Skip to main content

Αντιδρούν οι ροδακινοπαραγωγοί του Βελβεντού για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν οι αποζημιώσεις

Η διαδικασία απέκλεισε από τις αποζημιώσεις πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Βελβεντό

Την έντονη αντίδραση του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού προκάλεσε η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού, με τους φόβους των αγροτών να επιβεβαιώνονται, όπως οι ίδιοι τονίζουν.

Μάλιστα με επιστολή προς όλους τους Βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης, ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού, εξηγεί πως υπήρξαν «απαράδεκτες και μη νόμιμες ενέργειες» με στόχο την «ικανοποίηση κάποιων», με αποτέλεσμα να αδικηθούν όσοι έπρεπε πραγματικά να λάβουν τις αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με το e-ptolemeos.gr, οι αγρότες του Βελβεντού επισημαίνουν πως οι αποζημιώσεις de minimis χωρίστηκαν σε δύο σκέλη με το πρώτο να αφορά τα 80 ευρώ ανά στρ. για τις βροχοπτώσεις και το 2ο τα 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέμμα εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκαν στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση. Αυτή η περίπτωση καταλαμβάνει όσους παραγωγούς δεν έχουν λάβει από το αποθεματικό ταμείο κρίσης της Ε.Ε. τα 72 ευρώ του Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο, όπως καταγγέλλουν, μένουν εκτός αποζημιώσεων χιλιάδες αγρότες- μέλη οργανώσεων παραγωγών, τη στιγμή που η χώρα θα μπορούσε να καταθέσει αίτημα στην Ε.Ε. για αύξηση του ποσού των 26εκ. ευρώ κατά 200%, όπως χαρακτηριστικά λέει στον «Π» ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, Βασίλης Τζιουράς.

Παράλληλα στην επιστολή τους προς τους Βουλευτές, τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, τονίζουν πως οι αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις αφορούν ποικιλίες βάση πορίσματος του αρμόδιου γραφείου του ΕΓΛΑ Ημαθίας και όχι του υποκαταστήματος Ν. Κοζάνης, κάτι για το οποίο όπως λένε είχαν διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Υπουργό.

Όπως γίνεται κατανοητό, αυτή η διαδικασία απέκλεισε από τις αποζημιώσεις πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Βελβεντό, αλλά όχι στην Ημαθία όπου και πάρθηκαν οι σχετικές αποφάσεις.

«Είχαμε προειδοποιήσει γι’ όλα αυτά τους Βουλευτές από το Δεκέμβριο, αλλά μας διαβεβαίωναν πως τα πάντα είναι δρομολογημένα. Αυτό που έγινε είναι αδικία και πρέπει κάποιοι να την αποκαταστήσουν άμεσα», υπογραμμίζει ο Βασίλης Τζιουράς.

Σήμερα το βράδυ, ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού έχει συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του για όλες τις εξελίξεις.