Skip to main content

Απογοήτευσε η Εθνική

Με το χειρότερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο η Εθνική Ελλάδος, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 από την Νότια Κορέα. Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου,ν η Αργεντινή επικράτησε
Τι Αμερική, τι Νότια Αφρική... Η Ελλάδα του Ρεχάγκελ θύμισε αυτή του Παναγούλια και γνώρισε δίκαια την ήττα με 2-0 από τους Κορεάτες. Ούτε λόγος πλέον για πρόκριση, μόνος στόχος πλέον να πετύχουμε επιτέλους ένα γκολ σε Μουντιάλ.
Το πιο κρίσιμο παιχνίδι για την Ελλάδα ήταν η πρεμιέρα. Αν κέρδιζε την Κορέα, είχε ελπίδες πρόκρισης. Μετά την ήττα με 2-0 (με γκολ στην αρχή κάθε ημιχρόνου), φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να την δούμε και πέραν της 22ας Ιουνίου στη Νότια Αφρική. Οι παίκτες του Ρεχάγκελ «ξύπνησαν» για ένα τέταρτο προς το τέλος του αγώνα, ήταν όμως αργά. Ο Νίνης ξεχάστηκε στον πάγκο, η Εθνική δεν είχε ποτέ ορθόδοξο πλάνο (πέρα των στημένων) και έτσι το... μοιραίο ήρθε. Η Ελλάδα συνέχισε από εκεί που είχε μείνει το 1994 (όταν και στο τελευταίο της ματς είχε χάσει με το ίδιο σκορ από τη Νιγηρία), την ώρα που η εξαιρετικά στημένη Κορέα πετύχαινε την μόλις δεύτερη νίκη της επί ευρωπαϊκού αντιπάλου (πρώτη ήταν το 2002 απέναντι στην Πορτογαλία στους ομίλους)

Έξω o Sotis, με 4-3-3 ο Ρεχάγκελ

Ο Ρεχάγκελ έκανε την έκπληξη και άφησε εκτός 11άδας τον Κυργιάκο, προτιμώντας για αμυντικό δίδυμο τους Παπαδόπουλο και Βύντρα με εμφανή πρόθεση να δώσει ταχύτητα στα μετόπισθεν. Δεξιά ξεκίνησε ο Σεϊταρίδης και αριστερά ο Τοροσίδης. Η τριάδα του κέντρου αποτελούταν από τους Τζιόλη, Κατσουράνη και Καραγκούνη, με τον άσο της Σιένα να παίζει αρκετά κοντά στα στόπερ και τον αρχηγό της Εθνικής να έχει σαφέστατα το... κουμάντο στην οργάνωση του παιχνιδιού. Στην επίθεση, ο Χαριστέας ήταν στο δεξιό «φτερό», ο Σαμαράς έπαιζε αριστερά, γυρνώντας αρκετές φορές πίσω για να πάρει την μπάλα και να βγει σε ένας εναντίον εντός με τον Τσα Ντου Ρι, ενώ ο Γκέκας ήταν στην κορυφή.

Καλημέρα με ευκαιρία!

Η Εθνική ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι και έχασε σημαντική ευκαιρία μόλις στο 3ο λεπτό στην πρώτη στημένη φάση που κέρδισε! Ήταν ο Καραγκούνης αυτός που εκτέλεσε από δεξιά το κόρνερ, ο Τοροσίδης βρέθηκε στην καρδιά της περιοχής και έκανε το σουτ στην κίνηση αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Η ψυχρολουσία...

Και αν με το «καλημέρα» φάνηκε πως η Ελλάδα θα χτυπήσει από τις στημένες μπαλιές, τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε η ψυχρολουσία με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Ο Σεϊταρίδης έκανε φάουλ σχεδόν στην γωνία του κόρνερ, με τον Σούνγκ Γιούνγκ Κι να αναλαμβάνει την εκτέλεση. Η μπάλα πέρασε από τέσσερις αμυντικούς (ο Κατσουράνης την βρήκε ελάχιστα) και έφτασε στον Τζουνγκ Σου Λι που ανενόχλητος έδωσε με προβολή το προβάδισμα στους Ασιάτες.

Όπως ήθελαν οι Κορεάτες

Ο αγώνας απέκτησε την μορφή που ήθελαν οι Κορεάτες. Έδωσαν χώρο στους παίκτες του Ρεχάγκελ και προσπαθούσαν να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις. Σε μία εξ αυτών στο 25΄, λίγο έλειψε να κάνουν το 2-0, όταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έχασε τον Παρκ Τσου Γιούνγκ, ο οποίος μπήκε στην περιοχή αλλά νικήθηκε στο πλασέ από τον Τζόρβα.

Τι έκανε η Εθνική σε όλο αυτό το διάστημα; Είχε την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν μπορούσε να ανοίξει την κορεάτικη άμυνα. Η επιλογή των στημένων ήταν το σημαντικότερο όπλο αλλά οι παίκτες του Τζούνγκ Μου Χο είχαν πάντα πολύ καλές τοποθετήσεις και έδιωχναν τις απειλές.

Καμία ευκαιρία, λάθη στην άμυνα

Από κει και πέρα, η Ελλάδα ήταν ακόμα περισσότερο προβλέψιμη. Ο Σαμαράς δεν ήταν σε καλή μέρα, δεν βοήθησε καθόλου επιθετικά ενώ στο αμυντικό κομμάτι απλά κοιτούσε. Οι Έλληνες χαφ είχαν πάντα αργές επιστροφές, τα άκρα της άμυνας (Σεϊταρίδης και Τοροσίδης) άρχισαν να ανεβαίνουν ψηλά μετά το 25λεπτο αλλά οι επιλογές τους ήταν ως επί το πλείστον κακές. Ο Τοροσίδης, πάντως, είχε αρκετά τρεξίματα, όμως ήταν απελπιστικά μόνος από τα αριστερά ενώ όπως είναι λογικό δεν μπορούσε να βγάλει σέντρες με το «κακό» πόδι. Ο Καραγκούνης κέρδιζε κάποια φάουλ, όμως δεν μπορούσε να κάνει κάτι το παραπάνω, ενώ ο Χαριστέας με τον Γκέκα παρά τις συνεχείς κινήσεις που έκαναν, ήταν πολύ καλά κλεισμένοι.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, το πρώτο ημίχρονο κύλησε με την Εθνική να μην μπορεί να δημιουργήσει, όχι απλά κάποια μεγάλη φάση- πλην αυτής του τρίτου λεπτού, αλλά ούτε και τις προϋποθέσεις για να πιέσει την Νότια Κορέα, η οποία δίκαια είχε το προβάδισμα αφού είχε και περισσότερες δυνάμεις αλλά και καλύτερο πλάνο στο παιχνίδι της. Εκμεταλλευόταν τις κακές επιστροφές των Ελλήνων, «χτυπώντας» με τους ταχύτατους ακραίους (Παρκ και Τσα από τα δεξιά ήταν μόνιμοι... πονοκέφαλοι), ενώ είχε και δύο κεντρικούς μέσους που κάλυπταν άψογα τους χώρους (τον Σούνγκ Γιόνγκ Κι και Τζούνγκ Βου Κιμ).

Deja vu!

Ο Ρεχάγκελ έβγαλε τον Καραγκούνη και έβαλε τον Πατσατζόγλου, με στόχο να βελτιώσει τις επιστροφές στην άμυνα αλλά παράλληλα έκανε ακόμα χειρότερη την ανάπτυξη της Εθνικής. Δυστυχώς για την Ελλάδα, το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως το πρώτο. Με ένα γρήγορο γκολ της Κορέας. Ένα κακό κοντρόλ του Βύντρα έδωσε την ευκαιρία στον Παρκ να μπει στην περιοχή και να πλασάρει εύστοχα τον Τζόρβα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την Εθνική.

«Αχρήστευσε» το κέντρο!

Ο Ρεχάγκελ έβαλε τους Σαλπιγγίδη και Καπετάνο βγάζοντας Σαμαρά και Χαριστέα, όμως το πρόβλημα δεν ήταν στην επίθεση αλλά στην οργάνωση. Με Κατσουράνη, Τζιόλη και Πατσατζόγλου στα χαφ, δεν υπήρχε περίπτωση να δημιουργηθεί μία... αξιοπρεπής επίθεση! Ο Γερμανός τεχνικός αχρήστευσε ακόμα περισσότερο το κέντρο, ξέχασε τον Νίνη και απλά πόνταρε σε κάποιο λάθος της Κορέας ή σε μία στημένη φάση για να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Μία εξ αυτών δημιούργησε και την καλύτερη φάση της Ελλάδας, όταν στο 68΄ ο Κατσουράνης εκτέλεσε το φάουλ, ο Γκέκας μέσα στην περιοχή έκανε το ανάποδο ψαλίδι αλλά η μπάλα έφυγε αρκετά άουτ.

Πίεση και ευκαιρίες

Ένα δεκάλεπτο πίεσης δημιούργησε τις προσδοκίες στην Ελλάδα για να ξαναμπεί στο παιχνίδι! Οι παίκτες του Ρεχάγκελ... άγχωσαν την ΚορέαΗ Ελλάδα αύξησε την πίεση της και κατάφερε να... αγχώσει κάπως τους Κορεάτες φτιάχνοντας μάλιστα καλές ευκαιρίες για να μειώσει σε 2-1. Στο 69΄ ο Σαλπιγγίδης με κεφαλιά ανησύχησε τον Σούνγκ Ριόνγκ, στην επόμενη φάση ο Καπετάνος μόνος του από του ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ στη συνέχεια ο φορ της Στεάουα αλλά και  Τοροσίδης βρέθηκαν σε θέση βολής αλλά οι Κορεάτες κατάφεραν τελευταία στιγμή να διώξουν σε κόρνερ! Η απόκρουση του Σούνγκ Ριόνγκ στο σουτ του Γκέκα στο 82΄ αποτέλεσε το... κύκνειο άσμα της ελληνικής πίεσης, με την Κορέα να κρατάει τελικά το προβάδισμα και να χάνει δύο καλές ευκαιρίες αργότερα, με τον Λι Γιάνγκ Πίο και τον Τσούνγκ Γιόνγκ Λι. To 2-0 παρέμεινε και έτσι η Ελλάδα βλέπει τις ελπίδες της για κάτι καλό να ελαχιστοποιούνται.

Αργεντινή-Νιγηρία 1-0

Πριν από το ματς η Αργεντινή και όχι άδικα ήταν το μεγάλο φαβορί απέναντι στην Νιγηρία. Αυτό φάνηκε στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, καθώς οι παίκτες του Ντιέγκο Μαραντόνα είχαν τον έλεγχο. Ωστόσο το 1-0 που κέρδισαν με γκολ του Χάιντσε, κρίνεται φτωχό καθώς θα μπορούσαν να είχαν πετύχει περισσότερα γκολ. Κάτι η εξαιρετική παρουσία του Ενιάμα, κάτι η απίστευτη αστοχία των γηπεδούχων, έκανε ένα ματς ντέρμπι, από έναν υγιεινό περίπατο όπως αρχικά φαινόταν. Βέβαια στην φάση των ομίλων αυτό που έχει σημασία είναι οι βαθμοί και ο... Ντιεγκίτο οδήγησε την ομάδα του στους πρώτους της 3 που ήταν και οι πρώτοι για τον ίδιο στον πάγκο της αγαπημένης του Αργεντινής σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Φουλ επιθετικό σχήμα από... Ντιεγκίτο

Στην πρεμιέρα του ως προπονητής σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Ντιέγκο Μαραντόνα το είπε και το έκανε. Παρέταξε φουλ επιθετικό σχήμα, κάτι που είχε γνωστοποιήσει. Συγκεκριμένα στην ενδεκάδα ξεκίνησε με Μέσι, Ιγκουαΐν και Τέβες, ενώ επιθετικούς προσανατολισμούς είχε ο Ντι Μαρία και φυσικά ο Βερόν.

Όλοι άμυνα από τον Λαρς Λάγκερμπακ

Από την πλευρά του ο Σουηδός προπονητής της Νιγηρίας Λαρς Λάγκερμπακ παρέταξε ένα αμυντικό σχήμα. Οι περισσότεροι παίκτες του βρισκόντουσαν πίσω από την σέντρα και ένα από τα βασικά του πλάνα ήταν να κόψει τον Μέσι. Μάλιστα όταν ο άσσος της Μπαρτσελόνα έπαιρνε την μπάλα, έπεφταν επάνω του τρεις παίκτες για να τον κόψουν.

Έκαναν ότι ήθελαν στο ρελαντί

Στο πρώτο μέρος στο γήπεδο υπήρχε μία ομάδα και αυτή ήταν η Αργεντινή. Οι γηπεδούχοι χωρίς μάλιστα να φορτσάρουν έκαναν ότι ήθελαν και έφταναν με άνεση στην εστία του εξαιρετικού Ενιάμα. Αν μάλιστα ο Ιγκουαΐν ήταν πιο εύστοχος, τότε το σκορ θα είχε πάρει διαστάσεις.

Μαγικό ξεκίνημα και γκολάρα Χάιντσε

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Αεργεντινή ξεκίνησε την αναμέτρηση απέναντι στην Νιγηρία, όπως όλοι θα περίμεναν. Πιο δυνατά δηλαδή καθώς ήταν το μεγάλο φαβορί. Οι παίκτες του Ντιέγκο Μαραντόνα ανέλαβαν αμέσως τον έλεγχο και αφού πρώτα στο 4΄ έχασαν σημαντική ευκαιρία με τον Ιγκουαΐν που εξ΄ επαφής μετά από γύρισμα του Μέσι, κατάφερε να αστοχήσει, δύο λεπτά αργότερα άνοιξαν το σκορ. Δράστης ο Χάιντσε ο οποίος μετά από κόρνερ του Βερόν έπιασε δυνατή κεφαλιά κάνοντας το 1-0.

Μια ομάδα στο γήπεδο και ο ήρωας Ενιάμα

Από το σημείο εκείνο και χωρίς να φορτσάρουν ιδιαίτερα, οι τυπικά γηπεδούχοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο του ματς. Ωστόσο σε όσες ευκαιρίες και αν έκαναν έπεσαν πάνω σε έναν καταπληκτικό Ενιάμα. Ο τερματοφύλακας της Νιγηρίας βγήκε νικητής στις μονομαχίες του με τους Μέσι (18΄), Ιγκουαΐν (22΄) και πάλι Μέσι (37΄). Σε όλο αυτό το διάστημα οι φιλοξενούμενοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν ένα σουτ με τον Ομπάσι στο 28΄, χωρίς να κινδυνέψει η εστία της Αργεντινής.

Με Μάρτινς για κάτι καλό

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης η εικόνα ήταν ίδια με αυτή του μεγαλύτερους μέρους του πρώτου ημιχρόνου. Η Αργεντινή δηλαδή να έχει τον έλεγχο και η Νιγηρία να μην δείχνει ικανή να απειλήσει. Ο  Λαρς Λάγκερμπακ βλέποντας πως η ομάδα του δεν μπορούσε να κάνει κάποια φάση, έκανε νωρίς την πρώτη του αλλαγή. Συγκεκριμένα στο 53΄ έβαλε τον Μάρτινς στην θέση του Ομπίνα. Ο Σουηδός συνέχισε τις αλλαγές και στο 61 πέρασε τον Οντενβίγκι στην θέση του Μπάσι.

Προσπάθησαν να αντιδράσουν οι «σούπερ αετοί»

Οι αλλαγές του Λέγκερμπακ έπιασαν τόπο, καθώς οι... σούπερ αετοί βλέποντας και τους αντιπάλους τους να έχουν ρίξει ταχύτητα, ανέλαβαν τα ηνία του ματς και βγήκαν μπροστά για την ισοφάριση.

Δύο ακόμα ευκαιρίες για Αργεντινή και η πρώτη για Νιγηρία

Παρά τον έλεγχο της Νιγηρίας, η Αργεντινή ήταν αυτή που έχασε τις δύο πρώτες ευκαιρίες του δευτέρου ημιχρόνου. Συγκεκριμένα στο 66΄ ο Μέσι αστόχησε σε σουτ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Ιγκουαΐν νικήθηκε για ακόμα μία φορά από τον Ενιάμα. Οι φιλοξενούμενοι από την πλευρά τους ανησύχησαν για πρώτη φορά τον Ρομέρο στο  στο 71΄, όταν ο Ταϊμπό έπιασε το δυνατό σουτ στέλνοντας την μπάλα λίγο άουτ.