Skip to main content

Ανοίγουν οι προσφορές για το τραμ στα Ιωάννινα

Μαζί με την υπόθεση της μελέτης του Τραμ σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις άλλες 12 μελέτες που προκήρυξε η Περιφέρεια της Ηπείρου στις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την επιλογή της εταιρίας συμβούλων που θα αναλάβει να διερευνήσει αν και κατά πόσο μπορεί να είναι βιώσιμο το εγχείρημα για την κατασκευή και λειτουργία Τραμ στην πόλη των Ιωαννίνων.

Σήμερα, εκτός απροόπτου, η τοπική αρμόδια διαχειριστική αρχή, που προκήρυξε το σχετικό διαγωνισμό, θα προχωρήσει σε «άνοιγμα» των κατατεθειμένων προσφορών και να ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησής τους, ώστε να προκρίνει τον ανάδοχο που θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης. Με βάση τα στοιχεία που έχουν γνωστοποιηθεί, την ανάληψη του έργου διεκδικούν συνολικά οκτώ (8) εταιρίες συμβούλων και συγκεκριμένα οι Άλφα Σύμβουλοι Μηχανικοί, η ΑdviceAE-Κώστας Δελλάρης, η Ρόικος-IntegerA.E., η ΣΗΜΑ ΑΤΕΜΕ, η ΠΡΙΣΜΑ ΑΤΕ, η Eurotec-Trademco, η Aρώνης-Δρέττας-Καρλαύτης, καθώς και η εταιρία Ερατοσθένης ΕΠΕ.

Αναθέτουσα αρχή είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία προσπαθεί να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο την υπόθεση του Τραμ, δεδομένου ότι μια προηγούμενη απόπειρα, περίπου 2 χρόνια πριν, δεν είχε τελεσφορήσει. Η εν λόγω μελέτη να σημειωθεί κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της πόλης των Ιωαννίνων, όσον αφορά στα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Αν, πάντως, το Τραμ δεν κριθεί βιώσιμο, η Περιφέρεια έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα προχωρήσει στην κατασκευή του.

Μαζί με την υπόθεση της μελέτης του Τραμ, ωστόσο, σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και για τις άλλες 12 μελέτες που προκήρυξε η Περιφέρεια της Ηπείρου στις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Οι τελευταίες οποίες μεταξύ άλλων αναφέρονται στη χωροθέτηση νέων χώρων οργανωμένης υποδοχής βιομηχανικών, αλλά και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και λυμάτων πτηνοκτηνοτροφικών μονάδων, την αποτύπωση του ενεργειακού χάρτη, την εκπόνηση ενός business plan για την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και την εκτίμηση των χωρικών επιπτώσεων του οδικού άξονα δυτικής χώρας. Το άνοιγμα των προσφορών για το σύνολο των 13 μελετών της Περιφέρειας πρόκειται να γίνει παρουσία μελών των αρμόδιων επιτροπών επιλογής-επίβλεψης και Παραλαβής Έργων, αλλά και εκπροσώπων των υποψηφίων αναδόχων.