Skip to main content

Αποκλεισμένα από τις ξένες αγορές τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά

Τεράστιο πλήγμα για την αγροτική οικονομία και το εξαγωγικό εμπόριο, οι κλειστές τράπεζες και οι έλεγχοι κεφαλαίων. Στα χωράφια φρούτα και λαχανικά.

Κλείσιμο τραπεζών και capital controls έχουν δυναμιτίσει τις εξαγωγές ελληνικών φρέσκων φρούτων και λαχανικών, στη πιο κρίσιμη εποχή για τον κλάδο. Στα χωράφια και τις κλούβες περιμένουν για να φορτωθούν και να φύγουν για τις αγορές του εξωτερικού, τόνοι τα ροδάκινα και τα καρπούζια, τα φρούτα του καλοκαιριού που πάνε οδικώς, σε ποσοστό 70% στις αγορές της Ευρώπης. Περιμένουν και οι πελάτες εξωτερικού να παραλάβουν τις παραγγελίες που έχουν κάνει, αλλά ούτε το 20% δεν ξεκινάει για τις διαδρομές που θα φέρουν έσοδα για μία πολύ μεγάλη αλυσίδα εξαγωγικής δραστηριότητας που αρχίζει από τον αγρότη- παραγωγό, περνάει σε ένα μεγάλο τμήμα από τους μεταποιητές, από τους συσκευαστές και τους εξαγωγείς για να φτάσει στους καταναλωτές του εξωτερικού.

Εάν μέσα στο επόμενο 15νθημερο δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, ο κλάδος των φρέσκων φρούτων και λαχανικών θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά καθώς ήδη σε αυτές τις πρώτες ημέρες του λεγόμενου....«bank holiday», που μόνο «holiday δεν είναι, φεύγει για τις αγορές του εξωτερικού μόλις το 15%- 20% των προς εξαγωγή προϊόντων.

«Ένα από τα πολύ μεγάλα προβλήματα που μπαίνει εμπόδιο στις εξαγωγές, αφορά τις μεταφορές. Δε φεύγουν φορτηγά για το εξωτερικό γιατί οι μεταφορείς δεν έχουν μετρητά να προμηθευτούν αρκετά καύσιμα και το πλαστικό χρήμα δεν περνάει στα πρατήρια του εξωτερικού, αλλά ούτε και στα ελληνικά», επισημαίνει στη Voria.gr ο κ. Χρήστος Κολιός, μέλος διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε αυτές τις τελευταίες ημέρες είναι δραματική. Περιμένουμε να έρθουν φορτηγά από το εξωτερικό, για τον εφοδιασμό θυγατρικών ξένων ομίλων για να φορτώσουμε τα δικά μας προϊόντα για τις αγορές της Ευρώπης. Για τους τόσους κλάδους που δουλεύουν γύρω από τα φρέσκα - αγρότες, συνεταιρισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, επαγγελματίες - το κλείσιμο των τραπεζών και οι έλεγχοι ήρθαν στη χειρότερη εποχή του χρόνου και όταν μάλιστα η Ρωσία, παρά τα όσα θέλαμε να ελπίζουμε, επεκτείνει το εμπάργκο για τα προϊόντα μας μέχρι τον Ιούνιο του 2016», προσθέτει ο κ. Κολιός.

Σε λίγο αγρότες και επιχειρηματίες δε θα ξέρουν τι να κάνουν με τα φρέσκα που πρέπει να συγκομιστούν, τα αφήνουν, όσο μπορούν να αντέξουν στα χωράφια, γιατί υπάρχει και πρόβλημα στη συντήρησή τεραστίων ποσοτήτων στα ψυγεία.  

Αλλά όπως είναι αναμενόμενο, τα προβλήματα πλήττουν καίρια και τον αγροτικό κόσμο σε μια περίοδο που είναι στο ζενίθ η καλλιέργεια του ροδάκινου σε Ημαθία και Πέλλα, που είναι στο φουλ αγροτικές εργασίες στα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, τα καλαμπόκια, τα στάρια, αλλά και τα σπαράγγια και τα λαχανικά.Οι καλλιεργητές χρειάζονται καύσιμα για τα μηχανήματα και σε λίγο θα εξαντληθούν και τα αποθέματα σε φυτοπροστατευτικά, ενώ κανείς δε θέλει να σκεφθεί την αδυναμία διοχέτευσης στις αγορές των προϊόντων, τουλάχιστον των εξαγώγιμων.

Όμως οι αγορές του εξωτερικού δε θα περιμένουν να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα για να καλύψουν τη ζήτηση που υπάρχει είτε για καρπούζια και ροδάκινα, είτε λίγο αργότερα για σταφύλια. Θα στραφούν σε άλλες χώρες με πρώτη υποψήφια την Τουρκία, ενώ επίσης υπάρχει και η πιθανότητα πρόσθετης χασούρας, με τις ρήτρες για συμβόλαια που δεν θα υλοποιηθούν.

Αλλά ακόμη και για την τροφοδοσία της εσωτερικής αγοράς, των λιανεμπορικών αλυσίδων υπάρχουν δυσκολίες με τους ελέγχους κεφαλαίων καθώς οι εταιρείες, τα συσκευαστήρια,  δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά συσκευασιών από το εξωτερικό.

Πέρα όμως από τα πρώτα άμεσα προβλήματα που  ....βγάζουν μάτι, υπάρχει η υπαναχώρηση του εμπορίου σε γραφειοκρατικές, χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, της προ νομισματικής ενοποίησης εποχής. Αιτήματα, εγκρίσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, χαρτούρα και διαδικασίες, έλεγχοι επί ελέγχων, όταν η αγορά είχε, μέσα από νέα συστήματα και σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες, κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση των χρονοβόρων ελέγχων εξασφαλίζοντας πιστοποιήσεις για ταχύτερους ποιοτικούς και τελωνειακούς ελέγχους ( πιστοποιημένοι έμποροι και εγκεκριμένοι οικονομικοί φορείς).