Skip to main content

Απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Διαγνωστικό κέντρο έκανε μαγνητικές σε ζώα σε τομογράφο για ανθρώπους

Η έκθεση ελέγχου της ΕΑΔ για το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελική Αρχή για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων της - Εμπλεκόμενος και καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

Ένα απίστευτο περιστατικό φέρνει στο φως έρευνα της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας με εμπλεκόμενους υπευθύνους διαγνωστικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη και έναν καθηγήτη της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας, κλιμάκιο Επιθεωρητών Ελεγκτών της Περιφερειακής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της ΕΑΔ, πραγματοποίησε έλεγχο σε Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο, με αντικείμενο τη μη νόμιμη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε ζώα. Δηλαδή, το συγκεριμένο διαγνωστικό κέντρο πραγματοποιούσε εξετάσεις μαγνητικές τομογραφίες σε ζώα, σε τομογράφο που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση. Αυτό συνέβη κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, κατόπιν αιτήματος του κτηνιάτρου-ακτινολόγου, καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του επιτόπιου ελέγχου, δεν διαπιστώθηκε η παρουσία ιατρού-ακτινοδιαγνώστη στον μαγνητικό τομογράφο, σε αντίθεση με τα εκ του νόμου οριζόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό από την ΕΑΔ ζήτησε από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ως αρμόδια αδειοδοτούσα και εποπτεύουσα Αρχή, να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο Διαγνωστικό Κέντρο και για την άσκηση των πειθαρχικών αρμοδιοτήτων του αναφορικά με τον Ιατρό-Ακτινολόγο και επιστημονικά υπεύθυνο του Διαγνωστικού κέντρου.

Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της άσκησης της διοικητικής εποπτείας και ελέγχου, ζητήθηκε να προβεί στις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες περαιτέρω ελέγχου και τυχόν γνωμοδότησης για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στο Διαγνωστικό Κέντρο.

Από τον πρύτανη του ΑΠΘ Δημήτρη Κωβαίο η ΕΑΔ ζητεί να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες πειθαρχικού ελέγχου του καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές από την Κτηνιατρική Σχολή όλα τα σχετικά έγγραφα για την υπόθεση.

Τέλος, η ΕΑΔ ζήτησε από το Διαγνωστικό Κέντρο να μεριμνήσει για την καθημερινή παρουσία ιατρού - ακτινοδιαγνώστη καθ’ όλη τη διάρκεια διενέργειας εξετάσεων στο τμήμα απεικονίσεων, σύμφωνα με τα εκ του νόμου προβλεπόμενα και για την αλλαγή στην επωνυμία της εταιρείας στο Ε4 της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η έκθεση ελέγχου διαβιβάσθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων της, καθώς και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις κατά την κρίση της ενέργειές της αναφορικά με τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση ελέγχου, ως προς την έκδοση φορολογικών παραστατικών στοιχείων από τον ελεγχόμενο φορέα.