Skip to main content

Ανοχύρωτοι οι καταυλισμοί Ρομά στον κορωνοϊό - Σημαντικές ελλείψεις

Χωρίς ή με ελάχιστο τρεχούμενο νερό, οι κάτοικοι στους καταυλισμούς Ρομά στα Τσαΐρια και την Αγία Σοφία είναι ανήσυχοι για τον κορωνοϊό.

Ο Παναγιώτης Σαμπάνης τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιεί τα social media προκειμένου να προειδοποιήσει τους κατοίκους του καταυλισμού Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη για τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορωνοϊό. Ο γενικός γραμματέας της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ, ποστάροντας βίντεο στη δική τους γλώσσα, τα Ρομανέ, κάνει αυτό που προσπαθούν και άλλοι εκπρόσωποι κοινοτήτων Ρομά ανά τη χώρα: να πείσει τους συμπολίτες του να μείνουν στο σπίτι και να τηρήσουν ευλαβικά όλους τους κανόνες υγιεινής.

Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο σε καταυλισμούς στη Θεσσαλονίκη, όπως αυτός της Αγίας Σοφίας και αυτός στα Τσαΐρια, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν.

Όπως περιγράφει ο κ. Σαμπάνης, στον οικισμό της Αγίας Σοφίας το νερό είναι ελάχιστο και έρχεται με μικρή πίεση ενώ το αποχετευτικό σύστημα έχει παρουσιάσει βλάβη με αποτέλεσμα τις τελευταίες 25 ημέρες τα ακάθαρτα λύματα να λιμνάζουν μέσα στον καταυλισμό. «Έχουμε θέματα καθαριότητας. Δεν έρχεται συχνά ο δήμος για αποκομιδή σκουπιδιών. Λόγω βροχής, οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, δεν μπορείς να περπατήσεις έξω. Χρειάζεται να έρθουν για απολύμανση. Έχουμε ποντίκια στον καταυλισμό», σημειώνει ο ίδιος λέγοντας πως κάθε οικογένεια προσπαθεί να καθαρίσει τον χώρο γύρω της αλλά χρειάζεται στήριξη.

Ο κ. Σαμπάνης είναι εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση αυτή καθώς ο καταυλισμός αποτελεί σπίτι για 4.500 ανθρώπους. Οι προσπάθειες του για ενημέρωση έχουν αποδώσει κάποιους καρπούς καθώς, όπως λέει, οι περισσότεροι Ρομά τις τελευταίες τρεις με τέσσερις ημέρες έχουν αντιληφθεί την επικινδυνότητα του ιού και έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που βγαίνουν και εργάζονται προκειμένου, όπως τονίζει, να φέρουν το φαγητό στο σπίτι.

Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζουν και οι Ρομά στα Τσαΐρια. Όπως λέει, ο εκπρόσωπος της κοινότητας, Παναγιώτης Καραγκούνης οι περίπου 30 οικογένειες που ζουν εκεί δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και αναγκάζονται να πηγαίνουν στην πλησιέστερη βρύση που είναι στα 200 μέτρα προκειμένου να γεμίσουν μπιτόνια και να τα μεταφέρουν πίσω στα παραπήγματα. Αυτές τις ημέρες μάλιστα που βρέχει ο δρόμος για τη βρύση έχει γίνει σχεδόν απροσπέλαστος λόγω της λάσπης. Οι περισσότεροι ωστόσο κάτοικοι έχουν προμηθευτεί αντιβακτηριδιακά. Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, οι περισσότεροι Ρομά έχουν συμμορφωθεί με τις οδηγίες και παραμένουν στο σπίτι ενώ στον καταυλισμό έχουν σταματήσει οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και η κυριακάτικη λειτουργία της εκκλησίας. Η ανησυχία ωστόσο των κατοίκων είναι μεγάλη καθώς ούτε οι γυρολόγοι αλλά ούτε και οι έμποροι στις λαϊκές εργάζονται με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή έλλειψη χρημάτων αλλά και τροφίμων, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σπρώχνοντας τις ευάλωτες αυτές ομάδες σε αδιέξοδο. 

Όπως αναφέρουν τόσο ο κ. Σαμπάνης όσο και ο κ. Καραγκούνης ακόμα δεν έχει υπάρξει κρούσμα σε κανέναν από τους δύο καταυλισμούς ωστόσο και οι δύο παραμένουν ανήσυχοι για το μέλλον.