Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τον Γενάρη οι εργασίες για το δάσος αναψυχής 300.000 δέντρων στην Ευκαρπία με δωρεά Ανδρεάδη

Εν αναμονή της έκδοσης ΚΥΑ που θα ανοίξει τον δρόμο για τις εργασίες του περιαστικού δάσος αναψυχής που θα γίνει με δωρεά του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη

Από τον Γενάρη αναμένεται να πάρουν μπρος οι μηχανές για την υλοποίηση από τον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη του μεγάλου project στη δυτική Θεσσαλονίκη, τη δημιουργία ενός περιαστικού δάσος αναψυχής σε έκταση 3.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Ευκαρπίας, όπου θα φυτευτούν 300.000 δέντρα.

Το έργο σχεδιαζόταν να ξεκινήσει το περασμένο φθινόπωρο, ωστόσο, η καθυστέρηση στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης φρέναρε για λίγο τις εργασίες. Η έκδοση της ΚΥΑ από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες από μέρα σε μέρα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου, που θα αλλάξει την εικόνα στη συγκεκριμένη έκταση, η οποία βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Voria.gr o κ. Ανδρεάδης, δωρεά του οποίου είναι η δημιουργία του περιαστικού δάσους αναψυχής με 300.000 δέντρα, έχουν ήδη εγκριθεί οι μελέτες και είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Υπολογίζουμε ότι στις αρχές του Γενάρη θα έχουμε ξεκινήσει με τις χωματουργικές εργασίες για να διαμορφωθεί το έδαφος και να προχωρήσει η φύτευση», σημείωσε ο επιχειρηματίας. Για να ακολουθήσει στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, το δεύτερο στάδιο του έργου η δενδροποίηση από τους θάμνους και έπειτα το τρίτο μέρος, που είναι οι υποδομές και τα μονοπάτια.

Διαβάστε : Θεσσαλονίκη - Σταύρος Ανδρεάδης στη Voria.gr: Πώς έκταση 3.000 στρ. στην Ευκαρπία θα γίνει υπεραστικό δάσος αναψυχής

Σημειώνεται ότι το μεγάλο αυτό project παρουσιάστηκε ήδη από τον κ. Ανδρεάδη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα είχε επισκεφθεί την περιοχή τον περασμένο Απρίλιο και είχε ξεναγηθεί από τον ίδιο τον επιχειρηματία. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του κ. Ανδρεάδη στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το σχέδιο δημιουργίας δάσους με 300.000 δέντρα.

Στόχος του επιχειρηματία είναι να δημιουργηθεί ένα υποδειγματικό περιαστικό δάσος αναψυχής, ένας πνεύμονας πρασίνου στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει υπό τις οδηγίες των δασικών υπηρεσιών και έχοντας αντίστοιχα παραδείγματα από ευρωπαϊκές χώρες του Νότου. Για τη δημιουργία του υπεραστικού δάσους αναψυχής υπολογίζεται ότι θα φυτευτούν στη μεγάλη αυτή έκταση περίπου 300.000 δέντρα. Σε τμήμα της έκτασης, περίπου 130 στρεμμάτων, από το 2016 και έπειτα έχουν φυτευτεί 15.000 δέντρα, σε μια προσπάθεια του δήμου Παύλου Μελά να δημιουργήσει έναν πνεύμονα πρασίνου.

Στην έκταση των 3.000 στρεμμάτων προβλέπεται η διάνοιξη και συντήρηση δασικών δρόμων και μονοπατιών, όπως επίσης και ποδηλατόδρομων. Θα δημιουργηθούν υποδομές, όπως κιόσκια και τουαλέτες, ώστε οι επισκέπτες μετά τον περίπατό τους να παίρνουν ανάσες και να ξεκουράζονται.

Για την πρόσβαση στο υπεραστικό δάσος υπάρχουν κάποιοι δρόμοι που δεν είναι, όμως, σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κ. Ανδρεάδη σε δύο από αυτούς, που θα επιλεγούν ως βασικοί για την πρόσβαση, θα γίνει ασφαλτόστρωση και παράλληλα θα δημιουργηθούν χώροι παρκαρίσματος.