Skip to main content

Αντεπίθεση της ΝΔ για το πόρισμα του ΕΟΤ

Απαντήσεις στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την εκτέλεση του διαφημιστικού προγράμματος του ΕΟΤ τη διετία 2008-9 δίνουν οι πρώην υπουργοί Τουρισμού Μαρκόπουλος και Σ
Απαντήσεις στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την εκτέλεση του διαφημιστικού προγράμματος του ΕΟΤ τη διετία 2008-9 δίνουν σήμερα με ανακοινώσεις τους οι πρώην υπουργοί Τουρισμού επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος και Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο επί 8 μηνών υπουργός, Κώστας Μαρκόπουλος, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «ένας πολιτικός με αυτοσεβασμό απαντά μόνο μέσω της δικαιοσύνης σ΄ αυτούς... υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι να ακυρώσει τη ΝΔ για να επιβιώσει από τις επιλογές του… Αυτά τα θαύματα όμως στην πολιτική είναι για λίγο καιρό μόνο».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία «ομιλεί περί χρεών από την πρώτη μέρα διότι:

1. Όταν ανέλαβε, το κράτος χρωστούσε 15 εκ. ευρώ από τα 50 του ΠΔΕ, που έδωσε αρχές του 2010 και 25 εκ. ευρώ από τη δεσμευτική αύξηση της διαφήμισης που ποτέ δε διεκδίκησε και ποτέ δεν έλαβε, βέβαια, από το Υπ. Οικονομικών.

2. Στα έσοδα του ΕΟΤ είχε συνυπολογιστεί, από την άνοιξη του 2009, ποσό 40-45 εκ. ευρώ από την λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχείων (συμφωνία με ΞΕΕ) που είχε ψηφιστεί και είναι ακόμα νόμος του κράτους, ανενεργός ωστόσο με ευθύνη της νέας κυβέρνησης. Δεν προχώρησε, άρα δεν εισεπράχθη το ποσόν ποτέ».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο επί 15 μήνες υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος υπογραμμίζει ότι ο ΕΟΤ διαχειρίστηκε, με το μέγιστο δυνατό ανταποδοτικό όφελος, το ακριβές ποσό που προβλέπεται κάθε χρόνο από τον ετήσιο προϋπολογισμό για τη διαφήμιση και την προβολή της Ελλάδας, τονίζοντας ότι επί ημερών της ΝΔ τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου για τη προώθηση του ελληνικού τουρισμού έπιασαν τόπο στηρίζοντας την ελληνική οικονομία και τον τουριστικό κλάδο της χώρας μας.

«Αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αμφισβητεί τη νομιμότητα όσων συμβάσεων του ΕΟΤ έχουν συναφθεί και εκτελεστεί κατόπιν πάντα της σύμφωνης γνώμης των αρμόδιων Επιτρόπων, τότε δεν έχει παρά να δηλώσει ευθέως ότι δεν εμπιστεύεται τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Δικαιοσύνης», αναφέρει ο κ. Σπηλιοτώπουλος.

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει «τις δικές της τεράστιες ευθύνες» για το γεγονός ότι από τον περασμένο Οκτώβριο η Ελλάδα είναι διαφημιστικά απούσα ως τουριστικός προορισμός από όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα ενημέρωσης του εξωτερικού, αφήνοντας τις τουριστικά ανταγωνιστικές προς εμάς χώρες να μοιράζονται μόνες τους την διεθνή διαφημιστική και κατ’ επέκταση τουριστική πίτα.

Τέλος, την καλεί να δώσει εξηγήσεις για τη ζημιά 1 δισ. ευρώ την οποία αναμένεται να έχει υποστεί- σύμφωνα με στοιχειοθετημένους υπολογισμούς- ο ελληνικός τουρισμός από τότε που παρέλαβε στα χέρια της την τουριστική πολιτική της χώρας μας μέχρι το κλείσιμο της φετινής χρονιάς.