Skip to main content

Από το Ντουμπάι στην ημερίδα της Voria στη Θεσσαλονίκη, το καθαριστήριο του Άη Βασίλη και ο Ινδός κτηνοτρόφος στη Λάρισα

Σχεδόν απευθείας από την παγκόσμια σύνοδο για την κλιματική αλλαγή του Ντουμπάι έρχεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην ημερίδα της Voria η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Ένα καθαριστήριο στο Λαγκαδά διαφημίζεται από τον… Άη Βασίλη και τι έμαθε ο Ινδός κτηνοτρόφος στη Θεσσαλία

Ικανοποιημένη είναι η ελληνική πλευρά από το αποτέλεσμα της επίσκεψης Ερντογάν αφού συνυπολογίζουν δύο δεδομένα: Πρώτον, δεν έγινε κάποια στραβή, το αντίθετο συνέβη. Υπεγράφησαν συμφωνίες και επιπλέον οι Μητσοτάκης και Ερντογάν υπέγραψαν διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας. Δεύτερον, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε άμεσα στον χαρακτηρισμό από τον Τούρκο πρόεδρο της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής. Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τόσο τη συνθήκη της Λωζάνης, όσο και την ισονομία που επικρατεί στην Ελλάδα και ο κ. Ερντογάν περιορίστηκε να… χειροκροτήσει. Κάπως έτσι κύλησε ένα σημαντικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις… επτάωρο. Από σήμερα τα κεφάλια μέσα, αν και οι γιορτές που έρχονται θα δώσουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα για κάποιου τύπου χαλάρωση.

Απευθείας από το Ντουμπάι

Σχεδόν απευθείας από το Ντουμπάι και την παγκόσμια διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή θα έρθει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία θα συμμετάσχει στην ημερίδα για τα μεγάλα έργα υποδομών και την ενέργεια στη Βόρεια Ελλάδα, που οργανώνει από τις 10 το πρωί στο ξενοδοχείο The Met η Voria.gr. Η κ. Σδούκου που τα προηγούμενα χρόνια ως Γενική Γραμματέας Ενέργειας και σήμερα ως υφυπουργός χειρίζεται τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας παρέμεινε στο εμιράτο αρκετές ημέρες, πραγματοποίησε συναντήσεις, είχε επαφές και -κυρίως- παρακολούθησε όλη τη συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη, που υποχρεωτικά περνάει από το πεδίο των καυσίμων. Αν μη τι άλλο έχει σε αυτή τη φάση μια αυθεντική άποψη το πού πηγαίνουν τα πράγματα, ποιος ζητάει τι και προς τα πού φαίνεται ότι τελικά θα… καθίσει η μπίλια. Οπότε και γι’ αυτό τον λόγο η παρουσία της, η παρέμβασή της και οι απαντήσεις της έχουν πρόσθετο ενδιαφέρον.        

Ένα… ιδιωτικό πεζοδρόμιο

Κάθε μέρα που ζούμε στην Ελλάδα είναι και μία έκπληξη. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, τι είναι πιθανόν να αντικρίσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος επισκεφθεί τη δυτική Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα την περιοχή
της Ηλιούπολης θα έρθει αντιμέτωπος με το εξής πρωτοφανές θέαμα: ένας «έξυπνος» συμπολίτης μας αποφάσισε ότι του ανήκει το πεζοδρόμιο και πάνω σε αυτό ζωγράφισε μία κίτρινη γραμμή οριοθετώντας ένα σημείο στο οποίο μπορεί να παρκάρει μόνο ο ίδιος. Δημιούργησε, δηλαδή, μόνος του μία θέση πάρκινγκ! Στο κάτω κάτω της γραφής είναι  αυτός που μένει εκεί, οπότε σύμφωνα με τη λογική του -μια λογική του… μέλλοντος- του ανήκει και το πεζοδρόμιο. Στο σημείο αυτό, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, υπάρχει και πινακίδα που γράφει ότι απαγορεύεται το πάρκινγκ καθώς πρόκειται για είσοδο-έξοδο, οπότε ο ίδιος θεώρησε ότι αφού έχει την εν λόγω άδεια, γιατί να μην το κάνει και πάρκινγκ δικό του στο συγκεκριμένο σημείο. Διότι μπορεί να είναι πεζοδρόμιο, αλλά δεν πειράζει να μένουν κάτι λίγα εκατοστά για να περπατούν οι πεζοί σαν να βρίσκονται σε σκοινί ισορροπίας. Όλα καλά; Και προς αποφυγή παρεξηγήσεως οι περίοικοι δεν έχουν δει ποτέ αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο υποτιθέμενο πάρκινγκ, την είσοδο και την έξοδο του οποίου «προστατεύει» η πινακίδα, διότι αυτοκίνητο δεν χωράει. Αντίθετα στα όρια των κίτρινων γραμμών είναι καθημερινά το αυτοκίνητο του ανθρώπου που σκέφτηκε αυτή την πατέντα αποκλειστική χρήσης του πεζοδρομίου.

Το καθαριστήριο του Άη Βασίλη

Το ότι έχουμε μπει σε φουλ εορταστικούς ρυθμούς είναι γνωστό. Άλλωστε η μόδα της εποχής προστάζει να στολίζουμε από νωρίς και συγκεκριμένα από το τέλος του Νοέμβρη. Αυτό που βλέπουμε όλο και πιο συχνά είναι το εορταστικό βάψιμο στις τζαμαρίες των καταστημάτων από επαγγελματίες που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Αυτό αφορά κυρίως καταστήματα εστίασης και τροφίμων, αλλά και εμπορικά, αφού μιλάμε για τους κλάδους που προσδοκούν να δουλέψουν έτι περισσότερο στις γιορτές. Βέβαια τέτοιο design έχουμε δει και σε πολλά αλλά είδη επιχειρήσεων. Το πρώτο βραβείο ίσως πηγαίνει σε ένα καθαριστήριο στον Λαγκαδά, όπου -όπως φαίνεται στη φωτογραφία- ο καλλιτέχνης κυριολεκτικά ξεπέρασε τον εαυτό του…

Ινδός κτηνοτρόφος στη Θεσσαλία

Το παλιό ανέκδοτο «Αλβανός τουρίστας» έχει εξελιχθεί. Αρχικά έγινε νούμερο επιθεώρησης από τον Λάκη Λαζόπουλο με τίτλο «Τι είδες ο Γιαπωνέζος στην Ελλάδα;» και σήμερα κυκλοφορεί ως ατάκα «Όσα έμαθε ο Ινδός κτηνοτρόφος στη Θεσσαλία». Ινδοί κτηνοτρόφοι, 18 στον αριθμό, με γαλακτοπαραγωγικές κτηνοτροφικές μονάδες στην πατρίδα τους έκαναν ένα μακρινό ταξίδι το προηγούμενο διάστημα. Βρέθηκαν σε αγροκτήματα, εταιρείες ζωοτροφών και εργοστάσια επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στη Θεσσαλία. Πρόκειται για… σπουδαστές ενός καινοτόμου προγράμματος πρακτικής άσκησης για Ινδούς επαγγελματίες κτηνοτρόφους, διάρκειας 60 ωρών, με τίτλο «Καλές Πρακτικές για την Αύξηση της Παραγωγής Γάλακτος σε Ινδικά Αγροκτήματα».

 

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έγινε στο Joist Innovation Park με τη συνεργασία του ινδικού φορέα Narwal Dairy Farm και τη στήριξη του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου και της Sallas Group. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν αγροκτήματα, εταιρείες ζωοτροφών και εργοστάσια επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων σε Ελασσόνα και Τρίκαλα, παρακολούθησαν ειδικά σεμινάρια και διαδραστικά εργαστήρια στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, στο Τμήμα Κτηνιατρικής και στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γνώρισαν νέες τεχνολογίες, σύγχρονα μηχανήματα και πρακτικές μεθόδους για τη βέλτιστη διαχείριση των μονάδων τους και την αύξηση της παραγωγής γάλακτος. Στις αρχές της εβδομάδας πήραν τα διπλώματά τους από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δήλωσε πως «θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει εμπορικό κόμβο μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης για τις ινδικές αγροτικές εξαγωγές, μια πύλη εισόδου της Ινδίας στην ευρωπαϊκή αγορά» και οι 18 Ινδοί αναχώρησαν για την πατρίδα τους με το χαρτί στο χέρι.

Image

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περίπου 500.000.000 Ινδοί ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος της Ινδίας με 427 gr/ημέρα υπερβαίνει ήδη τον παγκόσμιο μέσο όρο των 305 gr/ημέρα και οι ξένες γεωργικές υπηρεσίες (FAS) του Νέου Δελχί προβλέπουν ότι το 2023 η παραγωγή γάλακτος στη χώρα θα αυξηθεί κατά σχεδόν 2% σε 207.000.000 μετρικούς τόνους (mmt). Με μία προϋπόθεση: ότι η περίοδος των νοτιοδυτικών μουσώνων θα είναι κανονική. Πάντως, τα προβλήματα που είδαν στις κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας μετά το φονικό πέρασμα του Ντάνιελ, μάλλον δεν τους έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. Ξέρουν από αέρα, από πλημμύρες κι από καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται συχνά στην Ινδία.