη σύσταση ενός «Παρατηρητηρίου Ανηλίκων». Θα απαρτίζεται από στελέχη του δήμου, εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας και της αστυνομίας. Στόχος του θα είναι η καταγραφή των περιστατικών, σε ποια σημεία σημειώνονται και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Αναφορικά με το Κονταξοπούλειο, όπου καταγράφονται περιστατικά, η δημοτική αρχή έχει ετοιμάσει μια μελέτη, για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για το Αθλητικό Κέντρο, ώστε να φυλάσσεται καλύτερα και να προστατευθεί με τη χρήση καμερών.