Skip to main content

Αντικρουόμενα μηνύματα και έντονη σύγχυση από τη διεθνή οικονομία

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας βαίνει προς κορύφωση, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας μεγαλώνουν, ενώ ανεβαίνει και η τιμή του χρυσού.

Αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η διεθνής οικονομία, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πλήρη σύγχυση.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βαίνει προς κορύφωση, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πανδημίας παγκοσμίως μεγαλώνουν, το αργό ανεβαίνει και η τιμή του χρυσού κάνει νέα ιστορικά ρεκόρ. Και παρ' όλα αυτά, το αμερικανικό χρηματιστήριο καταγράφει νέα κέρδη, γεγονός που για πολλούς επαγγελματίες διαχειριστές παραμένει ανεξήγητο φαινόμενο.

Την ίδια ώρα ένας άλλος πόλεμος που μαίνεται, είναι αυτός μεταξύ του Facebook και της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού. Οι αμερικανοί διαμαρτύρονται τώρα ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν προσωπικά δεδομένα της εταιρίας, που δεν τους είναι απαραίτητα στην έρευνα και η ιστορία αντί να απλοποιείται, μπερδεύεται περισσότερο.

Και οι «πόλεμοι» συνεχίζονται. Κοντά στα 10 δις δολ αποζημιώσεις έχει πληρώσει έως σήμερα η Volkswagen AG σε αποζημιώσεις στις ΗΠΑ για το Dieselgate. Πρόβλεψη: Ούτε οι σχέσεις Βερολίνου – Ουάσιγκτον αναμένεται να βελτιωθούν σύντομα. Άρα και σε αυτό το μέτωπο η ένταση θα συνεχίζεται για πολύ ακόμα.

Και μέσα σε όλα τα παραπάνω τίποτα δεν πάει καλά στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ το τελευταίο καιρό. Οι ματαιώσεις συγκεντρώσεων συνεχείς (η τελευταία, στη Φλώριδα), η διαφορά από τον πρώτο Μπάιντεν μεγαλώνει και η καρέκλα του νεοπροσληφθέντος επικεφαλής της καμπάνιας τρίζει, πριν καλά – καλά καθίσει πάνω της.

Και να σκεφθείτε ότι αν δεν είχε προκύψει η πανδημία, τώρα θα ολοκληρώνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο! Σήμερα, όμως, φαντάζουν τόσο μακρινοί κι απόμακροι, περίπου σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας...