Skip to main content

Αποκαλύψεις - σοκ από Στάγκο και Ασλανίδου για την TV100

«Η ΤV100 πρόδωσε τους Θεσσαλονικείς» είπε ο Γ. Μπουτάρης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λουκέτου. Στο 83% του προϋπολογισμού το μισθολογικό κόστος, όταν στον Σκάι είναι 30%. Καταγγελίες για γκρίζα δ

του Δημήτρη Τσάκωνα

tsakonas@voria.gr

Σε αποκαλύψεις που σοκάρουν για τη λειτουργία των δημοτικών Μέσων προχώρησαν o γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος και η αντιπρόεδρός της, Σοφία Ασλανίδου, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως τόνισαν αμφότεροι, η εικόνα που αντίκρισαν το λίγο χρονικό διάστημα που ανέλαβαν τη διοίκηση των δημοτικών Μέσων ήταν αυτή της πλήρους παρακμής τόσο των δημοτικών ραδιοφώνων όσο και της δημοτικής τηλεόρασης.

Αιτία αυτής της εικόνας της δημοτικής τηλεόρασης, κατά την κ. Ασλανίδου, είναι η πολιτική της προηγούμενης διοίκησης του δήμου, που χαρακτηριζόταν "από πελατειακά κριτήρια στις προσλήψεις και υπέρογκη μισθολογική δαπάνη που γινόταν με αδιαφανή μέσα". Αποτέλεσμα της παραπάνω πολιτικής, είπε η ίδια, είναι το χαμηλό ποιοτικό επίπεδο και η χαμηλή τηλεθέαση.

«Παραλάβαμε έναν οργανισμό με αράχνες στους τοίχους,  στα μηχανήματα και στη νοοτροπία των εργαζομένων. Η στελέχωση προσωπικού έγινε με κομματικά κριτήρια, χωρίς παρακολούθηση απόδοσης και εξέλιξης, ενώ οι εργαζόμενοι είναι συγγενείς εξ αίματος ή ιδεολογίας», ανέφερε η κ. Ασλανίδου.

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ αναφέρθηκε και σε φαινόμενα όπως αυτό της μετάταξης ατόμων από την καθαριότητα στη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος.

Όπως αποκάλυψε η ίδια, τα έξοδα για την πληρωμή των μισθών των εργαζόμενων στα δημοτικά Μέσα έφτανε το 83% του προϋπολογισμού του δήμου για τη ΔΕΠΘΕ, ενώ υπήρχαν και πρόσθετες αμοιβές σε εργαζόμενους χωρίς προηγούμενη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Επιπλέον, έκανε λόγο για υπέρογκα ποσά τα οποία δίνονταν για την πληρωμή ορισμένων εργαζομένων της δημοτικής τηλεόρασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι προσελήφθη ηχολήπτης και σήμερα εργάζεται ως οδηγός, στο λογιστήριο υπάρχουν πρόσθετες αμοιβές, χωρίς έγκριση του ΔΣ, ενώ τέσσερα στελέχη είχαν επίδομα θέσης και υπερωρίες.

"Είναι βαθιά νυχτωμένοι, διότι κανείς δεν χτυπούσε κάρτα και κανείς δεν έλεγχε κανέναν" δήλωσε η κ. Ασλανίδου και πρόσθεσε: "Οι απλοί εργαζόμενοι έμειναν να παλεύουν στα κύματα. Μας είπαν ότι δεν υπήρχε πολιτική βούληση  και γι' αυτό δεν εκσυγχρονίστηκε τίποτε. Η τηλεθέαση της τάξης του 0,5 τοις εκατό, δεν έφερε φυσικά διαφήμιση".

Σύμφωνα με την ίδια, οι επιλογές της νέας διοίκησης του δήμου για τα δημοτικά Μέσα είναι είτε το κλείσιμο τους είτε η εξυγίανσή τους, η οποία θα επιτευχθεί με μείωση των εξόδων και αύξηση των εσόδων της ΔΕΠΘΕ. Η εξυγίανση της επιχείρησης, όπως συνέχισε η κ. Ασλανίδου, ξεκίνησε από την απόλυση πέντε διευθυντικών στελεχών που κυβερνούσαν ένα «καράβι που βουλιάζει».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα από ορκωτούς λογιστές για να εξακριβωθεί αν υπήρξαν υπόγειες διαδρομές του χρήματος και τρύπες στα οικονομικά της ΔΕΠΘΕ. 'Όταν ζητηθήκαν ευθύνες, ο ένας επέρριπτε τις ευθύνες στον άλλον. Θα προσπαθήσουμε να επενδύσουμε στην ανανέωση", τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Στάγκος είπε ότι χαρακτηριστικό της δημοτικής τηλεόρασης ήταν "η γκρίζα διαφήμιση σε γκαλερί και θεατρικές παραστάσεις της πόλης" ενώ αναφέρθηκε και σε "δυο εκπομπές με θέμα την υγεία που εξυπηρετούσαν ιδιωτικά συμφέροντα και υπέσκαπταν το εθνικό σύστημα υγείας".

Τόνισε επίσης ότι είναι από τη Θεσσαλονίκη αλλά έχει γυρίσει όλον τον κόσμο και έχει παρακολουθήσει πολύ καλύτερα ΜΜΕ με πολύ λιγότερα από 8.000.000 ευρώ που ξοδεύει κάθε χρόνο η δημοτική εταιρεία πληροφόρησης.

Επιπλέον, ο κ. Στάγκος αναφέρθηκε και στον τεχνολογικό εξοπλισμό της ΔΕΠΘΕ τονίζοντας ότι τα μηχανήματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο ζωής τους και όπως υπογράμμισε είναι θαύμα το γεγονός ότι ακόμη εκπέμπει η ΤV100.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλήρης τεχνολογική αναβάθμιση της δημοτικής τηλεόρασης θα κόστιζε 1 εκατ. ευρώ, όμως ποτέ δεν έγιναν οι απαραίτητες επενδύσεις καθώς από την προηγούμενη διοίκηση επιλέχθηκαν οι προσλήψεις προσωπικού. Ο κ. Στάγκος συνέκρινε το μισθολογικό κόστος της TV100 με την ΕΡΤ και το ΣΚΑΙ, τονίζοντας ότι τα Μέσα αυτά λειτουργούν με μισθολογικό κόστος κάτω του 50% και 30% του προϋπολογισμού τους αντίστοιχα.

Πάντως, ο κ. Στάγκος χαρακτήρισε κατάκτηση το γεγονός ότι μέσα σε δέκα μέρες που έχει αναλάβει τη διοίκηση της δημοτικής τηλεόρασης τής έχει αλλάξει το περιεχόμενο και το πρόγραμμα της. Τέλος υποσχέθηκε ότι αν τελικά στηρίξει η ΔΕΠΘΕ το εγχείρημα, «τότε θα αποκτήσουμε το δημοτικό η το διαδημοτικο κανάλι που μας αξίζει».

Ωστόσο, τόσο o γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος, όσο και η αντιπρόεδρός της Σοφία Ασλανίδου, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί με το μέλλον των δημοτικών Μέσων, το οποίο θα κριθεί από το αν ο δήμος είναι ικανός να αντεπεξέλθει οικονομικά στη διατήρησή τους.

Ο δήμαρχος, Γ. Μπουτάρης, υποστήριξε νωρίτερα ότι η ΤV100 πρόδωσε τους Θεσσαλονικείς, δεν εκσυγχρόνισε μηχανήματα, ξόδεψε μεγάλα ποσά σε αποδοχές διευθυντικών στελεχών, δεν μπήκε στο χάρτη των καναλιών, ενώ στέρησε εκατομμύρια ευρώ από την πόλη και τους δημότες της. Κυρίως όμως, ο δήμαρχος προανήγγειλε νέες απολύσεις ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να μπει λουκέτο στη δημοτική τηλεόραση.

Κατά των απολύσεων η αντιπολίτευση

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης - Κώστας Γκιουλέκας, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Στέλιος Παπαθεμελής. Μάκης Στεργίου, Χρήστος Μάτης - τάχθηκαν κατά των απολύσεων των πέντε διευθυντικών στελεχών της TV100 και του FM100. Σημείωσαν δε ότι θα μπορούσαν να παυθούν από τις θέσεις τους και να μην απολυθούν, ενώ κάλεσε τη διοίκηση του δήμου αν υπάρχουν στοιχεία εις βάρος τους να τα δημοσιοποιήσουν και να καταλογιστούν ευθύνες.