Skip to main content

Απειλή λουκέτου για τα Λουτρά Λαγκαδά και αγώνας δρόμου για να σωθούν

Το υπουργείο Τουρισμού διαπιστώνει εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν στα Λουτρά να έχουν το «ειδικό σήμα λειτουργίας», ενώ ο πρόεδρος της επιχείρησης λέει ότι λειτουργούν με ένα άτομο και μεγάλα οικονομικά προβλήματα

Με λουκέτο απειλούνται τα Λουτρά Λαγκαδά, καθώς με έγγραφό του το υπουργείο Τουρισμού ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες τοπικά να ελέγξουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να διατηρεί το «ειδικό σήμα λειτουργίας», το οποίο, όπως αναφέρει έχει ανασταλεί αυτοδίκαια.

Ειδικά για τα Λουτρά Λαγκαδά ο έλεγχος έδειξε ότι «δεν κατατέθηκε αίτηση για χορήγηση πιστοποιητικού καλής λειτουργίας για το 2023», «το πιστοποιητικό φυσικοχημικής σύστασης έληξε στις 18 Μαΐου 2023», «το πιστοποιητικό πυρασφάλειας έληξε 27 Νοεμβρίου 2023» και ενώ έγιναν παρατηρήσεις επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, βάσει της οποίας λειτουργούν οι εγκαταστάσεις, μέχρι σήμερα δεν κατατέθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Με έγγραφό του το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο μάλιστα έστειλε και στις αστυνομικές αρχές, καλεί να γίνει έλεγχος κατά πόσο πληρούν τα Λουτρά Λαγκαδά τις προϋποθέσεις για να έχουν το ειδικό σήμα λειτουργίας και να συνεχίζουν να λειτουργούν.

Και σύμφωνα με πληροφορίες, επίκειται έλεγχος από ειδικό κλιμάκιο, προκειμένου να εξεταστεί εάν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις ή θα πρέπει να κλείσουν μέχρι να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους.

Το πρόβλημα, όπως λέει και ο πρόεδρος της επιχείρησης που λειτουργεί τα Λουτρά, Βασίλης Τσούμαρης, δεν είναι καινούργιο. Είναι εκκρεμότητα που ο ίδιος κληρονόμησε όταν ανέλαβε ουσιαστικά από την αρχή του 2023. Τα ίδια έγγραφα εξάλλου πρέπει να κατατίθενται κάθε έτος και το 2022 δεν κατατέθηκαν...

Η επιχείρηση συνέχισε και συνεχίζει να λειτουργεί. Ο κ. Τσούμαρης επισημαίνει πως μόλις ενημερώθηκε για τα ζητήματα αυτά ανέλαβε όλες τις πρωτοβουλίες συγκέντρωσης των αναγκαίων δικαιολογητικών, οι πυροσβεστήρες αναγομώθηκαν κτλ., ενώ οι φυσικοχημικές αναλύσεις έχουν επίσης ανατεθεί και αναμένεται η έκδοδή τους. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι ακόμα υφίστανται οι εκκρεμότητες και σε περίπου ένα μήνα θα καλυφθούν πλήρως οι απαιτήσεις για να έχουν τα Λουτρά Λαγκαδά το «ειδικό σήμα λειτουργίας», που προβλέπεται για τα ιαματικά λουτρά σε όλη τη χώρα.

Ανάλογες εκκρεμότητες έχουν εξάλλου στην Κεντρική Μακεδονία τα Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών, το Υδροθεραπευτήριο Λουτρών Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής, τα Θερμά Νιγρίτας Σερρών κτλ.

Ο κ. Τσούμαρης όμως επισημαίνει πως το μείζον πρόβλημα για τα Λουτρά Λαγκαδά είναι η συνολική απαξίωσή τους. Απαξίωση, που όπως τονίζει, δεν οφείλεται στην απερχόμενη διοίκηση της επιχείρησης των Λουτρών, αλλά στην πολιτική που ακολούθησε ο δήμος με τα Λουτρά. Όπως ανέφερε αδυνατεί η επιχείρηση να κάνει προσλήψεις, με αποτέλεσμα σήμερα τα Λουτρά Λαγκαδά να υπολειτουργούν, απασχολώντας μόλις ένα άτομο! Επίσης, κατά τον ίδιο το σοβαρότερο πρόβλημα είναι τα οικονομικά της επιχείρησης, που έχει συσσωρεύσει χρέη και οικονομικές εκκρεμότητες, αδυνατώντας να τις εξυπηρετήσει και να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες και να αξιοποιηθεί ένα από τα σπουδαιότερα περιουσιακά στοιχεία του δήμου Λαγκαδά. Μέχρι και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λαγκαδά βεβαίωσε στα Λουτρά ένα σημαντικό ποσό ως χρέος, με απόφαση της απερχόμενης διοίκησης, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της, όπως τονίζουν στελέχη της σημερινής αντιπολίτευσης.

Με όλα αυτά, το φίδι από την τρύπα θα κληθεί να βγάλει η νέα διοίκηση του δήμου Λαγκαδά και η δήμαρχος, Νίκη Ανδρεάδου, η οποία αφενός θα πρέπει να τρέξει για να πάρει προθεσμίες, ώστε να μη μπει το λουκέτο στα Λουτρά Λαγκαδά, λόγω των εκκρεμοτήτων με το «ειδικό σήμα λειτουργίας», αφετέρου θα πρέπει να βάλει σε μια νέα ρότα λειτουργίας την επιχείρηση, ρυθμίζοντας τα οικονομικά ζητήματα και τα θέματα προσωπικού.