Skip to main content

Αποκλεισμένα 14.000 πρόβατα και 2.000 βοοειδή στο λιμάνι του Περθ λόγω των επιθέσεων των Χούθι

Το πλοίο αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της διαταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων

Mέσα σε ένα πλοίο που έχει δέσει στο λιμάνι Περθ της Αυστραλίας παραμένουν αποκλεισμένα 14 χιλιάδες πρόβατα και 2 χιλιάδες βοοειδή. Το πλοίο βρισκόταν καθ’ οδόν για το Ισραήλ, όμως υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη βάση του, εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ακραία ζέστη στην Αυστραλία απειλεί την υγεία των ζώων καθώς και τη δημόσια υγεία.

Το πλοίο αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της διαταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων, δυσχεραίνοντας το παγκόσμιο εμπόριο, το οποίο σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς κατά των Χούθι, ενώ οι Υεμενίτες αντάρτες διοργάνωσαν παρέλαση στα Σαναά κάνοντας μία επίδειξη ισχύος. Ο Εκπρόσωπος των Χούθι Γιαχουα Σαρεα τονίζει ό,τι «Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη και αλληλεγγύη με τα αδέρφια μας στη Λωρίδα της Γάζας μπλοκάροντας την Ισραηλινή ναυσιπλοΐα».

Η κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να επιδεινώνεται με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν για ώρες σε ατελείωτες ουρές για ένα κομμάτι ψωμί. Παράλληλα, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει και για την UNWRA μετά την απόσυρση χωρών από τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας στον απόηχο των καταγγελιών για συμμετοχή εργαζομένων της στα τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ό,τι «Το ανθρωπιστικό σύστημα στη Γάζα καταρρέει. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν 2,2 εκατ. άνθρωποι στη Γάζα».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου δηλώνει «Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ να καταλάβουν ότι η αποστολή της UNRWA έχει τελειώσει». Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ό,τι δεν επιδιώκει συμφωνία με τη Χαμάς με κάθε κόστος, τονίζοντας τη δέσμευσή του στους στόχους του. Μετά τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, ο ηγέτης της Χαμάς οδεύει στην Αίγυπτο για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας έξι εβδομάδων.