Skip to main content

Από το Κονέκτικατ στην Αθήνα με Έλληνα οδηγό και ινδιάνικη φιλοξενία

Τα σχέδια της αμερικανικής Mohegan Gaming & Entertainment για το Ελληνικό παρουσιάζονται στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Του Γιώργου Δώρα

Το 1992 η ταινία «Ο τελευταίος των Μοϊκανών», με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, συγκίνησε, κέρδισε βραβεία, έκοψε πολλά εισιτήρια στις αίθουσες και πλέον θεωρείται κλασική. Το φιλμ βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, που κυκλοφόρησε το 1826 και είναι εμπνευσμένο από ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στον επταετή πόλεμο των Γάλλων με τους Βρετανούς στα μέσα του 18ου αιώνα. Η ιστορία αφορά πρωτίστως την ινδιάνικη φυλή των Μοϊκανών, αλλά περιλαμβάνει και στοιχεία από τον πολιτισμό των Μοχίγκαν, μιας συγγενικής φυλής που ζούσε στο ανατολικό Κονέκτικατ.

Για περισσότερο από δύο αιώνες μετά τον πόλεμο της δεκαετίας του 1750 η φυλή των Μοχίγκαν εξακολουθεί να υπερασπίζεται τις αξίες και τον πολιτισμό της. «Καθρέφτης» αυτής της προσπάθειας τις τελευταίες δεκαετίες είναι η εταιρία Mohegan Gaming & Entertainment, που ανήκει στην κοινότητα και η λειτουργία της «υπακούει» στις βασικές αρχές των Μοχίγκαν και συγκεκριμένα στην υψηλή αίσθηση της φιλοξενίας και στο ενδιαφέρον για τις μελλοντικές γενεές. Γι’ αυτό άλλωστε η εταιρία δεν είναι εισηγμένη σε κανένα χρηματιστήριο, ενώ οι επενδύσεις της γίνονται σε βάθος χρόνου. Δημιουργεί ψυχαγωγικά συγκροτήματα, που περιλαμβάνουν τυχερά παιχνίδια, αίθουσες μουσικής, χώρους εστίασης και γήπεδα αθλητικών δραστηριοτήτων με προοπτική πολλών δεκαετιών. Μέχρι σήμερα λειτουργούν επτά συγκροτήματα, με 15.000 εργαζομένους και το 2019 αναμένεται να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών δύο δισ. Δολαρίων. Από τον επόμενο χρόνο, όταν θα αρχίσει να λειτουργεί η επένδυση στη Ν. Κορέα, ο τζίρος θα αυξηθεί στα τρία δισ. δολάρια και οι εργαζόμενοι θα φτάσουν στις 20.000, ενώ υπάρχουν ήδη στα σκαριά επενδυτικά σχέδια τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε άλλες χώρες.    

Στην Ελλάδα

Η Mohegan Gaming & Entertainment θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στην ελληνική επικαιρότητα για δύο λόγους. Αφενός διότι θα διεκδικήσει την άδεια για τη δημιουργία καζίνο και ψυχαγωγικού κέντρου στο Ελληνικό και αφετέρου διότι στο τιμόνι της από τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται ο κ. Μάριος Κοντομέρκος. Πρόκειται για έναν 43χρονο γιο Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι μόλις ολοκλήρωσαν τον επαγγελματικό τους βίο επέστρεψαν στην Ελλάδα, όπου ζουν σήμερα. Ο κ. Κοντομέρκος, ο οποίος μίλησε στη Voria.gr κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 84η ΔΕΘ, στην οποία συμμετέχει η Mohegan, δεν κρύβει την έντονη επιθυμία του να επενδύσει η εταιρία στο Ελληνικό. Πέραν του καθαρά επιχειρηματικού ενδιαφέροντος θα ήθελε να έχει ο ίδιος την ευκαιρία να βρίσκεται πιο συχνά στην Ελλάδα και να μένει στο σπίτι των γονιών του!  


Τα πλεονεκτήματα

Για τον κ. Κοντομέρκο το Ελληνικό και γενικότερα η Αθηναϊκή Ριβιέρα έχουν όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν σε ένα απόλυτα πετυχημένο πρότζεκτ. «Και μόνο που η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20 λεπτών από το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι πολύ σημαντικό» επισημαίνει, αποκαλύπτοντας με αυτό το τρόπο τη φιλοδοξία του να δημιουργήσει ένα ψυχαγωγικό κέντρο, το οποίο από μόνο του θα αποτελεί πόλο έλξης και κίνητρο για κάποιον να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ο ίδιος κωδικοποιεί δύο  από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρίας:

Πρώτον, τη μεγάλη εμπειρία των 20 χρόνων, στη δημιουργία μοναδικών προορισμών ψυχαγωγίας. Στο διάστημα αυτό η Mohegan έχει δημιουργήσει και λειτουργεί επτά συγκροτήματα στις ΗΠΑ (Κονέκτικατ, Πενσυλβάνια, Ατλάντικ Σίτι, Πόρτλαντ, Λουϊζιάνα) και τον Καναδά (δύο στην περιοχή του Νάιγκοφιλντς). Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει τις πύλες του το όγδοο, το Inspire Resort στη Νότια Κορέα, το πρώτο στον κόσμο με δικό του ιδιωτικό αεροδρόμιο.

Δεύτερον, τη μακροπρόθεσμη προοπτική των επενδύσεων της εταιρίας. «Όταν συζητάμε με τους επικεφαλής  των Μοχίγκαν για μια επένδυση ο ορίζοντας μας δεν είναι 5,10 ή 20 χρόνια, αλλά 100, αφού ενδιαφέρονται ποια θα είναι τα οφέλη όχι για τους ίδιους και τα παιδιά τους, αλλά για τα εγγόνια τους και για τα εγγόνια των εγγονών τους» σημειώνει ο κ. Κοντομέρκος. Άλλωστε οι Μοχίγκαν ακολουθούν στις δουλειές τους –όπως και στην καθημερινότητά τους- το Πνεύμα του Aquai, μια φιλοσοφία αιώνων που καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις και βασίζεται σε τέσσερις αρχές:

1. Δημιουργείστε μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.
2. Διαμορφώστε παθιασμένους και αφοσιωμένους εργαζόμενους, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό.  
3. Παρέχετε εξαιρετικές υπηρεσίες, που ξεπερνούν τις προσδοκίες.
4. Δημιουργείστε παραγωγικές μακροπρόθεσμες σχέσεις.