Skip to main content

Aποφασίζουν τα επόμενα βήματά τους οι αγρότες - Τι θα συζητήσουν το μεσημέρι στη Νίκαια της Λάρισας

Σκέψεις για κάθοδο στην Αθήνα μέχρι και αποκλεισμό εθνικών οδών

Ραντεβού στη Νίκαια της Λάρισας δίνουν στις 12 το μεσημέρι εκπρόσωποι από τα μπλόκα των αγροτών από κάθε γωνιά της χώρας.

Είναι η ώρα που θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη πανελλαδική παναγροτική σύσκεψη, στην οποία οι αγρότες θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Και ενώ οι αγρότες έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνάντησης μαζί τους.

Στις προτάσεις για τη σημερινή, κρίσιμη σύσκεψή τους, οι αγρότες σχεδιάζουν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με αποκλεισμό των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου, κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ και διαδήλωση έξω από τη Βουλή, κλείσιμο μεγάλων τελωνείων (ήδη τρακτέρ είναι παραταγμένα στο μεθοριακό σταθμό της Νίκης, στη Φλώρινα), αλλά και «εισβολές» για δράσεις με τα αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

«Θα αποφασίσουμε από κοινού τις δράσεις μας, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που δεν μας ικανοποιούν. Γι΄αυτό συνεχίζουμε με πρόταση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για να βγούμε στην εθνική οδό με τα τρακτέρ», είπε ο εκπρόσωπος των συνδικαλιστών αγροτών της Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, ενώ ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδηρόπουλος, «υποσχέθηκε» ότι θα δούμε εικόνες παρόμοιες με αυτές των αγροτικών διαδηλώσεων σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

«Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα: Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στα κύρια αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για ακαρπία, η μείωση του ΦΠΑ σε αγροτικό πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα και εφόδια, καθώς και η παροχή σαφούς σχεδιαγράμματος για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν, αλλαγή της ΚΑΠ κ.α.

Ο πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα, δεν απέκλεισε μια συνάντηση μαζί τους, λέγοντας πως περιμένει πρώτα να πάρουν αποφάσεις.

Νωρίτερα, στην ομιλία του, είχε στείλει μήνυμα στον αγροτικό κόσμο, μιλώντας για την ΚΑΠ και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε σκληρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, καταφέρνοντας να διατηρήσει τους ίδιους πόρους, σε αντίθεση με άλλες χώρες που μειώθηκαν: «Προσωπικά έκανα αυτή τη διαπραγμάτευση. Ήταν το ΕΛΚ που κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των πράσινων και των σοσιαλιστών. Για όλα αυτά τα οποία εν πολλοίς διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: protothema.gr