Skip to main content

Αντιδρά η νομαρχία Λάρισας στην κίνηση βαρέων οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο

Την έντονη αντίδραση της νομαρχίας Λάρισας είχε προκαλέσει η διαπίστωση ότι πολλά βαριά οχήματα δεν ακολουθούν τις παρακαμπτήριες οδούς που έχουν καθοριστεί από την Αστυνομία.
Την έντονη αντίδραση της νομαρχίας Λάρισας είχε προκαλέσει η διαπίστωση ότι πολλά βαριά οχήματα δεν ακολουθούν τις παρακαμπτήριες οδούς που έχουν καθοριστεί από την Αστυνομία και χρησιμοποιούν άλλους οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές στο ορεινό οδικό δίκτυο αλλά και κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Συγκεκριμένα, αντί να ακολουθούν το δρόμο προς Κοζάνη ή προς Ελασσόνα –Καλλιθέα - Αγιος Δημήτριος Πιερίας, πολλά φορτηγά, για λόγους συντομίας χρησιμοποιούν είτε την επαρχιακή οδό Γόννων – Καλλιπεύκης - Παλαιού Παντελεήμονα είτε την επαρχιακή οδό Ροδιάς – Συκαμινέας – Καρυάς - Λεπτοκαρυάς.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία της νομαρχίας Λάρισας η οποία με έγγραφό της προς τη γενική γραμματέα της περιφέρειας Θεσσαλίας, κυρία Πόπη Γερακούδη αλλά και προς την Τροχαία Λάρισας ζητά την απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και τη διέλευσή τους μέσω  Ελασσόνας – Κοζάνης - Εγνατίας Οδού και μέσω  Ελασσόνας - Αγίου Δημητρίου Πιερίας, όπως έχει καθοριστεί από την αρχή.

Ειδικότερα, η νομαρχία Λάρισας λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα  στα συγκεκριμένα οδικά δίκτυα του νομού και προς αποφυγή ατυχημάτων ζητά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των κυκλοφοριακών απαγορεύσεων από τους συγκεκριμένους δρόμους που παρουσιάζουν τεχνικά κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, απαγορευτικά για την ασφαλή κυκλοφορία βαρέων οχημάτων (στενό πλάτος οδοστρώματος, απότομες κλίσεις, επικίνδυνους ανακάμπτοντες ελιγμούς).

Αυξάνονται τα προβλήματα
Χθες εξάλλου η νομαρχία Λάρισας, με τη συμπλήρωση ενός σχεδόν μήνα από το κλείσιμο των Τεμπών έστειλε έγγραφο στον αρμόδιο υπουργό κ. Δ. Ρέππα. Σ’ αυτό, αναφέρονται τα βασικότερα προβλήματα που έχουν καταγραφεί και απευθύνεται πρόσκληση στον υπουργό να έλθει εκ νέου στη Λάρισα για σύσκεψη προς αντιμετώπιση της κατάστασης. Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρονται  τα εξής:
«Όπως προκύπτει από υπομνήματα, παραστάσεις και  παράπονα που δεχόμαστε καθημερινά  από επαγγελματικές οργανώσεις, φορείς αλλά και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκτός από τα γενικά προβλήματα που αφορούν όλη τη χώρα, υπάρχουν και ειδικότερα προβλήματα στο νομό μας, που είναι δύσκολο έως αδύνατον να επιλυθούν χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας», επισημαίνεται στο έγγραφο.
 
Ενδεικτικά αναφέρονται:
-  Η εξασφάλιση άμεσης υγειονομικής περίθαλψης σε κατοίκους όμορων (προς τα Τέμπη) δήμων ή οικισμών,
- Η μετακίνηση μαθητών για φροντιστήρια ή εργαζομένων σε επιχειρήσεις στην περιοχή των Τεμπών,
-  Η διακίνηση αγροτικών κ.α. προϊόντων,
-  Η μεταφορά  απορριμμάτων από τους γειτονικούς δήμους, καθώς και πολλές άλλες δραστηριότητες που αγγίζουν την καθημερινότητα ακόμη και μεμονωμένων πολιτών.