Skip to main content

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το «μαχαίρι» στα δημοτικά μέσα

Για pogrom διώξεων και απολύσεων κάνει λόγο ο Κ. Γκιουλέκας, να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητά ο Τ. Μηταφίδης, να δημοσιοποιηθούν οι αμοιβές όλων στα δημοτικά μέσα επιμένει ο Χρ. Μάτης.

Για σκληρότητα και αναλγησία κατηγορεί το δήμαρχο Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας, με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Κάνει λόγο για μεθόδους εργασιακού μεσαίωνα και pogrom διώξεων και απολύσεων.

«Η νέα διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη με το “καλημέρα” στο δήμο ξεκίνησε ένα pogrom διώξεων και απολύσεων δείχνοντας απροκάλυπτα το πραγματικό πρόσωπο αντί του προεκλογικού προσωπείου που κάλυπτε τις ουσιαστικές της προθέσεις» τονίζει  και προσθέτει: «Με τη μέθοδο του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η νέα διοίκηση αποκεφάλισαν εργασιακά σήμερα στελέχη των δημοτικών μέσων ενημέρωσης με μεθόδους που μας γυρίζουν πίσω σε εργασιακούς μεσαίωνες». 

Σύμφωνα με τον κ. Γκιουλέκα, «από τις κινήσεις αυτές, επιδίωξη της νέας διοίκησης είναι να σπείρει φόβο, ανησυχία και πανικό σε όλους τους εργαζόμενους στα δημοτικά μέσα. Με την πρακτική που εγκαινίασε ο νέος δήμαρχος,  η οποία δεν έχει προηγούμενο σε σκληρότητα και αναλγησία, στέλνει το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε μπορεί να χάσει τη δουλειά του μέσα σε μια νύχτα». «Είναι προφανές ότι ο Γιάννης Μπουτάρης οδηγεί τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα το Δήμου Θεσσαλονίκης σε κλείσιμο και προετοιμάζει το έδαφος με αυτές τις σπασμωδικές και απαράδεκτες αποφάσεις του» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» ζητά την ανάκληση των απολύσεων και την παρέμβαση της ΕΣΗΕΜΘ προκειμένου να ματαιωθούν τα σχέδια που οδηγούν σε φίμωση και λουκέτο τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του δήμου. «Θα περιμέναμε, τέτοιου είδους κορυφαία ζητήματα, όπως η τύχη και το μέλλον της τηλεόρασης και των τριών ραδιοφώνων του Δήμου, να αποφασίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και όχι νύχτα ανάμεσα στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Ομάδας Μπουτάρη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Να φέρει το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητά με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλός Μηταφίδης.  «Καλούμε λοιπόν τον κ. Δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου, αντί να αναθέτει σε «εξωτερικό συνεργάτη» το σχεδιασμό του μέλλοντος των δημοτικών ΜΜΕ, αντί να παρατείνει την ανασφάλεια των εργαζόμενων στη ΔΕΠΘΕ με την επί δίμηνο παράταση των συμβάσεων τους –για τους οποίους μάλιστα δήλωνε προεκλογικά ότι «ήταν έτοιμος να παρανομήσει»-, να φέρει το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν στο Δημοτικό Συμβούλιο» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι οι σημερινές αποφάσεις προκαταλαμβάνουν τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο για τη διερεύνηση - κάθαρση του  όποιου «αμαρτωλού» παρελθόντος των δημοτικών ΜΜΕ, καθώς και για τον εκδημοκρατισμό της λειτουργίας τους, αφού, δυστυχώς, η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου τα είχε μετατρέψει σε προπαγανδιστικό βήμα του τέως δημάρχου» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Το βασικό πρόβλημα του συγκροτήματος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από την εξάρτηση του από την πολιτική εξουσία, δηλαδή την διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Χρήστος Μάτης. Όπως τονίζει, η εξάρτηση από τη διοίκηση είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια σπατάλη του δημοσίου χρήματος σε κομματικές υποχρεώσεις, «αυτό το “πάρτι”, όμως, δεν αφορούσε τη μεγάλη μερίδα των πραγματικά εργαζομένων στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα» σημειώνει.

Υπογραμμίζει ότι «από τα πέντε διευθυντικά στελέχη της ΔΕΠΘΕ που απολύθηκαν σήμερα, έπρεπε να αφαιρεθούν οι διευθυντικές αρμοδιότητες και να γίνει η διαχείριση τους αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας, για να καταλογιστούν ευθύνες και ενδεχομένως να ζητηθούν αποζημιώσεις». Επιμένει στην άποψη του να δημοσιοποιηθούν όλες οι αμοιβές των εργαζομένων και καλεί τον νέο επικεφαλής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιο Στάγκο «να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο το συγκρότημα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων του Δήμου Θεσσαλονίκης θα είναι ανεξάρτητο από τη διοίκηση, οικονομικά βιώσιμο και ένα πραγματικό τοπικό μέσο».