Skip to main content

Άνοιξαν 2 οδοφράγματα που χώριζαν την ελεύθερη με την κατεχόμενη Κύπρο

Πρόκειται για τα οδοφράγματα Δερύνειας, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και Λεύκας - Απλικίου, στην ορεινή περιοχή Τροόδους.

Δυο νέα σημεία διέλευσης άνοιξαν το μεσημέρι της Δευτέρας στη διαχωριστική γραμμή της ελεύθερης με την κατεχόμενη Κύπρο, έπειτα από συμφωνία των δύο πλευρών.

Πρόκειται για τα οδοφράγματα Δερύνειας, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και Λεύκας - Απλικίου, στην ορεινή περιοχή Τροόδους, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Η συμφωνία επήλθε στις 26 Οκτωβρίου σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας, ενώ τα δύο αυτά σημεία αποτελούν το όγδοο και ένατο πέρασμα.

Ήδη από το πρωί δεκάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στα δύο σημεία για να παρακολουθήσουν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Δεν έλειψαν μάλιστα οι μικροεντάσεις από πολίτες και μέλη του ΕΛΑΜ, που ήταν αντίθετοι με το εγχείρημα, οι οποίες, ωστόσο, έλαβαν τέλος με την παρέμβαση των αρχών.



Παρών στο οδόφραγμα της Δερύνειας ήταν και ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού. Όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι περνούσαν τα οδοφράγματα κρατώντας κλαδιά ελιάς προτάσσοντας την ανάγκη για ειρήνη και ενότητα στην περιοχή.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Η.Ε. και η ΕΕ έχουν χρηματοδοτήσει μέρος των απαιτούμενων έργων για τη διάβαση οχημάτων από τα δύο αυτά οδοφράγματα, η λειτουργία των οποίων θα ξεκινήσει από τις 12.00 το μεσημέρι χωρίς να προηγηθεί καμιά τελετή.

Από το 2006 οι Βρυξέλλες έχουν συνολικά δαπανήσει περίπου 6.5 εκατομμύρια ευρώ, ως οικονομική συνδρομή στις εργασίες διάνοιξης και των πέντε διόδων διέλευσης που λειτουργούν από και προς τα κατεχόμενα.



Το συνολικό μήκος του βελτιωμένου δρόμου στο οδόφραγμα Λεύκας-Απλικίου είναι 1.260 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ουδέτερης ζώνης και του βόρειου τμήματος.

To συνολικό μήκος του βελτιωμένου δρόμου στο οδόφραγμα της Δερύνειας είναι 2.915 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ουδέτερης ζώνης και του βορείου τμήματος.