Skip to main content

Σχέδιο της κυβέρνησης για εισιτήριο 6 ευρώ τη μέρα στον Όλυμπο

Προσχέδιο ΚΥΑ, που είδε το φως της δημοσιότητας, φέρεται να ορίζει εισιτήριο για την είσοδο πολιτών στον Όλυμπο - Αντιδράσεις

Θέσπιση εισιτηρίου, ύψους 6 ευρώ, για την είσοδο πολιτών στον Όλυμπο φέρεται να ορίζει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με δημοσιεύμα της ιστοσελίδας anevenontas.gr.

Η απόφαση έχει τίτλο «Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η περιοχή αυτή είναι όλο το βουνό (εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι – το χαμηλότερο – των πλαγιών του νότιου Όλυμπου και δυτικά, οι πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα).

Το προσχέδιο της απόφασης που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα, υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο 1 της απόφασης, τα έσοδα από τα εισιτήρια θα αποτελούν πόρο για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και θεσπίζεται για να καλυφθούν οι «αυξημένες ανάγκες που αφορούν τον έλεγχο και τη διαχείριση της επισκεψιμότητας της περιοχής». 

Δείτε τις τιμές που ορίζει το προσχέδιο της ΚΥΑ:

Αντιδράσεις για την υπουργική απόφαση

Ανακοίνωση εξέδωσε το περιφερειακό σχήμα Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία. «Δυσάρεστη εξέλιξη που προκαλεί οργή η υπό διαμόρφωση κυβερνητική απόφαση που κυκλοφορεί και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί για την επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η φερόμενη επιβολή εισιτηρίου «επιχειρείται να επιβληθεί από μια κυβέρνηση που έχει αφήσει στην τύχη του το φυσικό περιβάλλον, χωρίς υποδομές που διασφαλίζουν μια αρμονική σχέση με την κοινωνική ζωή, αλλά και χωρίς καμιά προστασία, ειδικά από τον κίνδυνο πυρκαγιάς».

«Ως άλλο ένα αναπτυξιακό φιλέτο αντιμετωπίζεται ο Εθνικός Δρυμός με τα καταφύγια, τις πεζοπορικές, ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, μέλος του δικτύου NATURA με τμήματα Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Ο Όλυμπος είναι στολίδι, σύμβολο, ιστορικό και πολιτιστικό ορόσημο, μια ανάσα δροσιάς για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά και για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Για την κυβέρνηση της ΝΔ όμως δεν αποτελεί ένα κομμάτι του φυσικού μας πλούτου και δημόσιο αγαθό, παρά μια τρύπα για να βγάλει λεφτά το ιδιωτικό κεφάλαιο. Στο προσχέδιο της απόφασης που κυκλοφορεί προβλέπεται αντίτιμο για επισκέπτες/τριες 15-67 ετών για οποιαδήποτε δραστηριότητα (αναψυχή, επίσκεψη σε καταφύγιο, πεζοπορία κλπ), ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους των Δήμων Διού-Ολύμπου, Κατερίνης και Ελασσόνας, με τη φαιδρή έκπτωση του 50%! Μια επίσκεψη στον Όλυμπο θέλουν να κοστίζει το λιγότερο 15 ευρώ ανά άτομο! Φυσικά δεν διστάζουν να καθορίσουν με κάθε λεπτομέρεια και τα σημεία ελέγχου εισιτηρίων, τους αρμόδιους για έλεγχο και να βάλουν στο εισιτήριο ΦΠΑ 24%! Μετά την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών και την παράλογη απαγόρευση για είσοδο σε δάση και άλση λόγω αδυναμίας του να τα προστατέψουν, έρχεται στο φως αυτή η εισήγηση. Μάλιστα, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) έχει εκδώσει σχετικό «αίτημα για τη σύνταξη Εισηγητικής Έκθεσης και σχεδίου ΚΥΑ για την τεκμηρίωση και τη θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου» από τον Δεκέμβριο του 2020 (https://tinyurl.com/2mes5dxk)», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Καλεί το περιφερειακό συμβούλιο Κ. Μακεδονίας και τα δημοτικά συμβούλια της περιοχής να τοποθετηθούν αποφασιστικά ενάντια στην απαράδεκτη μεθόδευση.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που σημειώνει ότι «τιμοκατάλογο στον Όλυμπο είναι έτοιμη να επιβάλλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τη θέσπιση εισιτηρίου για την είσοδο επισκεπτών στο βουνό, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο και για την εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων».

Αναλυτικά η ΚΥΑ όπως τη δημοσίευσε η ιστοσελίδα anevenontas.gr: