Skip to main content

Αντιδρά το Επιμελητήριο Πιερίας σε κλείσιμο του τελωνείου Κατερίνης

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη φορέων συγκαλεί σήμερα το Επιμελητήριο Πιερίας, με θέμα το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του τελωνείου Κατερίνης.

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 8:30 μ.μ. στο Επιμελητήριο Πιερίας,  με θέμα την πιθανή μεταφορά του τελωνείου Κατερίνης

Το Επιμελητήριο κάλεσε σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, επαγγελματικούς φορείς και σωματεία, όπως και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής, με αντικείμενο την πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας να αναστείλει τη λειτουργία του Τελωνείου Κατερίνης και να μεταφέρει τις υπηρεσίες σε άλλη περιοχή.  

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, το Τελωνείο Κατερίνης ιδρύθηκε το 1977 με σκοπό να εξυπηρετήσει τις εισαγωγικές - εξαγωγικές επιχειρήσεις της Πιερίας και να αναλάβει τον έλεγχο πολλών χιλιομέτρων ακτογραμμής.

«Για μια ακόμη φορά», τονίζεται, «οι επιχειρηματίες και οι πολίτες της Πιερίας έρχονται αντιμέτωποι με μια σχεδιαζόμενη άστοχη «μεταρρύθμιση».  

«Σχετιζόμενη πολύ άμεσα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης των τελωνειακών υπηρεσιών είναι και η κατάργηση από τα τέλη Οκτωβρίου 2014 του Χημείου Κατερίνης, επιφέροντας ήδη ένα σημαντικό πλήγμα στη διεκπεραίωση εξαγωγικών διαδικασιών και όχι μόνο. Προφανέστατα οι επιχειρήσεις της περιοχής μας θα αντιμετωπίσουν σημαντικές καθυστερήσεις (ειδικά όσοι εξάγουν τρόφιμα - νωπά προϊόντα και ρούχα), προβληματική εξυπηρέτηση στην αδειοδότηση, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν σημαντικές αδυναμίες εξυπηρέτησης των τοπικών παραγωγών και υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και του περιβάλλοντος της Πιερίας, στοιχεία που θα συνοδεύονται από κάκιστη παροχή βοήθειας στις αστυνομικές μας αρχές.

«Στην Πιερία υπάρχουν 120 περίπου επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος αποτελούσαν το βασικό μητρώο εξαγωγέων της περιοχής. Από αυτές οι περισσότερες έχουν διαρκή εξαγωγική και εισαγωγική δραστηριότητα σε τέτοιο βαθμό ώστε οποιαδήποτε αλλαγή στο status quo του τελωνείου θα δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα οικονομικής και διαδικαστικής φύσεως, με κορυφή του παγόβουνου τα μεταφορικά κόστη», καταλήγει η ανακοίνωση.