Skip to main content

Αποκρατικοποιήσεις: Εκκρεμότητες και μαύρες τρύπες που κλείνουν

Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί και ο νέος σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ. Θα αφορά στις δράσεις του, τα χρονοδιαγράμματα τους και τις συνέργειες.

Η μια μετά την άλλη, οι μεγάλες εκκρεμότητες του παρελθόντος απ΄ το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων κλείνουν ή ετοιμάζονται να κλείσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες σειρά παίρνει άμεσα η πώληση του υπολοίπου 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco. Εν προκειμένω, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο της ιστορίας.

Πριν από περίπου έναν χρόνο, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος του πανίσχυρου Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Με αρμοδιότητα τις διεθνείς σχέσεις. Ο εν λόγω, βρίσκονταν στην Ευρώπη για περιοδεία. Η αποστολή του στην Ελλάδα; Να «τρέξει» μεταξύ άλλων την εμπλοκή στην πώληση του υπόλοιπου 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco. Σε εκείνη τη συνάντηση, λοιπόν, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι η ιστορία αυτή θα τελειώσει σύντομα. Και φαίνεται ότι ήρθε τελικά η ώρα η δέσμευση να υλοποιηθεί. Μαθαίνουμε ότι το project κλείνει. Μπορεί και μέσα στις επόμενες ώρες...

Την ίδια ώρα, έσβησε μια άλλη εκκρεμότητα ετών, με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή στο project της Εγνατίας Οδού. Όταν έγινε η ανακοίνωση ήταν σχεδόν μια ιστορική μέρα, αν αναλογισθεί κανείς τι προηγήθηκε για να φτάσουμε επιτέλους στο σημείο εκκίνησης του έργου.

Στο μεταξύ, όπως γίνεται τώρα γνωστό, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί και ο νέος σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ. Θα αφορά στις δράσεις του, τα χρονοδιαγράμματα τους και τις συνέργειες που θα ανακοινωθούν. Στο κομμάτι (κυρίως) του real estate, αλλά και όχι μόνο.

Μέσω όλων των παραπάνω πρωτοβουλιών, το ελληνικό δημόσιο θα επιχειρήσει να καλύψει μια μεγάλη τρύπα στα έσοδα. Κι αυτό γιατί κατά περίπου 45% αναμένεται να μειωθούν τα έσοδα του από τους φόρους που θα εισπραχθούν φέτος από τις εταιρίες για τη χρήση του 2020. Αιτία; Η προφανής, της πανδημίας και της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας που επέφερε. Για να ξέρετε, ο προϋπολογισμός αρχικά προέβλεπε έσοδα από τη συγκεκριμένη κατηγορία, της τάξης των 4,48 δις. Σήμερα, η πρόβλεψη που γίνεται έχει πέσει στα 2,3 δις...