Skip to main content

Απαγόρευση των τελών των αεροπορικών εταιρειών στις χειραποσκευές επιδιώκει η ΕΕ

Το νέο ψήφισμα θα επιβάλει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για απαλλαγή των επιπλέον χρεώσεων στις χειραποσκευέ

Τα τέλη για τις χειραποσκευές ενδέχεται σύντομα να αποτελούν παρελθόν, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να απλοποιήσει την τιμολόγηση των εισιτηρίων για αεροπορικά ταξίδια.

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που καλεί τις αεροπορικές εταιρείες να δεσμευθούν ότι οι επιβάτες θα μπορούν να μεταφέρουν χειραποσκευές δωρεάν.

Παροτρύνει τις χώρες να επιβάλουν την απόφαση που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2014 για τις χειραποσκευές σύμφωνα με την οποία, οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να επιβάλλουν πρόσθετο τέλος στις χειραποσκευές, εφόσον έχουν λογικό βάρος και διαστάσεις και τηρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας.

Το δικαστήριο ουσιαστικά αποφάσισε ότι οι επιβάτες δεν έπρεπε να πληρώνουν επιπλέον, αλλά η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Επίσημη ψηφοφορία για την έγκριση του ψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο.

Τι σημαίνει η απαγόρευση των τελών χειραποσκευών για τους επιβάτες;

Η ΕΕ επιδιώκει την επίλυση δύο προβλημάτων: τις διαφορετικές πολιτικές που ακολουθούν οι αεροπορικές εταιρείες με αποτέλεσμα να προκαλούν σύγχυση στους επιβάτες. Επιπλέον, τις ασαφείς διαφημίσεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν κρυφές χρεώσεις αποσκευών κατά την αγορά του εισιτηρίου.

Το νέο ψήφισμα θα επιβάλει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για απαλλαγή των επιπλέον χρεώσεων στις χειραποσκευές. Επιδιώκει επίσης σαφήνεια από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών σχετικά με το ακριβές βάρος και μέγεθος.

Τα πρότυπα βάρους και μεγέθους μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για τους επιβάτες με πτήσεις ανταπόκρισης σε διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες που έχουν διαφορετικά πρότυπα, αυξάνοντας την πιθανότητα να πληρώσουν επιπλέον τέλη στην πύλη επιβίβασης.