Skip to main content

Ανθρωπιστική βοήθεια δήμου Θεσσαλονίκης στην Αλβανία

Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθεια, καθώς και τη μετάβαση εθελοντών με διασωστικό εξοπλισμό στην Αλβανία, που πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, αποφάσισε ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα, σκηνές, κλινοσκεπάσματα, φάρμακα) καθώς και τη μετάβαση εθελοντών με διασωστικό εξοπλισμό στην Αλβανία, που πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες, αποφάσισε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στον δοκιμαζόμενο από τις πλημμύρες αλβανικό λαό.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου λήφθηκε έπειτα από επιστολή έκκλησης βοήθειας, που απηύθυνε ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Αλβανίας Έντι Ράμα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο - και σε όλους τους δημάρχους του «Βαλκανικού Δικτύου Πόλεων - BALCINET» - με την οποία ζητά την «ανθρώπινη αλληλεγγύη και την υποστήριξη της πόλης σας, για επείγουσα βοήθεια κάθε είδους για τα θύματα των πλημμυρών».

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Ράμα, «πρόκειται για τις πιο καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων 50 χρόνων» στη Βόρεια Αλβανία (περιοχή Σκόδρας), εξ αιτίας των οποίων έχουν πλημμυρίσει 10.000 στρέμματα καλλιεργειών και 2.400 σπίτια, ενώ «600 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και άλλοι 3.000 περιμένουν βοήθεια».

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ζήτησε και απέσπασε την ομόφωνη συγκατάθεση του σώματος για την αποστολή επιστολής και στους άλλους δημάρχους του δικτύου βαλκανικών πόλεων (BALCINET) για βοήθεια και την έκκληση σε εφοδιαστικές αλυσίδες της πόλης (super markets) και στον φαρμακευτικό σύλλογο για τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων στο περίπτερο 4 της ΔΕΘ, προκειμένου να σταλούν στην Αλβανία. Ταυτόχρονα, ο δήμος θα αποστείλει σημαντικό αριθμό σκηνών, για να στηθούν πρόχειροι καταυλισμοί, δύο σωστικές λέμβους, σωσίβια και διασωστικό εξοπλισμό. Ο δήμος καλεί, επίσης, τους πολίτες να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια για παροχή βοήθειας, με τη συλλογή ιματισμού και κλινοσκεπασμάτων στο περίπτερο 14 της ΔΕΘ.

Το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε, επίσης, τη συμπαράστασή του και στους σεισμόπληκτους της Αϊτής και αποφάσισε να γίνουν ενέργειες για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.