Skip to main content

Αντιφασιστική πορεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη-Συνθήματα σε πανό για τον Άλκη (φωτο+vid)

Οι συμμετέχοντες στο σημερινό συλλαλητήριο καταδικάζουν τις επιθέσεις ακροδεξιών σε βάρος ατόμων και μαθητών εντός των σχολείων.

Αντιφασιστική πορεία πραγματοποιείται από φορείς και σωματεία στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι συμμετέχοντες που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Ευόσμου, καταδικάζουν τις επιθέσεις ακροδεξιών σε βάρος ατόμων και μαθητών εντός των σχολείων.

Εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο αναφέρθηκαν στη δολοφονική επίθεση που άφησε νεκρό τον 19χρονο Άλκη στην οδό Γαζή, στη Χαριλάου, στέλνοντας τη στήριξή τους στην οικογένεια του νεαρού, καταδικάζοντας ταυτόχρονα αυτές τις ακραίες μορφές βίας.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την επίθεση σε βάρος προσφυγόπουλου από το Διαπολιτισμικό Σχολείο Ευόσμου αλλά και τα χτυπήματα στο 2ο ΕΠΑΛ της περιοχής τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το συλλαλητήριο διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, από εκπαιδευτικά και εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους αλλά και αναρχικές συλλογικότητες.

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν «να μην αφήσουμε χιλιοστό δημόσιου λόγου και χώρου στους εχθρούς της ελευθερίας και να φωνάξουμε "ως εδώ" με τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης είχε καταγγείλει στις 18 Ιανουαρίου επίθεση σε βάρος μαθητών στην είσοδο του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη γενική συνέλευση. Λίγες ημέρες μετά, βίντεο έδειχνε ομάδα περίπου 15 ατόμων να επιτίθεται σε δύο άτομα σε δρόμο παρακείμενο του ΕΠΑΛ και στη συνέχεια να τους κυνηγάνε.

Εκείνες τις ημέρες μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης» είχαν πετάξει τρικάκια στο σχολείο.

Παράλληλα, πριν τις γιορτές ομάδα παιδιών περίμεναν προσφυγοπούλα στη στάση λεωφορείου και σύμφωνα με καταγγελίες επιτέθηκαν σε έναν πρόσφυγα μαθητή που διαμένει στο Κέντρο Φιλοξενίας Διαβατών.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται γύρω από την πλατεία.